Έκκληση προς τους θαυμαστές του σε όλο τον κόσμο να μην εκτίθενται αλόγιστα και χωρίς αντηλιακό στον ήλιο απηύθυνε ο Χιου Τζάκμαν, ο οποίος υποβλήθηκε στην πέμπτη αφαίρεση δερματικού καρκίνου από το πρόσωπό του.

«Απτό παράδειγμα του τι συμβαίνει όταν δεν χρησιμοποιείς αντηλιακό. Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα. Η ηπιότερη μορφή (δερματικού) καρκίνου, αλλά οπωσδήποτε σοβαρή», έγραψε σε ένα postστο Instagram, το οποίο συνόδευε μια φωτογραφία του με τη μύτη καλυμμένη με μία γάζα.

Και συνέχιζε: «Σας παρακαλώ, να χρησιμοποιείτε αντηλιακό. Και να ελέγχετε τακτικά το δέρμα σας».

Ο διάσημος αυστραλός ηθοποιός διαγνώσθηκε για πρώτη φορά με καρκίνο του δέρματος το 2013, όταν η σύζυγός του Ντέμπορα Λι-Φέρνες επέμενε να ελέγξει ένα περίεργο σημάδι στη μύτη του.

«Η Ντεμπ είπε να κοιτάξω τη μύτη μου. Είχε δίκιο. Ήταν βασικοκυτταρικό καρκίνωμα. Σας παρακαλώ, μην είστε ανόητοι όπως εγώ. Ελέγξτε το δέρμα σας. Και να χρησιμοποιείτε αντηλιακό», έγραφε εκείνη την εποχή στο Instagram.

Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα είναι ένα από τα τρία κύρια είδηκαρκίνου του δέρματος (τα άλλα δύο είναι το κακόηθες μελάνωμα και το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα) και ο συνηθέστερος καρκίνος στον άνθρωπο.

Αν και σπανίως προκαλεί μεταστάσεις, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι ποτέ απειλητικό για τη ζωή, ενώ αν αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παραμορφώσεις.

Ο Τζάκμαν, που σήμερα είναι 47 ετών, είχε δηλώσει το 2014 ότι από τότε που διαγνώσθηκε με βασικοκυτταρικό καρκίνωμα υποβαλλόταν σε έλεγχο του δέρματός του κάθε τρεις μήνες.

«Είμαι ρεαλιστής και ξέρω πως θα βγάλω τουλάχιστον ακόμα ένα ή, το πιθανότερο, περισσότερα στο μέλλον», είχε πει ο «Γούλβεριν» της κινηματογραφικής τριλογίας «X-Men».

«Αυτό δεν είναι διόλου σπάνιο για τους Αυστραλούς, ιδίως αγγλικής καταγωγής, που μεγαλώνουν σε μία ηλιόλουστη χώρα στην οποία δεν θυμάμαι να μου είπε ποτέ κανείς να χρησιμοποιώ αντηλιακό», πρόσθεσε.

Τα βασικοκυτταρικά καρκινώματα αποτελούν το περίπου 70% των μη-μελανοκυτταρικών καρκίνων του δέρματος (δηλαδή των κακοηθών όγκων που δεν είναι μελανώματα) ενώ οι υπόλοιποι είναι ως επί το πλείστον ακανθοκυτταρικά καρκινώματα.

Στο 95% των περιπτώσεων οφείλονται στην υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου.

Αν και οι μη-μελανοκυτταρικοί καρκίνοι δέρματος είναι μακράν πιο ήπιοι απ’ ό,τι το μελάνωμα, δεν παύουν να προσβάλλουν 4-5 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με υπολογισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ο οποίος εκτιμά ότι αντιπροσωπεύουν τον έναν στους τρεις καρκίνους που ανιχνεύονται παγκοσμίως.

Επιπλέον, σε κάποιες περιπτώσεις αποβαίνουν μοιραίοι (ειδικά τα ακανθοκυτταρικά καρκινώματα εκτιμάται ότι κοστίζουν τη ζωή σε ποσοστό έως 5% των ανθρώπων που προσβάλλουν).

Στην Αυστραλία λ.χ. από μη-μελανοκυτταρικούς καρκίνους δέρματος πεθαίνουν ετησίως 500 άνθρωποι και στις ΗΠΑ έως 8.800 κατ’ έτος.