Οι Ευρωπαίοι θεωρούν την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) τη μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζουν οι χώρες τους, αξιολογώντας την ως σοβαρότερη από την κλιματική αλλαγή, την οικονομική αστάθεια και την κρίση των προσφύγων, όπως κατέδειξε έρευνα του Pew Research Center που δόθηκε τη Δευτέρα στην δημοσιότητα.

Οι ερωτηθέντες σε εννιά από τα 10 ευρωπαϊκά κράτη που συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα απάντησαν πως θεωρούν το ΙΚ τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τις χώρες τους, με το 93% των Ισπανών και το 91% των Γάλλων να χαρακτηρίζουν την οργάνωση αυτή «μείζονα απειλή».

Στις περισσότερες χώρες η συγκεκριμένη έρευνα διενεργήθηκε τον Απρίλιο, έναν μήνα αφότου τζιχαντιστές που είχαν ορκιστεί πίστη στο ΙΚ σκότωσαν 32 ανθρώπους στο διεθνές αεροδρόμιο των Βρυξελλών και στο μετρό της βελγικής πρωτεύουσας. Η έρευνα του Pew δημοσιοποιήθηκε μία ημέρα αφότου ένοπλος που ορκίστηκε πίστη στο ΙΚ σκότωσε 49 ανθρώπους σε νυχτερινό κέντρο στο Ορλάντο των ΗΠΑ.

Η Ελλάδα, που δυσκολεύεται να επιστρέψει στην ανάπτυξη έπειτα από σχεδόν επτά χρόνια οικονομικής ύφεσης, ήταν η μόνη χώρα όπου οι ερωτηθέντες δεν αξιολόγησαν το ΙΚ ως τη σημαντικότερη απειλή. Το 95% των Ελλήνων θεωρεί ότι η παγκόσμια οικονομική αστάθεια είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη χώρα.

Πολωνία: Πρόσφυγες και Ισλαμικό Κράτος στα ίδια ποσοστά

Ισχυρές πλειοψηφίες και στις δέκα χώρες θεωρούν την κλιματική αλλαγή μείζονα απειλή, ωστόσο η έρευνα κατέγραψε εκ διαμέτρου αντίθετες γνώμες σε διαφορετικές χώρες της Ευρώπης σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες.

Στην Πολωνία, το 73% του δείγματος θεωρεί την άφιξη μεγάλων αριθμών προσφύγων από εμπόλεμες χώρες, όπως η Συρία και το Ιράκ, μείζονα απειλή• πρόκειται για το ίδιο ακριβώς ποσοστό που χαρακτήρισε το ΙΚ τη μεγαλύτερη απειλή για τη χώρα αυτή.

Συγκριτικά, στην Γερμανία το 31% και στην Σουηδία μόλις το 24% απάντησε ότι θεωρεί τους πρόσφυγες μείζονα απειλή, παρά το γεγονός ότι αυτά τα δύο κράτη έχουν υποδεχθεί τους περισσότερους πρόσφυγες κατά κεφαλήν σε όλη την ΕΕ.

Κατά μέσο όρο, περίπου το ένα τρίτο του δείγματος και στις δέκα χώρες απάντησε πως θεωρεί τις εντάσεις με τη Ρωσία και την ισχυροποίηση της Κίνας, που αναδεικνύεται σε μεγάλη δύναμη σε διεθνές επίπεδο, μείζονες απειλές.

Στην Πολωνία το αποτέλεσμα ήταν και πάλι πολύ διαφορετικό, με το 71% του δείγματος να χαρακτηρίζει τη Ρωσία σημαντικό κίνδυνο, ποσοστό υπερδιπλάσιο των αντίστοιχων στην Ιταλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία ή την Βρετανία.