Πρόθεση της εμπλοκής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο είναι να διασωθούν οι πρόσφυγες που πραγματοποιούν το πέρασμα του Αιγαίου, απεφάνθη χθες ο Γιάννης Μουζάλας. Κάτι ψέλλισε και για έναν «μικρό φόβο» μήπως γίνουν λάθος χειρισμοί.

Μήπως ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κατάλαβε κάτι που δεν έχουν καταλάβει όλοι οι άλλοι; Τι ακριβώς θα κάνουν οι νατοϊκές φρεγάτες που σπεύδουν στο Ανατολικό Αιγαίο; Θα κυνηγούν πρόσφυγες και διακινητές στα παράλια της γείτονος; Η εντολή που έχει επί της παρούσης η νατοϊκή επιχείρηση δεν είναι να διασώζει ούτε να επαναπροωθεί πρόσφυγες.

Και αν βλέπει τις βάρκες να βουλιάζουν θα περιμένει, όπως προβλέπεται, να ενημερωθούν είτε οι ελληνικές είτε οι τουρκικές Αρχές (ανάλογα με τα χωρικά ύδατα) για να προχωρήσουν στη διάσωση; Και αν τα εν λόγω ύδατα –τα διεθνή π.χ. –είναι αμφισβητούμενα (κατά την Τουρκία) ποιος θα σπεύσει να κάνει τη διάσωση πρώτος και σε ποιο Κέντρο Ελέγχου θα αναφέρεται; Τι θα γίνεται στα Ιμια και σε άλλες γκρίζες ζώνες, κατά τους Τούρκους; Θα επιχειρεί το ΝΑΤΟ με τη σιωπηρή αποδοχή της Αθήνας, γκριζάροντας και με συμμαχική βούλα την περιοχή; Η Ελλάδα κινδυνεύει να δει μπροστά της όλους μαζί τους ελληνοτουρκικούς σκελετούς δεκαετιών. Συμφορά από τη μεγάλη πολυπλοκότητα.

Η εμπλοκή του ΝΑΤΟ δεν είναι ούτε όσο αθώα ούτε όσο αποτελεσματική εμφανίζεται για ευνόητους πολιτικούς λόγους. Αυτοί συνδέονται κυρίως με την επιβίωση της γερμανίδας καγκελαρίου. Συνδέονται ακόμη με την προσπάθεια της Ελλάδας να βγει από το στόχαστρο, αλλά και της Τουρκίας να σύρει το ΝΑΤΟ (μετά το Αιγαίο) στα σύνορά της με τη Συρία για να πετύχει τους σχεδιασμούς της για την επόμενη μέρα.

Στόχος δεν είναι να βρεθεί λύση στο πρόβλημα. Είναι να ανακοπούν οι προσφυγικές ροές και να αποθαρρυνθούν οι αιτούντες άσυλο πάση θυσία.

Δεδομένης της αμφίβολης αποτελεσματικότητας της επιχείρησης, πρόκειται για μια προσπάθεια εξεύρεσης πολιτικής λύσης. Μέσα στον αναβρασμό που προκάλεσε η εν μια νυκτί –απορίας άξιο –συμφωνία για εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, πέρασε στα ψιλά μια ακόμη πιο σημαντική εξέλιξη. Η Ελλάδα, κατόπιν παρότρυνσης της Γαλλίας και της Γερμανίας, χαρακτήρισε την Τουρκία ασφαλή τρίτη χώρα. Πρακτικά η χώρα μας θα μπορεί να επαναπροωθεί όσους θέλει στη γειτονική χώρα. Επί της ουσίας, όμως, σημαίνει ότι οι πρόσφυγες δεν θα μπορούν να έρχονται στην Ελλάδα και άρα στην Ευρώπη για να υποβάλουν αίτημα ασύλου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Τούτων δοθέντων, πλέον η συμπαθής γιαγιά της Λέσβου που τάιζε το προσφυγόπουλο και ο ψαράς διασώστης που προτείνονται με τη συγκέντρωση υπογραφών για το Νομπέλ Ειρήνης έχουν απέναντί τους έναν βασικό αντίπαλο: την Ανγκελα Μέρκελ. Αν δεν προταθεί για το Νομπέλ πολιτικής σκοπιμότητας, παίζει για το Νομπέλ Διαιτησίας για τα σφυρίγματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο. Εκτός αν το διεκδικήσει ο γερμανός διοικητής της νατοϊκής δύναμης Γεργκ Κλάιν, που λέγεται ότι αγαπάει το ποδόσφαιρο.