Ξεκίνησε το πρωί της Τρίτης η λειτουργία του Κέντρου Ταυτοποίησης (Hotspot) στο χωριό Χαλκειός της Χίου, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί περισσότερους από 1100 πρόσφυγες σε 75 οικίσκους.

Η υποδομή αλλά και μέρος του εξοπλισμού του Κέντρου Προσωρινής Φιλοξενίας Προσφύγων στη Χίο αποτελούν προσφορά του Ομίλου Ελληνικών Πετρελαίων ο οποίος ήθελε μ’ αυτόν τον τρόπο να δείξει εμπράκτως την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά του αλλά και ταυτόχρονα να στηρίξει τις προσπάθειες της ελληνικής Πολιτείας στο προσφυγικό.

Το Hotspot της Χίου είναι ένα από τα πέντε που είναι υποχρεωμένη να λειτουργήσει η χώρα μας. Την Τρίτη, έως το μεσημέρι, είχαν φτάσει στο Κέντρο περίπου 150 πρόσφυγες ανάμεσά τους και οικογένειες με μικρά παιδιά. Οι περισσότεροι προέρχονταν από τη Συρία και το Αφγανιστάν. Όλοι τους έφτασαν με βάρκες τις πρώτες πρωινές ώρες στο νησί ενώ μικρός αριθμός αποβιβάστηκε στις Οινούσσες. Όλη η διαδικασία της καταγραφής διαρκούσε περίπου μία ώρα. Στο πλευρό των προσφύγων ήταν μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως ο Ερυθρός Σταυρός, οι Γιατροί του Κόσμου, η ΜΚΟ της Αρχιεπισκοπής «Αποστολή.

Το Κέντρο λειτούργησε δοκιμαστικά με μικρή ροή προσφύγων από το περασμένο Σάββατο καθώς οι καιρικές συνθήκες δεν ευνοούσαν το πέρασμα από τα τουρκικά παράλια στο νησί. Έως τη Δευτέρα είχαν περάσει από το Hotspot περίπου 62 πρόσφυγες.

Σημειώνεται ότι το νησί της Χίου αποτελεί τον 2ο προορισμό των προσφύγων στην Ελλάδα, μετά τη Λέσβο. Το 2015 έφτασαν στη Χίο 125.000 πρόσφυγες όταν το 2014 είχαν φτάσει μόλις 6.500. Παρά τον πολύ μεγάλο αριθμό μεταναστών όμως στο νησί δεν έχουν παρατηρηθεί αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία όπως σε άλλα νησιά του Αιγαίου. Αυτό – όπως τονίζουν οι τοπικοί παράγοντες του νησιού – οφείλεται στην οργάνωση και τη συνεννόηση που υπήρξε από την πρώτη στιγμή του προβλήματος.

Στην παρουσίαση του Κέντρου το πρωί της Τρίτης παρέστησαν ο συντονιστής του Ηοtspot αντισυνταγματάρχης Χαράλαμπος Λώλος και ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια Γρηγόρης Στεργιούλης. Το απόγευμα της Τρίτης αναμενόταν στο νησί και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος προκειμένου να επισκεφτεί το Hotspot.

Οι εγκαταστάσεις του Κέντρου συνολικής επιφάνειας 2.964 τ.μ. βρίσκονται στην έκταση του πρώην εργοστασίου της ΒΙΑΛ, στο χωριό Χαλκειός της Δημοτικής Ενότητας Καμποχώρου. Χώρος που ανήκει στον Δήμο Χίου και παραχωρήθηκε στο Δημόσιο για τις ανάγκες του προσφυγικού.

Στους 67 οικίσκους του «Helpe Village» – όπως ονομάζεται το Κέντρο – θα υπάρχουν, έπιπλα και συστήματα ψύξης – θέρμανσης. Άλλοι 8 οικίσκοι μετασκευάστηκαν σε χώρους υγιεινής, που είναι πλήρως εξοπλισμένοι με νιπτήρες, λεκάνες και ντουζιέρες με ζεστό νερό. Όλοι οι οικίσκοι έχουν μετασκευαστεί σύμφωνα με τις απαιτούμενες διεθνείς προδιαγραφές πριν μεταφερθούν στο νησί.

Αναφερόμενος στην Πρωτοβουλία του Ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων ο διεθύνων σύμβουλος του Ομίλου Γρηγόρης Στεργιούλης τόνισε πως πρόκειται για ένα «μικρό θαύμα. Είναι η καλύτερη απόδειξη πως όταν εταιρείες συνεργάζονται με τις τοπικές κοινωνίες δεν υπάρχει τίποτα να μας φοβίζει». Όπως πρόσθεσε στον χώρο του Κέντρου οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα βρουν ένα ζεστό φαγητό και άλλες υποδομές για να συνεχίσουν τη ζωή τους. Ο κ.Στεργιούλης αναφέρθηκε και στο δίκτυο εθελοντών των ΕΛΠΕ που συνδράμουν τους πρόσφυγες. Αντιπροσωπεία υπαλλήλων του Ομίλου βρέθηκε στον χώρο του Hotspot της Χίου και μοίρασε στους πρόσφυγες σακίδια πλάτης με τρόφιμα, κουβέρτες και είδη ατομικής υγιεινής.