Σε μια ύστατη προσπάθεια να πείσουν τους ψηφοφόρους, 10 νομπελίστες της Οικονομίας, οι οποίοι έχουν τιμηθεί με το βραβείο για έρευνές τους που εκτείνονται από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 μέχρι και πέρυσι, έγραψαν στην εφημερίδα The Guardian για να προειδοποιήσουν για τις επιπτώσεις μιας αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να υπογραμμίσουν ότι το κλειδί είναι τα οικονομικά επιχειρήματα.

«Το Brexit θα δημιουργούσε μείζονα αβεβαιότητα για τις μελλοντικές εναλλακτικές εμπορικές ρυθμίσεις στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσει η Βρετανία, τόσο με την υπόλοιπη Ευρώπη όσο και με σημαντικές αγορές όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Κίνα», γράφουν.

«Και οι επιπτώσεις αυτές θα επιμείνουν για πολλά χρόνια. Έτσι τα οικονομικά επιχειρήματα είναι σαφώς υπέρ της παραμονής στην ΕΕ», συμπεραίνουν.

Το Σίτι ετοιμάζεται για μια εβδομάδα αστάθειας στις συναλλαγές. Οι χρηματιστές ετοιμάζονται να περάσουν τις πρώτες ώρες της Παρασκευής εκτελώντας παραγγελίες των επενδυτών, καθώς τα αποτελέσματα θα αρχίσουν να φθάνουν περίπου μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης (τοπική ώρα).

Μερικές πηγές στο Σίτι προειδοποιούν πως οι χρηματιστηριακές συναλλαγές μπορεί να σημειώσουν κάθετη πτώση ή να ανοίξουν πολύ χαμηλότερα, σε περίπτωση που οι Βρετανοί ψηφίσουν υπέρ του Brexit.

Άλλοι ωστόσο πιστεύουν πως το αποτέλεσμα μπορεί να επιδράσει κατευναστικά, έπειτα από μια περίοδο αβεβαιότητας. Ο Τζάσπερ Λόλερ, αναλυτής αγοράς στον ιστότοπο CMC Markets λέει πως «η γνώση των αποτελεσμάτων θα ηρεμήσει τα νεύρα».

Ένας από τους νομπελίστες που υπογράφουν την επιστολή, ο καθηγητής Χριστόφορος Πισσαρίδης, με έδρα το London School of Economics, είπε στην Guardian πως η αβεβαιότητα προκαλεί μείωση των επενδύσεων και πλήττει τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

Προειδοποίησε επίσης πως η ψηφοφορία, που διεξάγεται στην αρχή του βρετανικού καλοκαιριού, θα προκαλέσει υποτίμηση της στερλίνας που θα καταστήσει ακριβότερες τις διακοπές. Η ισοτιμία της στερλίνας ενδέχεται να σημειώσει πτώση από το σημερινό επίπεδο του 1,42 δολαρίου, στο 1,20 δολάριο, και να εξισωθεί με το ευρώ, από το 1,27 ευρώ που είναι τώρα.

Απαντώντας σε επικρίσεις που διατυπώνει η εκστρατεία υπέρ της αποχώρησης, η οποία κατηγορεί τους οικονομολόγους ότι σπέρνουν τον πανικό καταστροφολογώντας, ο Πισσαρίδης λέει πως το να προβλέπει κανείς είναι δύσκολο και πως οι οικονομολόγοι μπορεί να διαφωνούν ή να κάνουν λάθος, όμως σ’ αυτή την περίπτωση είναι συντριπτικά υπέρ της παραμονής.

Ο ίδιος είπε πως είναι παράλογο το γεγονός ότι οι υποστηρικτές του Brexit προσπαθούν να απορρίψουν τους οικονομολόγους ως άσχετους.

«Η Βρετανία δεν θα ευδοκιμήσει έξω από την ΕΕ», πρόσθεσε. «Η ισχυρότερη αρνητική επίδραση θα γίνει αισθητή μέσα στα πέντε επόμενα χρόνια, αλλά και θα παραμείνει μέσω της έλλειψης επενδύσεων και της ασθενέστερης διαπραγματευτικής θέσης που θα έχει η Βρετανία σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις».