Ραγδαία επιδείνωση παρουσιάζουν οι σχέσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με το Μέγαρο Μαξίμου, παραμονές ενός πιθανού κυβερνητικού ανασχηματισμού που για πολλούς θα οδηγούσε το ΠΑΣΟΚ σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η Φώφη Γεννηματά με τον πλέον απόλυτο τρόπο ξεκαθαρίζει ότι το ΠΑΣΟΚ και οι σύμμαχοί του δεν πρόκειται να συμμετάσχουν σε μια κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα είτε μόνο με τον ΣΥΡΙΖΑ είτε με τη συμμετοχή και των ΑΝΕΛ, ενώ επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι η κυβέρνηση οφείλει να παραιτηθεί.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει αποφασίσει να τραβήξει μια διαχωριστική γραμμή σε σχέση με το Μαξίμου, και μάλιστα σε κάθε της δημόσια εμφάνιση επιμένει στη γραμμή της συγκρότησης μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Είναι ενδεικτικό πως μιλώντας στη Βουλή όσον αφορά τη συζήτηση επί του Ασφαλιστικού / Φορολογικού η Φώφη Γεννηματά κατακεραύνωσε τους κυβερνώντες χρησιμοποιώντας βαρύτατους χαρακτηρισμούς, όπως «επικίνδυνα ανίκανοι» ή «ικανοί μόνο στην πολιτική εξαπάτηση», χαρακτηρίζοντας τον Πρωθυπουργό πανικόβλητο εξαιτίας της κατακραυγής που υφίσταται από την καταστροφική πολιτική του.

Η κλιμάκωση της αντιπολιτευτικής κριτικής της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, μεσούσης της διαδικασίας της αξιολόγησης, είναι γεγονός ότι έχει ενοχλήσει σφόδρα το Μαξίμου και το πρωθυπουργικό επιτελείο. Πράγματι η Γεννηματά έχοντας αποφασίσει να υποστηρίξει την προσπάθειά της για συγκρότηση της νέας Κεντροαριστεράς δεν διστάζει να πάρει σαφείς αποστάσεις από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, επιδιώκοντας να πείσει πρωτίστως τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας πως η συγκρότηση του προοδευτικού πόλου είναι δυνατή χωρίς τα κόμματα που κινούνται στο Κέντρο να αποτελούν δεκανίκια είτε της Αριστεράς είτε της Δεξιάς.

Ετσι, την ώρα που τα ευρωπαϊκά κόμματα της σοσιαλδημοκρατίας έπαιρναν σαφή θέση κατά της λήψης μέτρων-καβάντζα από την κυβέρνηση και ο αρχηγός των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο Τζιάνι Πιτέλα διεμήνυε πως οι Σοσιαλιστές δεν θα επιτρέψουν τους εκβιασμούς στην ελληνική κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ σφυροκοπούσε την κυβέρνηση προεξοφλώντας ότι εκείνη έχει υιοθετήσει τέταρτο Μνημόνιο.

Πυρά από Τσίπρα. Η στάση του ΠΑΣΟΚ ανάγκασε και το Μαξίμου να κόψει τις όποιες γέφυρες με τη Χαριλάου Τρικούπη. Ο Αλέξης Τσίπρας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να απευθυνθεί στο ΠΑΣΟΚ και στη Φώφη Γεννηματά. «Στη μάχη για να βγάλουμε τη χώρα από το τέλμα της επιτροπείας δεν πρόκειται ούτε τώρα ούτε στο μέλλον να αναζητήσουμε στηρίγματα στο παλιό πολιτικό σύστημα. Τη μάχη αυτή θα τη δώσουμε για άλλη μία φορά με όλο το παλιό πολιτικό σύστημα απέναντι» είπε, κάνοντας ίσως για πρώτη φορά επίθεση στο ΠΑΣΟΚ. «Συνεχίζουν σαν φερέφωνο της ΝΔ και των ακραίων κύκλων των δανειστών να επιτίθενται καθημερινά στην κυβέρνηση την ώρα που η πολιτική οικογένεια στην οποία υποτίθεται ότι συμμετέχουν στην Ευρώπη βρίσκεται ακριβώς στην αντίθετη πλευρά, έχει αλλάξει ρότα» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, που ετοιμάζεται στις 20 Μαΐου να ταξιδέψει ώς τη Ρώμη για τη συνάντηση των ευρωπαϊκών σοσιαλιστικών κομμάτων. Στη συνέχεια μάλιστα επέκρινε την ίδια τη Γεννηματά γιατί κατάντησε ουραγός του Βασίλη Λεβέντη στις διαρκείς προτάσεις του για οικουμενική.

Τα πυρά Τσίπρα δεν έμειναν αναπάντητα. Από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής η Φώφη Γεννηματά τα επέστρεψε και με το παραπάνω. «Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη και ασχημοσύνη» είπε. Η ερμηνεία που έδωσε μάλιστα στην επίθεση του Πρωθυπουργού ήταν πως «μας χτυπά γιατί γνωρίζει ποιος είναι ο πραγματικός πολιτικός αντίπαλος τώρα που χρεοκοπεί αυτός και η πολιτική του», για να προσθέσει πως όποιος διαβάσει τις δηλώσεις Πιτέλα μπορεί να καταλάβει ότι η προβοκάτσια χρεοκόπησε.

Το στοίχημα. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επικεντρώνει τη στρατηγική της στην ιδέα της επανένωσης της Κεντροαριστεράς. Απορρίπτει κάθε συνεργασία και με τον ΣΥΡΙΖΑ και με τη Νέα Δημοκρατία και επιζητεί στον διάλογο με Το Ποτάμι να πετύχει μια κοινή περπατησιά για τις επόμενες εκλογές.

Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα πραγματοποιηθεί η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η οποία και θα σηματοδοτήσει το ξεκίνημα για μια νέα Κεντροαριστερά με όσες προοδευτικές δυνάμεις το επιθυμούν.