Τον είπαν επικίνδυνο. Του προσήψαν ότι έχει κοινές θέσεις με ισλαμιστές εξτρεμιστές και αντισημίτες. Τον κατηγόρησαν ακόμη και ως συμπαθούντα τους τρομοκράτες.
Και όμως, την Παρασκευή έγινε ο πρώτος μουσουλμάνος δήμαρχος στην ιστορία του Λονδίνου, αλλά και ο πρώτος μουσουλμάνος που παίρνει τα κλειδιά πρωτεύουσας της Ευρώπης.
«Καλημέρα σας. Με λένε Σαντίκ Καν και είμαι ο δήμαρχος του Λονδίνου» ήταν τα πρώτα λόγια του το πρωί του Σαββάτου, στην τελετή ανάληψης των καθηκόντων του στον αγγλικανικό καθεδρικό ναό του Σάουθαρκ, τον οποίο επέλεξε συμβολικά για να στείλει το μήνυμα ότι θα είναι «δήμαρχος όλων των Λονδρέζων».
Δύο ημέρες νωρίτερα, ο 45χρονος υποψήφιος των Εργατικών επικρατούσε του αντιπάλου του –των Συντηρητικών –Ζακ Γκόλντσμιθ στις δημοτικές εκλογές της Βρετανίας με ποσοστό 56,8% έναντι 43,1%.
Κι αυτό, παρά τη «βρώμικη» –κατά πολλούς –εκστρατεία των Τόρις, οι οποίοι επιχείρησαν με κάθε τρόπο να παρουσιάσουν τον Καν ως επικίνδυνο, στέλνοντας ακόμη και «προειδοποιητικά» φυλλάδια με το ταχυδρομείο, την ίδια ώρα που κάποιοι μιλούσαν για τον «δήμαρχο του Λονδινιστάν» (αναφερόμενοι εμμέσως υποτιμητικά στην πατρίδα των γονιών του, το Πακιστάν). Αρκετοί πολιτικοί αναλυτές συμφωνούν ότι το υπόγειο μήνυμα της εκστρατείας των Συντηρητικών κατά του Καν ήταν «Μην τον ψηφίσετε, είναι μουσουλμάνος» (παρότι επισήμως δεν έκαναν ποτέ αναφορά στο θρήσκευμά του).
Αποκορύφωμα των επιθέσεων που δέχθηκε ήταν ένα άρθρο του ίδιου του Γκόλντσμιθ στη «Ντέιλι Μέιλ», το οποίο ήταν εικονογραφημένο με μια φωτογραφία από τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Λονδίνο το 2005 και έφερε τον τίτλο: «Την Πέμπτη θα παραδώσουμε τη σπουδαιότερη πόλη του κόσμου σε ένα Εργατικό Κόμμα που θεωρεί τους τρομοκράτες φίλους του;».
Τελικά, ο Καν, γιος ενός οδηγού λεωφορείου και μιας μοδίστρας, απέσπασε 1.310.143 ψήφους έναντι 994.614 του Γκόλντσμιθ, γόνου ενός εκ των πλουσιότερων εβραϊκών οικογενειών της χώρας, λαμβάνοντας την ισχυρότερη λαϊκή εντολή που έχει πάρει ποτέ πολιτικός στη Βρετανία.
Στην τρίτη θέση βρέθηκε η υποψήφια των Πρασίνων Σάαν Μπέρι (5,8%) και ακολούθησαν η Κάρολαϊν Πίτζεν από τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες (4,6%), ο Πίτερ Γουίτλ του UKIP (3,6%) και η Σόφι Γουόκερ από το Κόμμα Ισότητας Γυναικών (2%).

Η εκλογική νίκη του πρώην υπουργού Μεταφορών στην κυβέρνηση του Γκόρντον Μπράουν σηματοδοτεί την επιστροφή του Δήμου του Λονδίνου στα χέρια των Εργατικών έπειτα από οκτώ χρόνια ελέγχου της πόλης από τον Συντηρητικό Μπόρις Τζόνσον (ο οποίος τώρα έχει βάλει πλώρη για την ηγεσία των Τόρις, με όχημα την εκστρατεία υπέρ του Brexit στην οποία πρωτοστατεί, ενάντια στον ηγέτη του κόμματός του Ντέιβιντ Κάμερον).

«Η ελπίδα νίκησε τον φόβο». Αφού εξομολογήθηκε ότι «ποτέ δεν φανταζόμουν πως θα μπορούσα να γίνω δήμαρχος του Λονδίνου», ο Καν είπε στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στον καθεδρικό ναό ότι «είμαι αποφασισμένος να ασκήσω την πιο διαφανή, δραστήρια και ανοιχτή διοίκηση που έχει δει ποτέ το Λονδίνο και να εκπροσωπήσω κάθε κοινότητα και κάθε τμήμα της πόλης μας ως δήμαρχος όλων των Λονδρέζων».

Το προηγούμενο βράδυ, κατά τον επινίκιο λόγο του, ο Καν είχε δηλώσει «περήφανος που οι Λονδρέζοι επέλεξαν την ελπίδα αντί του φόβου και την ενότητα αντί του διχασμού».

Μιλώντας στο Sky News, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος επέκρινε τις επιθέσεις που δέχθηκε από τους Τόρις: «Είμαι απογοητευμένος από την αρνητική, διχαστική εκστρατεία των Συντηρητικών. Δεκάδες μουσουλμάνοι μού είπαν ότι θα αποθαρρύνουν τα παιδιά τους να ασχοληθούν με την πολιτική και τα κοινά τώρα που είδαν τι συνέβη σε μένα».

Σε άρθρο του στο χθεσινό «Ομπζέρβερ» ο Σαντίκ Καν έγραψε ότι η νίκη του αντικατοπτρίζει το πώς είναι (ή θα έπρεπε να είναι) μια σύγχρονη κοινωνία: «Ολοι, ανεξάρτητα από το υπόβαθρό τους, την περιουσία, τη φυλή, τη θρησκεία, το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ηλικία τους, πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να προσπαθήσουν και να πετύχουν».

Ο ηττημένος της αναμέτρησης Ζακ Γκόλντσμιθ αρνήθηκε να απαντήσει στους δημοσιογράφους που τον ρώτησαν τι έφταιξε για την ήττα του. Αρκέστηκε σε μια ανάρτηση στο facebook στην οποία δήλωνε «απογοητευμένος από το αποτέλεσμα και επειδή δεν θα μπορέσω να υλοποιήσω το πρόγραμμά μου για το οποίο είμαι περήφανος».

«Το εκλογικό αποτέλεσμα δείχνει ότι το Λονδίνο αδιαφορεί για τη φυλή, τη θρησκεία και την ταυτότητα του καθενός» σχολίασε ο Τόνι Τράβερς, καθηγητής της LSE.

Ανάσα για τον Κόρμπιν. Οι υποψήφιοι των Εργατικών στους δήμους της Αγγλίας ήρθαν πρώτοι στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων με ποσοστό 31%, έναντι 30% των Συντηρητικών του Κάμερον. Ωστόσο, τα ποσοστά του κόμματος μειώθηκαν κατά 6% σε σχέση με τις δημοτικές εκλογές του 2012.Η επικράτηση του Καν στο Λονδίνο διατηρεί τους Εργατικούς μέσα στο πολιτικό παιχνίδι παρά τη συντριβή τους στη Σκωτία, άλλοτε προπύργιο του κόμματος (ήρθαν τρίτοι πίσω από το SNP και τους Συντηρητικούς).
Δίνει επίσης ανάσα στον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος εμφανίζεται ως πολύ αριστερός ακόμη και για τα γούστα πολλών μέσα στο κόμμα του. Η εσωκομματική αντιπολίτευση του ζητά εδώ και καιρό να αλλάξει πλεύση και να μετακινηθεί προς το Κέντρο για να προσελκύσει περισσότερους ψηφοφόρους ενόψει των βουλευτικών εκλογών του 2020.
Ανάλογο αίτημα απηύθυνε και ο Σαντίκ Καν λίγες ώρες μετά την εκλογή του. «Tο κόμμα πρέπει να σταματήσει να μιλά στον εαυτό του και να επικεντρωθεί σε αυτούς που βρίσκονται έξω από αυτό, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ψήφισαν τους Συντηρητικούς, το UKIP ή απλά έμειναν στο σπίτι τους» είπε στο BBC.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε ότι το κόμμα του πήγε πολύ καλύτερα από ό,τι προέβλεπαν κάποιοι και μάλιστα «αυξήσαμε τα ποσοστά μας σε πολλές περιοχές».

Εκείνο που δεν έμεινε ασχολίαστο από τα μίντια ήταν η απουσία του Κόρμπιν από την τελετή ανάληψης των καθηκόντων του Καν, στην οποία παρευρέθηκαν πολλά υψηλόβαθμα στελέχη των Εργατικών, μεταξύ αυτών ο πρώην επικεφαλής τους Εντ Μίλιμπαντ. Αντίθετα, ο Κόρμπιν επέλεξε να ταξιδέψει μέχρι το Μπρίστολ για να συγχαρεί τον υποψήφιο των Εργατικών Μάρβιν Ρις που κέρδισε τον δήμο της πόλης. «Δεν ξέρω γιατί δεν ήρθε» είπε ο Καν όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους.

Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος του Λονδίνου δεν είχε διστάσει να επικρίνει ανοιχτά το κόμμα του τις προηγούμενες εβδομάδες ύστερα από μια σειρά δηλώσεων από κομματικά στελέχη, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν αντισημιτικές και οδήγησαν στη διαγραφή από τους Εργατικούς του πρώην δημάρχου του Λονδίνου Κεν Λίβινγκστον και της βουλευτού Ναζ Σάα. «Κάνε κάτι» είχε πει ο Καν στον Κόρμπιν, δηλώνοντας «απογοητευμένος επειδή δεν ενήργησε γρήγορα και αποφασιστικά».