«Η Πλατεία έχει γεμίσει λαθρεμπόρους. Διακινητές. Προσεγγίζουν τους πρόσφυγες και τους προτείνουν να τους περάσουν παράνομα από τα σύνορα με αντίτιμο μέχρι και 4.000 ευρώ!». Η κατάσταση που περιέγραψε χωρίς περιστροφές χθες ένας νεαρός πρόσφυγας που χρησιμοποιεί προσωρινά ως κατάλυμα την Πλατεία Βικτωρίας είναι γνωστή στους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκουν καταφύγιο στην κεντρική αθηναϊκή πλατεία. Οπως συμπλήρωσε, το παζάρι για το λαθραίο πέρασμα προσφύγων και μεταναστών από την Ελλάδα στην Ευρώπη έχει ενταθεί τις τελευταίες ημέρες μετά το κλείσιμο των συνόρων. Ο νεαρός, πάντως, σπεύδει να επισημάνει ότι θα ακολουθήσει τη νόμιμη οδό για να φθάσει στη Σουηδία που είναι ο στόχος του. «Το λαθραίο πέρασμα είναι πολύ επικίνδυνο και επιπλέον δεν έχω χρήματα».
Οι επιτήδειοι εμφανίστηκαν τις τελευταίες ημέρες προσπαθώντας να κερδίσουν χρήματα από το δράμα των εκατοντάδων προσφύγων που έχουν εγκλωβιστεί προσωρινά στη χώρα μας. Από τον περασμένο Νοέμβριο –όταν απαγορεύτηκε η είσοδος από την Ελλάδα στα Σκόπια σε συγκεκριμένες εθνικότητες, όπως σε Μαροκινούς, Αλγερινούς, Ιρανούς –τα κυκλώματα των δουλεμπόρων που ανέκαθεν εκμεταλλεύονταν μετανάστες και πρόσφυγες άρχισαν να κάνουν και πάλι αισθητή την παρουσία τους τόσο στην Αθήνα και ιδιαίτερα στην Πλατεία Βκτωρίας που αποτελεί σημείο αναφοράς για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες όσο και στην Ειδομένη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετανάστες που πέρασαν στα Σκόπια αλλά στη συνέχεια συνελήφθησαν από τις Αρχές της γειτονικής χώρας κατήγγειλαν ότι πλήρωσαν διακινητές για να φθάσουν παράνομα ώς εκεί. Μάλιστα τούς υπόσχονταν ότι θα τους μετέφεραν μέχρι τη Σερβία αλλά σε αρκετές περιπτώσεις δεν τήρησαν την υπόσχεσή τους.

Τώρα που οι σκοπιανές και οι σερβικές Αρχές έχουν απαγορεύσει την είσοδο και στους Αφγανούς και εκατοντάδες άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί στην Αθήνα και στα σύνορα το φαινόμενο της λαθραίας διακίνησης εντείνεται ξανά.

Η Πλατεία είναι και πάλι γεμάτη

Πρόσφυγες από το Αφγανιστάν γέμισαν χθες την Πλατεία Βικτωρίας. Από νωρίς χθες το πρωί γύρω στους 200 Αφγανούς έφτασαν από το λιμάνι του Πειραιά. Αλλοι έστρωσαν υπνόσακους, άλλοι υποστρώματα, κάποιοι αυτοσχέδια χαλιά και προσπαθούσαν να ξεκουραστούν. «Ηρθαμε το πρωί από τον Πειραιά ύστερα από ένα μακρύ ταξίδι. Από το Αφγανιστάν, στην Τουρκία, έπειτα στη Σάμο και τώρα στην Αθήνα. Περιμένουμε εδώ, στην Πλατεία, για να δούμε αν θα εξασφαλίσουμε εισιτήριο με το λεωφορείο για να πάμε μέχρι την Ειδομένη αλλά και να μάθουμε αν θα ανοίξουν τα σύνορα. Διαφορετικά θα αναζητήσουμε στέγη σε κάποιο κέντρο φιλοξενίας».

Ο νεαρός Παργουίς περιγράφει σε σπαστά αγγλικά την περιπέτεια της οικογένειάς του που άφησε το Αφγανιστάν για να αναζητήσει ένα καλύτερο μέλλον στη Γερμανία. Δίπλα του οι συγγενείς του. Εχουν στρώσει κάτι πρόχειρο στα μάρμαρα και περιμένουν. Η Πλατεία έχει γίνει το προσωρινό κατάλυμά τους. Οι μητέρες ταΐζουν με τα μπιμπερό μωρά ενός, ενάμισι και δυόμισι ετών. Οι άντρες με τα κινητά στα χέρια και προσπαθούν να μάθουν πληροφορίες από συμπατριώτες τους που βρίσκονται στα σύνορα Ελλάδας – Σκοπίων.

Λύσεις την τελευταία στιγμή

Στόχος των αφγανών προσφύγων ήταν να παραμείνουν στην Πλατεία ώσπου να βρουν τρόπο να φτάσουν στα σύνορα. Και αυτό διότι χθες στο λιμάνι του Πειραιά σε ένα πρόχειρο hotspot που στήθηκε γινόταν διαχωρισμός των προσφύγων. Μόνο σε όσους ήταν από τη Συρία ή το Ιρακ επιτρεπόταν να συνεχίσουν με πούλμαν το ταξίδι τους μέχρι την Ειδομένη. Ετσι, πολλοί Αφγανοί επέλεξαν τη Βικτώρια και όχι κάποιο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων προκειμένου να έχουν ευκολότερη πρόσβαση σε πληροφορίες για το άνοιγμα των συνόρων.

Παρά τις προβλέψεις που είχαν γίνει εδώ και καιρό ότι μεγάλος αριθμός προσφύγων είναι πιθανόν να εγκλωβιστεί στη χώρα μας η κυβέρνηση έψαχνε λύσεις την τελευταία στιγμή. Από προχθές, για παράδειγμα, οι εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες που έφταναν στο λιμάνι μεταφέρονταν στους χώρους προσωρινής φιλοξενίας του ΟΛΠ.

Από σήμερα όσα λεωφορεία μεταφέρουν πρόσφυγες από την Αθήνα που θέλουν να φτάσουν στην Ειδομένη και να περάσουν από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – ΠΓΔΜ θα οδηγούνται στο στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου, στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, όπου σημειωτέον δεν έχουν καμφθεί οι αντιδράσεις των κατοίκων.
Ο Παργουίς από το Αφγανιστάν με ρωτάει πού μπορεί να βρει στέγη η οικογένειά του σε περίπτωση που χρειαστεί να μείνουν μερικές ημέρες στην Αθήνα. Τον ενημερώνω για τα Κέντρα Φιλοξενίας και πώς θα φτάσουν εκεί. Μια από τις απορίες του είναι πόσο κοστίζει το ταξί. Από τον Πειραιά μέχρι τη Βικτώρια, λέει, τα ταξί που τους μετέφεραν ζητούσαν 40 ευρώ.
ΕΙΔΟΜΕΝΗ

Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης

Μετά την απόφαση Σερβίας και Σκοπίων να μην επιτρέπουν την είσοδο σε πρόσφυγες από το Αφγανιστάν και ταυτόχρονα να επιτρέπουν σε περιορισμένο αριθμό Σύρων και Ιρακινών, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα ελληνοσκοπιανά σύνορα είναι και πάλι εκρηκτική. Εκτιμάται ότι περίπου 6.000 πρόσφυγες έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα, την ώρα που οι καταυλισμοί στην Ειδομένη είναι δυναμικότητας περίπου 2.000 ατόμων. Το βράδυ της Δευτέρας Αφγανοί κατέλαβαν τη σιδηροδρομική γραμμή του ΟΣΕ στην Ειδομένη. Ο ΟΣΕ ζήτησε από την Αστυνομία να λάβει μέτρα για την αποκατάσταση της σιδηροδρομικής σύνδεσης. Ετσι, χθες το πρωί έγινε επιχείρηση εκκένωσης της γραμμής και 700 Αφγανοί επρόκειτο να επιστρέψουν με λεωφορεία στην Αθήνα.

60.000 ΤΟΝ ΓΕΝΑΡΗ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τον Ιανουάριο έφτασαν στη χώρα μας μέσω θαλάσσης 60.000 πρόσφυγες. Το ταξίδι των Αφγανών από τη χώρα τους έως την Ελλάδα διαρκεί κατά μέσο όρο 65 ημέρες και των Σύρων 53.