Project Syndicate

Σε μια τολμηρή προσπάθεια να τονώσει την οικονομία της χώρας, η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ) έχει οδηγήσει σε αρνητικά επίπεδα τα επιτόκια των καταθέσεων. Μπορεί η πολιτική αυτή να μην είναι καινούργια, αλλά είναι νέα για την BOJ. Και δυστυχώς οι αγορές δεν έχουν αντιδράσει όπως αναμενόταν.

Θεωρητικά, η πρακτική να πληρώνουν οι εμπορικές τράπεζες την κεντρική τράπεζα της χώρας για να φυλάνε σε αυτή το ρευστό τους οδηγεί σε αύξηση των χορηγήσεων προς εταιρείες και νοικοκυριά, με αποτέλεσμα να αυξάνεται και η απασχόληση. Επίσης, η πρακτική αυτή στη θεωρία οδηγεί σε αύξηση των τιμών των μετοχών, σε αύξηση των καταναλωτικών δαπανών, σε μείωση της ισοτιμίας του γεν και στην αντιμετώπιση του αποπληθωρισμού. Ομως η πολιτική αυτή της BOJ δεν έχει φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα όσον αφορά την ισοτιμία του γεν και το χρηματιστήριο.

Ενας λόγος που συμβαίνει αυτό είναι η απαισιοδοξία που επικρατεί για την οικονομία της χώρας, η αστάθεια στην Κίνα, η αλλαγή νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ και η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου.

Ο στατιστικολόγος και οικονομολόγος Γιοΐτσι Τακαχάσι λέει ότι δεν είναι λογική η ανατίμηση του γεν κατά 8% τις τελευταίες ημέρες του Φεβρουαρίου και ότι αυτό πιθανότατα οφείλεται σε κερδοσκοπικές κινήσεις και ίσως να χρειάζεται παρέμβαση της Ιαπωνίας στις αγορές.

Δεν είναι απαραίτητο να γίνουν μεγάλες παρεμβάσεις της Ιαπωνίας στην αγορά συναλλάγματος για να αλλάξει η πορεία του γεν. Μπορεί όμως να χρειαστούν σποραδικές παρεμβάσεις για να τιμωρηθούν οι κερδοσκόποι που εκμεταλλεύονται την ψυχολογία που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στην αγορά. Οι κερδοσκόποι αυτοί ανεβάζουν τεχνητά την ισοτιμία του γεν.

Ο Κοΐτσι Χαμάντα είναι οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε και επίτιμος καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Γέιλ και στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο