ΜΕΧΡΙ πρότινος ήταν μαζί στη μάχη και πρώτοι στον αγώνα. Τώρα η κατάσταση έχει διαφοροποιηθεί. Η σχέση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από την επαρχία με τους κατοίκους των περιφερειών τους έχει αποκτήσει αντιφατικά χαρακτηριστικά. Από τη μία οι βουλευτές γίνονται αποδέκτες παραπόνων –σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και προπηλακισμών στα μπλόκα. Από την άλλη είναι και οι μόνοι που μπορούν να αποφορτίσουν το ήδη τεταμένο κλίμα ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους αγρότες. Ο τρόπος; Μεσολαβητικά. Λειτουργώντας δηλαδή ως αγγελιαφόροι των αιτημάτων τους προς το κυβερνητικό επιτελείο.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι εν μέσω μιας τόσο έντονης πίεσης ο υπουργός Εργασίας σχεδόν δύο φορές την εβδομάδα έχει συναντήσεις με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από την Περιφέρεια στη Βουλή –συχνά είναι μαζί του και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου. Η πιο πρόσφατη ήταν το βράδυ της Τετάρτης, με τον Γιώργο Κατρούγκαλο να ενημερώνει στη Βουλή ομάδα περίπου 30 βουλευτών αλλά και την Πολιτική Γραμματεία. Σε αυτές τις συναντήσεις –εκτός από το λεγόμενο και ως μασάζ στους βουλευτές –ο υπουργός αναλύει και υπεραμύνεται των δομών και της λογικής του νομοσχεδίου και ακούει τις ενστάσεις του. Αλλοτε τα καμπανάκια χτυπούν για ζητήματα εισφορών και Φορολογικού και άλλοτε οι βουλευτές παραδίδουν προτάσεις των αγροτών.

Στον Εβρο. Είναι η περίπτωση της βουλευτού Εβρου Αναστασίας Γκαρά, η οποία έχει προωθήσει στον Γιώργο Κατρούγκαλο την πρόταση που της παρέδωσαν αγρότες της περιφέρειάς της για το Ασφαλιστικό. Οπως παραδέχεται και η ίδια, τα μεγαλύτερα μπλόκα –μετά τη Νίκαια –είναι στον Εβρο. Αναπόφευκτα λοιπόν γίνεται αποδέκτης της αγανάκτησης, του προβληματισμού και της αγωνίας τους. Είτε κατ’ ιδίαν, τα Σαββατοκύριακα που βρίσκεται στην Ορεστιάδα. Είτε τις καθημερινές μέσω των μέιλ που λαμβάνει από αγροτικούς συλλόγους της ευρύτερης περιοχής. Η σύγχυση, εκτιμά, προκύπτει αφενός γιατί δεν υπάρχει πλήρης ενημέρωση για το Ασφαλιστικό – Φορολογικό. Αφετέρου γιατί η συγκεκριμένη επαγγελματική ομάδα λειτουργεί πολύ ενωτικά. «Υπάρχει ένα κλίμα συσσωρευμένης έντασης και κούρασης από όλους. Σε αυτό συμβάλλει και το γεγονός ότι κανένας αγρότης δεν θέλει να έρθει σε κόντρα με τον άλλον, ακόμη κι αν διαφωνεί ή συμφωνεί σε διαφορετικά σημεία» λέει.

Επισημαίνει δε ότι στόχος των συζητήσεών της με τους αγρότες είναι να ανοίξει η ατζέντα και σε ζητήματα ζωτικής σημασίας για τον κλάδο, όπως το κόστος παραγωγής καλλιέργειας, τα αρδευτικά και η μείωση του ρεύματος που είναι στα ύψη.

Στη Θεσπρωτία. Ανάλογες είναι και οι προσπάθειες του βουλευτή Θεσπρωτίας Μάριου Κάτση. Αν και όπως λέει «η γενικευμένη παραπληροφόρηση και υπερπληροφόρηση δημιουργούν μεγάλη σύγχυση», περισσότερο τον προβληματίζει η άρνηση των αγροτών να προσέλθουν στον διάλογο ώστε εκτός από το Ασφαλιστικό να συζητήσουν τους τρόπους με τους οποίους θα ενισχυθούν τα μέσα παραγωγής. «Δεν είναι εφικτό να ζητούν από την κυβέρνηση “λευκή ατζέντα” για να συμμετέχουν στη συνάντηση που τους καλεί. Σε έναν διάλογο προσέρχεσαι με προτάσεις» υπογραμμίζει.

Ο Κάτσης δεν έχει δεχθεί επιθέσεις, μόνο παράπονα. Αυτά, όπως λέει, είναι συνήθως του στυλ «κληρονομήσατε προβλήματα που δεν σας αναλογούν, αλλά μας καταστρέφετε». Ακόμη λαμβάνει προσκλήσεις και πραγματοποιεί συναντήσεις με τους εκπροσώπους των κτηνοτρόφων και των αγροτικών συνεταιρισμών. Αυτές βέβαια δεν διεξάγονται στα μπλόκα –σε αυτά, όπως λέει, δεν κατέβαινε ούτε στο παρελθόν –αλλά σε θεσμικό επίπεδο.

Στη Λάρισα. Διαφορετική είναι η εμπειρία του βουλευτή Λάρισας Νίκου Παπαδόπουλου. Η πρόσφατη επίσκεψή του στα μπλόκα της Νίκαιας έγινε γνωστή λόγω των αποδοκιμασιών που δέχθηκε από μερίδα διαμαρτυρόμενων αγροτών –μεταξύ των άλλων ζήτησαν την αποχώρησή του και την παραίτησή του από το βουλευτικό αξίωμα. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι πλέον η κατάσταση έχει ηρεμήσει γιατί απομονώθηκαν τα ακραία στοιχεία. «Από τις πρώτες μέρες επιχειρήθηκε να ασκηθεί μια πίεση προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία κινήθηκε κυρίως από ομάδες χρυσαυγιτών» λέει και εξηγεί ότι οι τελευταίοι μέχρι πρότινος δεν είχαν «στέκια» στα μπλόκα της Νίκαιας. Στον αντίποδα, σημειώνει, δέχθηκε τη συμπαράσταση των συμπολιτών του για το επεισόδιο και δηλώνει αισιόδοξος ότι στο τέλος οι αγρότες θα δεχθούν τον διάλογο με την κυβέρνηση.

«Για να χορέψεις το ταγκό χρειάζονται δύο» λέει και ο ίδιος ως αγρότης –ακόμη και το κινητό του χτυπά με ρινγκ τόουν… τρακτέρ –παραδέχεται ότι υπήρξαν υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ που δεν τηρήθηκαν εξαιτίας της μνημονιακής επιταγής. Επιμένει ωστόσο ότι, πέραν αυτού του ασφυκτικού πλαισίου, στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει η διάθεση να βοηθηθεί η αγροτική τάξη ακόμη και με άλλους τρόπους –υπενθυμίζει τα θετικά του νομοσχεδίου με τις βοσκήσιμες γαίες. «Αν δεν προχωρήσουμε στη βιομηχανική μεταποίηση, όπως άλλες χώρες της Ευρώπης, δεν θα προκόψουμε», λέει, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «ο αγροτικός κόσμος θα πρέπει να έχει αφορολόγητο». Το όριό του βέβαια, αν αγγίζει τις 30.000 ευρώ έρχεται σε μεγάλη αντίφαση με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση.