Καμπανάκια προς όλες τις κατευθύνσεις χτύπησε ο Γιάννης Στουρνάρας, παρουσιάζοντας χθες στη Βουλή την ενδιάμεση έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος για τη νομισματική πολιτική. Το κλείσιμο της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό είναι ο μόνος τρόπος για επιστροφή στην ανάπτυξη και «προϋπόθεση είναι η επικράτηση κλίματος πολιτικής σταθερότητας και κοινωνικής συναίνεσης που θα επιτρέψει την απρόσκοπτη εφαρμογή της συμφωνίας και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ενδεχόμενη αποτυχία ταχείας ολοκλήρωσής της θα λειτουργήσει αποσταθεροποιητικά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε μια παρουσία στη Βουλή που δεν είχε το παραμικρό στοιχείο αντιπαράθεσης από καμία πλευρά, ο Στουρνάρας έστειλε μήνυμα σε όλα τα πολιτικά κόμματα, θέτοντας ουσιαστικά ως προϋπόθεση για την ανάπτυξη την ύπαρξη κλίματος πολιτικής σταθερότητας και συναίνεσης. Οπως είπε, άλλωστε, η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης –αν και τόνισε «έπρεπε να έχει ήδη κλείσει» –θα ανοίξει τη συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους, την οποία μας χρωστούν οι εταίροι από το 2012.

Εντός του ίδιου πλαισίου, βέβαια, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος υποστήριξε ότι «δεν μπορούμε να λέμε “άλλο η συμφωνία κι άλλο τα προαπαιτούμενα”. Τα μέτρα είναι μέρος της συμφωνίας και πρέπει κι αυτά να ψηφιστούν». Η φράση του ερμηνεύθηκε ότι είχε ως αποδέκτες τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία τον περασμένο Αύγουστο ψήφισαν το τρίτο Μνημόνιο.

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ Vs ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ. «Από τις χώρες του ΟΟΣΑ, η χώρα μας έχει τη μεγαλύτερη δαπάνη για συντάξεις» είπε ο κεντρικός τραπεζίτης. Οπως εξήγησε, στην Ελλάδα υπερπροστατεύουμε την τρίτη ηλικία εις βάρος των νέων γενεών. «Υπάρχει ακόμα πολύ μεγάλη δαπάνη συντάξεων, που σημαίνει μικρές δυνατότητες για άνεργο, επιμόρφωση και οικογενειακές παροχές. Κανείς δεν θέλει να μειωθούν οι συντάξεις, αλλά από την άλλη πλευρά πρέπει να επιλέξουμε το μέγεθος εκείνο και το μέσο με το μικρότερο κόστος για το σύνολο της κοινωνίας» είπε ο Γιάννης Στουρνάρας, τασσόμενος εμμέσως πλην σαφώς υπέρ των περικοπών στις συντάξεις προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του Ασφαλιστικού.

Παράλληλα, εμφανίστηκε υπέρμαχος της άποψης πως η μείωση δαπανών –και όχι η αύξηση φόρων και εισφορών, όπως προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο –είναι το μέσο για την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων.

ΠΡΩΤΟ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ. Ο Γιάννης Στουρνάρας, που εμφανίστηκε αρκετά ανήσυχος για τις εξελίξεις, έκρουσε τον κώδωνα κινδύνου και για το Προσφυγικό. Οπως τόνισε, τυχόν επιβολή περιορισμών στην κίνηση προσώπων και προϊόντων –εννοώντας έξοδο της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σέγκεν –θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία. Χαρακτήρισε μάλιστα το προσφυγικό ζήτημα ως το «μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ευρώπη», λέγοντας ότι υπάρχουν δύο μελέτες γύρω από το κόστος του προσφυγικού φαινομένου, μια σε ευρωπαϊκό και μια σε ελληνικό επίπεδο.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που ανέφερε για την Ελλάδα, το 2016 θα ανέλθει στα 600 εκατομμυρίων ευρώ –υποδομή, διάσωση, νοσηλεία. Υποστήριξε δε ότι μακροπρόθεσμα οι χώρες τελικού προορισμού, όπως η Γερμανία, και όχι οι χώρες τράνζιτ, δηλαδή διέλευσης, όπως η Ελλάδα, θα έχουν όφελος από τις μεταναστευτικές ροές. Κι αυτό επειδή όπως είπε οι πρώτες θα ενισχυθούν από ποιοτικών χαρακτηριστικών ανθρώπινο δυναμικό, ενώ οι δεύτερες θα έχουν μόνο κόστος.

Ερωτηθείς σχετικά με το ποιο θα ήταν το κόστος ενδεχόμενης εξόδου της χώρας από την Σέγκεν, ο κεντρικός τραπεζίτης έδωσε μια πρώτη γεύση παραπέμποντας σε σχετική έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τη Γαλλία. Σύμφωνα με αυτή, μια τέτοια έξοδος θα στοίχιζε για τη Γαλλία 100 δισ. ευρώ. «Μπορείτε να προσαρμόσετε ανάλογα με τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας και να βγάλετε συμπεράσματα. Το κόστος πάντως θα είναι πολύ βαρύ και στη μετακίνηση εμπορευμάτων και στον τουρισμό» απάντησε ο Γιάννης Στουρνάρας.