Μισογεμάτο βλέπει το Μέγαρο Μαξίμου το ποτήρι της αξιολόγησης, παρά τα ψυχρά ρεύματα που εισπράττει από Βερολίνο και Βρυξέλλες μετά τη διάσταση που έδωσε στις αποκαλύψεις του Wikileaks. Προσέγγιση που επιτρέπει σε κυβερνητικά στελέχη να εκτιμούν ότι το θέμα μπορεί να κλείσει, παρά το μούδιασμα των δανειστών, μέσα στον Απρίλιο.

Τα αποτελέσματα θα φανούν άμεσα καθώς θεωρητικά έως τις 12-13 του μήνα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές προκειμένου να κατατεθούν τα νομοθετήματα στη Βουλή. Το Κοινοβούλιο αν χρειαστεί θα παραμείνει ανοιχτό ακόμη και τη Μεγάλη Εβδομάδα για να προχωρήσει στις αναγκαίες ψηφοφορίες. Αλλιώς θα υλοποιηθεί το σενάριο της ψήφισης τις πρώτες ημέρες του Μαΐου.

Η κυβέρνηση όμως επιμένει ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης δεν συνδέεται με τη λήψη και άλλων μέτρων. Το χρέος μπορεί να περιμένει λίγο, είναι το μήνυμα που εκπέμπει το Μέγαρο Μαξίμου, κάτι που υπονόησε και ο Νίκος Παππάς απορρίπτοντας το σενάριο συμφωνία-πακέτο για τώρα. Ουσιαστικά ο υπουργός Επικρατείας αναφέρει ότι η αναδιάρθρωση του χρέους είναι καθοριστική για να ανασάνει η οικονομία, όχι όμως ως αντάλλαγμα στη συνταγή που προτείνει το ΔΝΤ.

Ως εκ τούτου, η θέση της κυβέρνησης για το χρέος έχει διαμορφωθεί στο μότο: «Πρώτα κλείσιμο αξιολόγησης χωρίς πρόσθετα μέτρα και μετά συζήτηση για το χρέος».

Ως προς το Ασφαλιστικό, η κυβέρνηση επιμένει ότι η συμφωνία θα κλείσει χωρίς να υπάρξουν περικοπές στις κύριες συντάξεις. Σύμφωνα με τον Γιώργο Κατρούγκαλο, οι δανειστές αποδέχονται την καθιέρωση της εθνικής σύνταξης 384 ευρώ για 20 συντάξιμα χρόνια και 346 ευρώ για 15 συντάξιμα χρόνια και ποσοστό αναπλήρωσης από 0,77% έως 2% όπως έχει προταθεί από την ελληνική κυβέρνηση. Ωστόσο παραμένουν κάποιες διαφορές ως προς τα ενδιάμεσα ποσοστά, που βρίσκονται ακόμη στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Ο υπουργός Εργασίας αναφέρει στα «ΝΕΑ» πως έχει στα χέρια του δύο κείμενα, το ένα από το ΔΝΤ και το άλλο από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, σχεδόν ταυτόσημα. Διότι το μεν κείμενο των ευρωπαίων δανειστών δέχεται τη ρήτρα βιωσιμότητας για τις επικουρικές συντάξεις, κάτι που σημαίνει ότι το κράτος μπορεί να αξιοποιήσει τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ το Ταμείο επιμένει στη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.

Ωστόσο, τα τελευταία 24ωρα η κυβέρνηση έχει έρθει αντιμέτωπη με μια νέα «έκπληξη» από πλευράς των τροϊκανών. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, οι δανειστές ανακάλυψαν ένα νέο «φασούλι» σε σχέση με τις μελλοντικές συντάξεις χηρείας. Ειδικότερα το ΔΝΤ αποδέχεται οι συντάξεις χηρείας να αποδίδονται κανονικά σε όσους και όσες έχουν υπερβεί το 57ο έτος, αξιώνει ωστόσο να δίδονται μόνο για μία τριετία σε όσους είναι κάτω των 57 ή μόνο σε όσους και όσες είναι κάτω από τα 57 κι έχουν ανήλικα παιδιά. Κι αυτό μέχρι το διάστημα που τα παιδιά των χηρών ή των χήρων θα ενηλικιωθούν. Να σημειωθεί ότι η σύνταξη χηρείας δεν ισχύει για τον δημόσιο τομέα, επομένως η κυβέρνηση προφανώς δεν θα διστάσει να «θυσιάσει» τις συντάξεις χηρείας προκειμένου να καταλήξει στο κλείδωμα του Ασφαλιστικού.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΚΛΙΜΑΚΙΑ. Οι διαπραγματεύσεις για το Ασφαλιστικό αυτή τη στιγμή γίνονται σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων προκειμένου όταν φτάσουν στα ανώτατα κλιμάκια της τρόικας να συζητηθούν μόνο κάποιες λεπτομέρειες.

Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση, η κυβέρνηση εξακολουθεί να παρακολουθεί τις αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το θέμα της αξιολόγησης. Η Ολγα Γεροβασίλη διαπιστώνει ότι η ΝΔ δεν αντέχει στη σκέψη ότι η αξιολόγηση θα κλείσει μέσα στον Απρίλιο χωρίς μείωση συντάξεων και επιπλέον μέτρα από τα οποία προσδοκούσε πολιτικό όφελος, ενώ υποδεικνύει στον πρόεδρό της να μην «εκτίθεται» ζητώντας εκλογές σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για την οικονομία και τη χώρα.