Νηστίσιμη, χορτοφαγική, Θεία, ό,τι θέλετε πείτε τη, το βέβαιο είναι ότι είναι εξαιρετική πίτα.
Υλικά (Για Στρογγυλό Ταψάκι 30cm)
4 Φύλλα Χωριάτικα
300γρ Μανιτάρια Φρέσκα
1/2 Πιπεριά Κόκκινη
1/2 Πιπεριά Πορτοκαλί
1/2 Πιπεριά Κίτρινη
1 Κρεμμύδι Ξερό (Μέτριο)
1 Κουταλάκι του γλυκού Μπούκοβο γλυκό
Αλάτι
Πιπέρι
80 γρ Παρθένο Ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και κόβουμε το κρεμμύδι μας σε μικρά κομματάκια.
Πλένουμε τις πιπεριές μας και τις κόβουμε σε μακρόστενες λωρίδες και ύστερα στην μέση.
Καθαρίζουμε με ένα πανάκι τα μανιτάρια μας και τα κόβουμε σε φετούλες.
Σε ένα τηγάνι τσιγαρίζουμε με λίγο λάδι τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν λίγο, μετά ρίχνουμε τις πιπεριές μας και τα ανακατεύουμε καλά. Μόλις μαλακώσουν λίγο όλα αυτά, ρίχνουμε τα μανιτάρια και τ’ αφήνουμε κανένα 10λεπτο να βγάλουν τα υγρά τους. Ρίχνουμε το αλατοπίπερό μας και λίγο μπούκοβο και τα ανακατεύουμε καλά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180°C (αντίσταση) πάνω-κάτω.
Με ένα πινέλο λαδώνουμε το ταψί μας και στρώνουμε το ένα φύλλο αφού πρώτα το έχουμε ανοίξει περισσότερο απ το μέγεθος του ταψιού μας για να μπορέσουμε αργότερα να κάνουμε το στεφάνι μας. Το λαδώνουμε και ύστερα τοποθετούμε το δεύτερο φύλλο μας, το λαδώνουμε επίσης και αυτό. Ρίχνουμε την γέμισή μας και συνεχίζουμε στρώνοντας τα υπόλοιπα δύο φύλλα λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα. Στο τέλος γυρνάμε το πρώτο μας φύλλο για να δημιουργήσουμε το στεφάνι, το λαδώνουμε και χαράζουμε την πίτα μας σε τρίγωνα ή τετράγωνα κομμάτια. Ραντίζουμε με λίγο νερό την πίτα μας και την βάζουμε για ψήσιμο στο προθερμασμένο μας φούρνο τουλάχιστον για 1ώρα.
Εργαστήριο Αναστάση Γουναρίδη
Το εργαστήριο του Αναστάση Γουναρίδη (Ευαγγελικής Σχολής 3-5, Νέα Ιωνία, τηλ. Τηλ: 210.2755-457) λειτουργεί από το 1945, δημιουργώντας χειροποίητα και παραδοσιακά φύλλα, πίτες, γλυκά κ.ά. www.anastasisgounaridis.gr