Στοίχημα δισεκατομμυρίων για την αγορά, τους 2.000 προμηθευτές και τις τράπεζες συνιστά η διάσωση της Μαρινόπουλος, που αντιμέτωπη με μαζικές προσφυγές πιστωτών της αιτήθηκε χθες την υπαγωγή της στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα ζητώντας να μπει σε σχέδιο εξυγίανσης προκειμένου να αποφύγει τον ξαφνικό θάνατο. Ηταν ο μόνος τρόπος για την αλυσίδα με 12.500 εργαζομένους και 820 καταστήματα που χρωστά συνολικά 1,32 δισ. ευρώ σε Δημόσιο, Ταμεία, τράπεζες, ιδιοκτήτες ακινήτων και επιχειρήσεις ώστε να πετύχει δικαστική προστασία από τους πιστωτές της και να μη σκάσει κανόνι στην αγορά.

ΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ. Ακριβώς λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης αλλά και του καταιγισμού από αιτήματα να μην υπαχθεί η Μαρινόπουλος στο άρθρο 99, το Πολυμελές Πρωτοδικείο ανέβαλε τη συζήτηση για την ερχόμενη Παρασκευή 1η Ιουλίου προκειμένου να παρίστανται μεγάλοι πιστωτές της εταιρείας, μεταξύ των οποίων και το Δημόσιο. Στο καλό σενάριο, η Μαρινόπουλος θα πάρει το φιλί της ζωής ώς τις 16 Νοεμβρίου, οπότε έχει προγραμματιστεί η εκδίκαση των προληπτικών μέτρων μαζί με την έγκριση ή μη του σχεδίου εξυγίανσης διάρκειας 15 ετών που η αλυσίδα έχει προτείνει και βάσει του οποίου προβλέπεται η αποπληρωμή του συνόλου των υποχρεώσεών της. Στο κακό σενάριο θα υπάρξει βίαιος θάνατος της αλυσίδας την Παρασκευή, που σημαίνει ότι οι πιστωτές της δεν θα εισπράξουν παρά μόλις το 21% των οφειλών τους, όσο δηλαδή αποτιμάται, σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία, η αξία των παγίων και άυλων περιουσιακών στοιχείων (ακίνητα, καταστήματα), μαζί με το απόθεμα εμπορευμάτων. Οσο για το σχέδιο να αναλάβει η Σκλαβενίτης τα 33 υπερκαταστήματα της Μαρινόπουλος, αυτό έχει ναυαγήσει και θα ιδωθεί υπό νέο πρίσμα μόνο εφόσον εγκριθεί το σχέδιο εξυγίανσης.

Το στοίχημα είναι πολύ μεγάλο, καθώς μπορεί οι τράπεζες και οι μεγάλοι προμηθευτές της Μαρινόπουλος να βρίσκονται κοντά σε συμφωνία με την αλυσίδα όπως υποστηρίζουν νομικές πηγές, ωστόσο εκατοντάδες μικρότεροι προμηθευτές προβάλλουν ισχυρές αντιρρήσεις και δεν αποκλείεται να επιδιώξουν την άμεση πτώχευση. «Σε μια στιγμή που οι αιτήσεις για διαταγές πληρωμής ήταν καθημερινές και το ενδεχόμενο πτώχευσης ήταν κάτι παραπάνω από ορατό, η υπαγωγή στο άρθρο 99 συνιστούσε μονόδρομο», λένε πηγές της Μαρινόπουλος.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ. Στο 15ετές πλάνο εξυγίανσης η αλυσίδα μιλά για δραστική μείωση κόστους, δίχως ωστόσο απολύσεις. Κάνει λόγο για αναδιάρθρωση διευθύνσεων και τμημάτων, περικοπή πολλών διοικητικών δαπανών, καθιέρωση στόχων αποδοτικότητας ανά στέλεχος και εργαζόμενο μαζί φυσικά με συνολική βελτίωση της αποτελεσματικότητας και διείσδυση σε νέες αγορές. Θέτει ως στόχο την εξόφληση των οφειλών ύψους 4,2 εκατ. ευρώ προς το προσωπικό το αργότερο σε 1 χρόνο από σήμερα, τη δραστική μείωση εξόδων τα πρώτα 6 χρόνια και τη συνολική αποπληρωμή των χρεών προς τράπεζες και εταιρείες leasing σταδιακά τα επόμενα 15 χρόνια. Διαφορετικά, αν η εταιρεία δεν υπαχθεί σε διαδικασία εξυγίανσης, όπως αναφέρει η ίδια στο σχέδιο που υπέβαλε χθες στο Πρωτοδικείο, οδηγείται αναπόφευκτα σε παύση λειτουργίας αφήνοντας απλήρωτους τους πιστωτές της, ενώ ξεκινούν άμεσα αναγκαστικοί πλειστηριασμοί ακινήτων και παγίων και δεσμεύονται όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί.

Ακόμη πάντως και αν βρεθεί λύση μέσα από τον Πτωχευτικό Κώδικα, οι συνέπειες θα είναι σίγουρα καταλυτικές για τους 2.000 και πλέον προμηθευτές της Μαρινόπουλος, καθώς θα κληθούν να πληρώσουν τα σπασμένα με κούρεμα οφειλών που μπορεί και να ξεπεράσει το 40%-50%.