Η Μύκονος δεν είναι ιδέα. Είναι ένα νησί με συγκεκριμένη ανθρωπογεωγραφία, λάιφσταϊλ. Πάντως δεν είναι η ιδέα που έχουν διαμορφωμένη οι κατά καιρούς «μυκονολόγοι». Μια απόδειξη, σε πείσμα των εντυπώσεων, είναι η πλατφόρμα τέχνης Δύο Χωριά που συνεχίζεται φέτος για δεύτερη χρονιά. Πρόκειται για έναν οργανισμό με ελληνικές ρίζες, αλλά διεθνείς αναφορές που έβαλε στόχο να γίνει μέσο ανάπτυξης και προβολής της κουλτούρας και των πολιτιστικών δράσεων. «Θεωρώ πως η τέχνη πρέπει να είναι προσβάσιμη απ’ όλους» δηλώνει η Μαρίνα Βρανοπούλου, ιδρύτρια και διευθύντρια των Δύο Χωριών. «Οταν οι άνθρωποι των εικαστικών κάνουμε κάποιες δουλειές στην Αθήνα, νομίζω ότι τις βλέπουμε μεταξύ μας. Αντίθετα, στη Μύκονο υπάρχει πολύ περισσότερος κόσμος. Είναι μια μικρογραφία της Ελλάδας. Εχει να προσφέρει τροφή για δημιουργία στους καλλιτέχνες που μπορούν να έρθουν, να τη μελετήσουν και να εμπνευστούν από αυτή».

Η Βρανοπούλου δανείστηκε το όνομα της πλατφόρμας από τον τίτλο ενός βιβλίου του αρχιτέκτονα Αρη Κωνσταντινίδη «Δύο Χωριά στη Μύκονο», όπου η λέξη «χωριά» υποδηλώνει ταυτόχρονα τον οικισμό αλλά και την τοποθεσία. Ανάμεσα στις δράσεις που παρουσιάζει είναι εκθέσεις σύγχρονης τέχνης, πολιτιστικές ανταλλαγές και συνεργασίες μεταξύ ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Εχοντας ως βάση την επιτυχημένη πρώτη περσινή χρονιά λειτουργίας, όπου περισσότεροι από 5.000 επισκέπτες πέρασαν την πόρτα των εγκαταστάσεων των Δύο Χωριών, το φετινό πρόγραμμα είναι περισσότερο εκτεταμένο και με μεγαλύτερη εξωστρέφεια.

Από τον Απρίλιο λοιπόν, οπότε εγκαινιάστηκε η δεύτερη περίοδος, μέχρι τα τέλη Αυγούστου, οπότε θα ολοκληρωθούν και τα τελευταία έργα, θα παρουσιαστούν περισσότερες από 10 εκθέσεις. «Το καινούργιο φέτος είναι ότι βάζουμε πάρα πολύ μεγάλα ονόματα στις εκθέσεις μας, όλους τους καλλιτέχνες της νέας γενιάς δημιουργών της Νέας Υόρκης, και φέρνουμε μουσειακά έργα που δεν είναι διαθέσιμα πουθενά αλλού στην Ευρώπη» τονίζει η διευθύντρια. «Εχουμε, εξάλλου, για πρώτη φορά εκθέσεις φωτογραφίας και γκραφίτι».

Το πρόγραμμα άνοιξε με τις εκθέσεις «Sin city» της Ολγας Μηλιαρέση – Φωκά, «Delos» του Ηλία Παπαηλιάκη και «I am you hope» της εταιρείας Σέραπις, ενώ αυτή την περίοδο συνεχίζεται με την ομαδική έκθεση «Alice in crisis», «Humani nihil a se alienum putat» του Πάνου Παπαδόπουλου και «Between» του Πάρη Πετρίδη. Τον Ιούνιο ξεχωρίζουν οι «Honey; love; pheromones» και «Les Cyclades electroniques», ενώ τον Ιούλιο τo «Incognito» του Ηλία Καφούρου.

Η ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ. Παράλληλα με τις πολιτιστικές δράσεις, θα τρέξει το πρώτο εκδοτικό εγχείρημα της πλατφόρμας με την παραγωγή του βιβλίου «Gotham», που συνδέεται με την ομώνυμη ομαδική έκθεση που θα εγκαινιαστεί τον Ιούλιο στα Δύο Χωριά. Τέλος, η ταράτσα του κτιρίου στην περιοχή της Πανάχρας μεταμορφώνεται στο πρώτο art bar του νησιού. «Θέλουμε περισσότερο να λειτουργεί σαν ένα σύγχρονο σαλόνι όπου θα συναντιούνται άνθρωποι με κοινά ενδιαφέροντα για την τέχνη» υπογραμμίζει η ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια εκθέσεων.