Η Ανάσταση της ελληνικής οικονομίας μάλλον θα περιμένει λίγο. Το επιβεβαιώνει η ίδια η κυβέρνηση, η οποία προσδιορίζει πλέον τον μήνα Μάιο ως το χρονικό πλαίσιο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης προσπερνώντας το ορόσημο του ορθόδοξου Πάσχα.
Το Μαξίμου επιθυμεί να προσπεράσει και το πολιτικό θέμα που δημιουργεί η καθυστέρηση στην αξιολόγηση και η συζήτηση γύρω από ένα δυνητικό πακέτο μέτρων και εκ των πραγμάτων δεν δίνει διάσταση στη διαπίστωση του αντιπροέδρου της Γιάννη Δραγασάκη πως η κατάσταση όπως διαμορφώνεται δημιουργεί πολιτικό πρόβλημα. Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση δεν κρύβει ότι η πραγματικότητα είναι πιεστική και απαιτεί ένα ακόμη σκληρό παιχνίδι με τους δανειστές.
Πάντως η κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να επιμείνει στις κόκκινες γραμμές της γύρω από τη διαπραγμάτευση που επανεκκίνησε χθες, ενώ κατεβάζει ένα κλικ πιο κάτω τη συζήτηση περί της προοπτικής λήψης νέων προληπτικών μέτρων ύψους 2% επί του ΑΕΠ.

Επί της ουσίας το Μέγαρο Μαξίμου λέει ότι αυτό που διατυπώθηκε από τους θεσμούς για μέτρα προληπτικού χαρακτήρα είναι απλώς μια πρόθεση για την οποία δεν έχει αρχίσει καν κάποια πιο επίσημη συζήτηση μεταξύ των δανειστών. Ο προφανής στόχος της κυβέρνησης είναι να αφήσει έξω από τη διαπραγμάτευση τις όποιες νέες ιδέες διατυπώνουν κάποιοι θεσμοί και αυτή να επικεντρωθεί γύρω από το πακέτο των 5,4 δισ. στην προσπάθεια να βρεθούν περαιτέρω σημεία σύγκλισης με τους δανειστές.

Το Μέγαρο Μαξίμου ωστόσο δεν αποκλείει την πιθανότητα να δεχθεί μιας μορφής συζήτηση για πρόσθετα μέτρα υπό την έννοια μιας πολιτικής δέσμευσης σε πρώτη φάση εφόσον κλείσει η αξιολόγηση και ξεκινήσει επισήμως η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους. Πηγές της κυβέρνησης λένε χαρακτηριστικά πως «στη συμφωνία της 12ης Ιουλίου υπάρχουν ρήτρες που αναφέρουν πως θα ληφθούν κι άλλα μέτρα εφόσον υπάρχουν αποκλίσεις από τους στόχους». Ολα αυτά όμως πρέπει να συζητηθούν εφόσον ανοίξει η συζήτηση για το χρέος επισήμανε χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη.

Στο τηλέφωνο με τη Μέρκελ

Ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται πως δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στους δείκτες για την ελληνική οικονομία που σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι ενθαρρυντικοί για την πορεία της χώρας. Εν αναμονή της επισημοποίησης των πληροφοριών που έχει στη διάθεσή του το Μέγαρο Μαξίμου για την έκθεση της Eurostat και για τα έτη 2014 και 2015 ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε χθες το απόγευμα τηλεφωνικώς με την Ανγκελα Μέρκελ και της εξήγησε την πορεία της διαπραγμάτευσης όπως έχει διαμορφωθεί ώς τώρα ζητώντας σύμφωνα με πληροφορίες να αναγνωριστούν οι θετικοί δείκτες για την ελληνική οικονομία για το 2015.

«Καταλαβαίνω αυτά που λες» φέρεται να απάντησε η γερμανίδα καγκελάριος στον Αλέξη Τσίπρα, την ώρα που το Μαξίμου απέφυγε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες του εικοσάλεπτης διάρκειας τηλεφωνήματος μεταξύ των δύο ηγετών. Σήμερα αναμένεται τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ως εκ τούτου, δεν έγινε γνωστό εάν ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τους ευρωπαίους συνομιλητές του και για την πρωτοβουλία της κυβέρνησής του να θέσει από σήμερα σε δημόσια διαβούλευση το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό –χωρίς να έχει κλείσει η συμφωνία –με στόχο τα δύο νομοσχέδια να κατατεθούν στη Βουλή αύριο Πέμπτη.

Γενικώς πάντως η κυβέρνηση εμφανίζεται ιδιαιτέρως προσεκτική σε δηλώσεις τα τελευταία 24ωρα και ειδικά μετά την επιστροφή Τσακαλώτου από την Ουάσιγκτον που έφερε μαζί του και τις πληροφορίες για την πιθανότητα να ζητηθούν και νέα μέτρα.
Αυτό που θέλει το Μαξίμου είναι να κρατήσει το πεδίο της διαπραγμάτευσης αποκλειστικά σε όσα θέματα βρίσκονται επισήμως στο τραπέζι και ακόμη μία φορά να επιδιώξει τη μεταφορά του ενδιαφέροντος στην πολιτική διαπραγμάτευση.

Εν αναμονή του Eurogroup

Εκ των πραγμάτων όσο το Χίλτον group βρίσκεται σε εξέλιξη η κυβέρνηση ελπίζει ότι μπορεί να πετύχει συγκλίσεις που ενδεχομένως να λειτουργούσαν ως ένα θετικό μήνυμα για το άτυπο Eurogroup της Παρασκευής στο Αμστερνταμ. Έως την Πέμπτη θα έχει φανεί εάν θα μπορούσε να επιτευχθεί μια κατ’ αρχήν συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων Staff level agreement, ούτως ώστε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να ταξιδέψει στην ολλανδική πρωτεύουσα έχοντας στα χέρια του κάποια επιχειρήματα πέραν των στοιχείων της Eurostat.

Το Μαξίμου ικανοποιήθηκε από τη δήλωση του αντιπροέδρου της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις ότι η ελληνική οικονομία τα πήγε σχετικά καλά το 2015, γνωρίζει όμως πως όσο η διαδικασία περί την αξιολόγηση παραμένει σε αβεβαιότητα τόσο θα αντιμετωπίζει και εσωτερικά προβλήματα προερχόμενα από το εσωτερικό της. Ο βουλευτής Σάκης Παπαδόπουλος ξαναχτύπησε με δηλώσεις του λέγοντας ότι δεν ψηφίζει και πρόσθετα μέτρα, παροτρύνοντας δε σε εκλογές ή δημοψήφισμα.

Την ίδια ώρα η Ολγα Γεροβασίλη απέκλειε και τις δύο επιλογές.