Για τις απειλές του Ταγίπ Ερντογάν ότι «η ΕΕ χρειάζεται περισσότερο την Τουρκία» απ’ ό,τι η Αγκυρα τις Βρυξέλλες, θα διαβάσετε αναλυτικά στις σελίδες του «Κόσμου» (30-31).

Την ίδια ώρα όμως που ο Ερντογάν μιλούσε στην Αγκυρα, χαρακτηρίζοντας παράλληλα «προκλητική» την έκθεση-χαστούκι του Ευρωκοινοβουλίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία (σιγά το νέο!), ο πρωθυπουργός του Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωνε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης ότι «οι ευρωπαϊκές αξίες θα αποτελούν τη βάση του νέου τουρκικού Συντάγματος»! Του ίδιου Συντάγματος που θέλει να φέρει περισσότερες εξουσίες στα χέρια του σουλτάνου Ερντογάν

Και όλα αυτά ενώ σήμερα έρχεται η πρώτη αξιολόγηση/έκθεση της Κομισιόν για την πορεία εφαρμογής της ευρωτουρκικής συμφωνίας για το Προσφυγικό. Για την πρόοδο της οποίας συμφωνίας άλλωστε υπήρξε χθες και συνάντηση του Νταβούτογλου με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Αδειασε» τον Τσίπρα

Στο Στρασβούργο όμως (όπου υπήρξε και συνάντηση του Αχμέτ με τον φίλο του Βαγγέλη Βενιζέλο, με τον οποίο συνυπήρξαν ΥΠΕΞ Ελλάδας – Τουρκίας, και για την οποία σας γράφει ο Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος στο «Στίγμα» του, σελ. 7) είχαμε και μια δυνατή μονομαχία με την –επίσης πρώην υπουργό Εξωτερικών –Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία έληξε με ένα εύσχημο «άδειασμα» του Αλέξη Τσίπρα από τον τούρκο πρωθυπουργό.

Η Ντόρα περίμενε τον Νταβούτογλου στο Συμβούλιο της Ευρώπης –όπου ο Αχμέτ εμφανίστηκε με στόχο να διαφημίσει το ευρωπαϊκό πρόσωπο της Τουρκίας –και τον κάλεσε –με γραπτή ερώτηση, όπως προέβλεπε η διαδικασία –να απαντήσει εάν η Αγκυρα εφαρμόζει τη συμφωνία με την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ για την επίλυση του Προσφυγικού.

Η Μπακογιάννη, μάλιστα, επικαλέστηκε και τις πρόσφατες απειλές κατά της Ελλάδας και της ΕΕ από τον τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εκφράζοντας αμφιβολίες για την πραγματική βούληση της Αγκυρας.

O Nταβούτογλου απάντησε ότι η Τουρκία έχει εκπληρώσει τους όρους της συμφωνίας και συνεργάζεται πλήρως με τους Ευρωπαίους και το ΝΑΤΟ για το Προσφυγικό, το οποίο αποτελεί διεθνές θέμα και όχι διμερές.

Πρόσθεσε δε ότι «κανείς από τους εταίρους της Τουρκίας, ούτε ακόμη και ο Αλέξης Τσίπρας, έχει θέσει θέμα περί ελλιπούς συνεργασίας της Τουρκίας στο Προσφυγικό και στην επιχείρηση του ΝΑΤΟ». Υποψιάζομαι ότι η Μπακογιάννη θα στείλει τα πρακτικά στο Μαξίμου.

Ανθρώπινα δικαιώματα

Στην ίδια συζήτηση παρενέβη με ερώτηση και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία που κάλεσε τον τούρκο πρωθυπουργό να δώσει εξηγήσεις ως προς το πώς συμβιβάζεται η έννοια της ασφάλειας με τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα του αλλά και τις παραβιάσεις της ελευθερίας του Τύπου.

Από την όλη συζήτηση που παρακολούθησα δεν έγινα σοφότερος για το αν ο Νταβούτογλου θα πραγματοποιήσει τελικά την απειλή του και θα ακυρώσει τη συμφωνία της Τουρκίας με την ΕΕ για το Προσφυγικό, αν οι Ευρωπαίοι δεν απελευθερώσουν το καθεστώς της βίζας για τους τούρκους πολίτες.

Η παγίδα της Λιβύης

Αυτό που ξέρω είναι ότι πλέον το ευρωπαϊκό ενδιαφέρον έχει μετατοπιστεί στη Λιβύη λόγω των αυξημένων μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών προς την Ιταλία. Γι’ αυτό και στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Λουξεμβούργο το βασικό θέμα συζήτησης ήταν η επέκταση της αεροναυτικής επιχείρησης «Sophia» εντός των χωρικών υδάτων της Λιβύης.

Το πρόβλημα είναι ότι μια τέτοια επιχείρηση μπορεί να έχει σοβαρές παρενέργειες για τα ελληνικά συμφέροντα. Τι θα γίνει, για παράδειγμα, αν η κατάσταση βγει εκτός ελέγχου και ακόμα ένα ελληνικό νησί (λέγε με Κρήτη) επωμιστεί το βάρος του Προσφυγικού; Εξού και πληροφορούμαι ότι ο Νίκος Κοτζιάς διαμήνυσε στους ομολόγους του ότι η Ελλάδα δεν θα συναινέσει σε επέκταση της επιχείρησης αν προηγουμένως δεν της δοθούν εγγυήσεις ότι δεν θα πληρώσει αυτή το μάρμαρο. Κοινώς, θέλουμε να πετύχει το εγχείρημα, αλλά όχι εις βάρος της Ελλάδας.

Στη Βουλή η μάχη της ασφάλειας

Υψηλούς τόνους, προτού καν ξεκινήσει η σημερινή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την ασφάλεια, κράτησε χθες η Συγγρού. Το γάντι σήκωσε πρώτος από όλους ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, που είναι και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου της ΝΔ, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στη διαχείριση του Προσφυγικού «δείχνει εικόνα Ζιμπάμπουε και όχι σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους». Καταλαβαίνετε τι θα ακολουθήσει σήμερα στη Βουλή.

Και Συνέδριο για το Προσφυγικό

«Ανθρώπινες ροές και ο κόσμος μας: μπορεί η Ευρώπη να αντιμετωπίσει το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα;». Αυτό είναι το θέμα του Διεθνούς Συνεδρίου που διοργανώνει η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδος (ΟΚΕ) σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ) και την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία της ΟΚΕ Ελλάδος που στόχο έχει μέσα από τον συνταγματικά κατοχυρωμένο ρόλο της να δημιουργήσει διάλογο με κοινωνικούς, κρατικούς θεσμούς και εταίρους, καθώς και να προχωρήσει στη σύσταση Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων με ζητούμενο τη θεσμική, κοινωνική και ανθρωπιστική αντιμετώπιση του θέματος.

Η έναρξη του Συνεδρίου μάλιστα θα γίνει με κάθε επισημότητα στο Κτίριο της Παλαιάς Βουλής (Αίθουσα Συνεδριάσεων, σήμερα στις 16.00), με παρόντα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.