Πριν από μερικές εβδομάδες τού ασκούσε δριμεία κριτική και προσπαθούσε να τον χαρακτηρίσει ως υποστηρικτή του Ισλαμικού Κράτους. Ομως επειδή στην πολιτική όλα αλλάζουν, χθες ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον αποκάλεσε τον νέο δήμαρχο του Λονδίνου Σαντίκ Καν «περήφανο μουσουλμάνο και περήφανο Βρετανό» καθώς εγκαινίασαν το λεωφορείο της εκστρατείας «Βρετανία ισχυρότερη στην Ευρώπη». Οι δύο πολιτικοί απηύθυναν από κοινού έκκληση στους Βρετανούς να ταχθούν υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην ΕΕ στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

Λίγες ημέρες νωρίτερα θα ήταν αδιανόητο να δει κάποιος τον ηγέτη του Συντηρητικού Κόμματος και το ανερχόμενο αστέρι των Εργατικών δίπλα δίπλα, πλέον όμως κάνουν λόγο για μια «εξαιρετική συνεργασία» με στόχο να αποφευχθεί το Brexit. Και όμως, ακόμη κανένας δεν έχει ξεχάσει πως ο Κάμερον είχε καταγγείλει τον Καν ότι κατά το παρελθόν συναναστρεφόταν «επανειλημμένα με εξτρεμιστές», κατηγορία την οποία ο σημερινός δήμαρχος της βρετανικής πρωτεύουσας έχει απορρίψει.

Το περιστατικό αυτό είχε οδηγήσει πολλούς βουλευτές των Εργατικών να αποκαλέσουν τον Κάμερον «ρατσιστή» ακόμη και μέσα στη Βουλή. Ομως τώρα ο βρετανός πρωθυπουργός θέλει να δείξει ένα πιο συναινετικό πρόσωπο καθώς το δημοψήφισμα απέχει λιγότερο από έναν μήνα. «Ας είμαστε ξεκάθαροι: υπάρχουν πολλά για τα οποία ο πρωθυπουργός κι εγώ διαφωνούμε» δήλωσε ο Καν. «Οταν όμως πρόκειται να συνεργαστούμε προς το συμφέρον των κατοίκων του Λονδίνου, το κάνουμε» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι «περισσότερες από 500.000 θέσεις εργασίας στο Λονδίνο εξαρτώνται άμεσα από την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Ο Ντέιβιντ Κάμερον, που αυτοχαρακτηρίστηκε «ευρωσκεπτικιστής», καταδίκασε το άλμα προς το άγνωστο που προτείνουν οι υποστηρικτές του Brexit. Επιχειρώντας να συσπειρώσει τους Βρετανούς, ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης αναφέρθηκε στην ποικιλομορφία εκείνων που υπερασπίζονται την παραμονή της χώρας στην ΕΕ και αναφέρθηκε «στα συνδικάτα, στις εργοδοτικές ενώσεις, στο Εργατικό Κόμμα, στους Πράσινους, στο Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα και στη συντηρητική κυβέρνηση».

Δεν μίλησε όμως για το Συντηρητικό Κόμμα, που εδώ και δεκαετίες παραμένει διχασμένο σε ό,τι αφορά την Ευρώπη. Και ο διχασμός αυτός φαίνεται να δημιουργεί πονοκέφαλο στον Κάμερον. Την Κυριακή δύο βουλευτές των Τόρις –και οι δύο τάσσονται υπέρ του Brexit –ανέφεραν πως ακόμη και εάν τελικά αποφασισθεί η παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, ο Κάμερον δεν θα μπορέσει να αποφύγει να τεθεί εν αμφιβόλω η ηγετική του θέση στο κόμμα λόγω των «απίθανων ισχυρισμών» στους οποίους προβαίνει στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Ενας εκ των δύο βουλευτών, ο Αντριου Μπρίτζεν, έκανε λόγο για ένα «διχασμένο κόμμα. Δεν ξέρω ποιος θα μπορέσει να μας ενώσει και να προχωρήσει μια αποτελεσματική κυβέρνηση. Ειλικρινά πιστεύω ότι η χώρα θα πρέπει να πάει σε εκλογές πριν από τα Χριστούγεννα». Πρόσθεσε ότι μαζί του συμφωνούν τουλάχιστον 50 βουλευτές των Συντηρητικών και ανέφερε πως ο Κάμερον μπορεί να γλιτώσει τις εσωτερικές αντιδράσεις «μόνο εάν το «ναι» κερδίσει με πολύ μεγάλη διαφορά, δηλαδή τουλάχιστον 20 ποσοστιαίες μονάδες». Οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον Μπρίτζεν, δηλαδή σίγουρα η ήττα του «ναι» αλλά ακόμη και η νίκη του με μικρή διαφορά θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για τον Κάμερον, ο οποίος θα κληθεί να αντιμετωπίσει την έντονη κριτική των βουλευτών του για τις τακτικές που ακολουθεί στην προεκλογική εκστρατεία.

Μισοί – μισοί

Διχασμένοι εμφανίζονται οι Βρετανοί. Οπως δείχνει ο μέσος όρος των έξι τελευταίων δημοσκοπήσεων που υπολόγισε ο δικτυακός τόπος What UK thinks, το 53% των πολιτών επιθυμεί να παραμείνει η χώρα τους στους κόλπους της ΕΕ, ενώ το 47% τάσσεται υπέρ της αποχώρησης.