Ξεπούλημα χωρίς φρένο πραγματοποιήθηκε χθες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπου ο Γενικός Δείκτης έχασε ποσοστό 7,87% και γύρισε 26 χρόνια πίσω καθώς έκλεισε στις 464,23 μονάδες που είναι τα χαμηλότερα επίπεδα από το 1989. Από τη Μαύρη Δευτέρα αυτή του ΧΑ μεγάλοι χαμένοι ήταν τράπεζες και εταιρείες Κοινής Ωφέλειας, οι μετοχές των οποίων σημείωσαν απώλειες που άγγιξαν ακόμη και το 30%.

Είναι ενδεικτικό ότι οι απώλειες του τραπεζικού δείκτη ξεπέρασαν το 24%, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς υποχώρησε στα 33,9 δισ. ευρώ. Πρόκειται για απώλεια 8% μέσα σε μόλις μία συνεδρίαση, που πρακτικά σημαίνει ότι οι εταιρείες του ΧΑ είδαν μέσα σε μία ημέρα τη χρηματιστηριακή τους αξία να μειώνεται συνολικά κατά 3 δισ. ευρώ.

Την πόρτα τις εξόδου από τις ελληνικές μετοχές αναζήτησαν ακόμη μία φορά μεγάλα ξένα funds και εγχώριοι επενδυτές, οι οποίοι θεωρούν ότι μαζεύονται ξανά μαύρα σύννεφα πάνω από την οικονομία λόγω της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και της επανεμφάνισης σεναρίων για εκλογές.

Η ανησυχία για τις εξελίξεις ήταν έκδηλη εκτός από τις μετοχές και στα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου αφού οι αποδόσεις των δεκαετών κρατικών τίτλων εκτοξεύτηκαν ξανά πάνω από το 10%, ενώ οι αποδόσεις των πενταετών κρατικών ομολόγων ξεπέρασαν το 12,8% θυμίζοντας άλλες εποχές.

Η διεθνής βουτιά που μετατράπηκε σε τσουνάμι για την Ελλάδα προκλήθηκε από τις ανησυχίες για νέα επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας λόγω Κίνας, την πτώση των τιμών του πετρελαίου και την προοπτική αύξησης του κόστους δανεισμού σε δολάρια. Είναι ενδεικτικό ότι το Χρηματιστήριο του Λονδίνου έκλεισε με πτώση 2,7% και της Φρανκφούρτης με απώλειες 3,3%, ενώ στη Γουόλ Στριτ ο δείκτης Ντάου Τζόουνς έφθασε να υποχωρεί λίγο μετά το άνοιγμα κατά 3,5%.
Μετά τη χθεσινή βουτιά, το Χρηματιστήριο Αθηνών πέρασε στην κορυφή της λίστας του Bloomberg με 93 παγκόσμιες αγορές οι οποίες παρουσιάζουν φέτος τις χειρότερες αποδόσεις. Ο Γενικός Δείκτης στο ΧΑ ξεκίνησε τη συνεδρίαση με απώλειες της τάξης του 3%. Στη συνέχεια όμως μπήκαν στο παιχνίδι νέοι πωλητές, με αποτέλεσμα η πτώση να λάβει διαστάσεις χιονοστιβάδας αφού παρά τα χαμηλά επίπεδα των τιμών δεν εκδηλώθηκε καθόλου ζήτηση για να καλύψει την ήδη υπερβάλλουσα προσφορά.

Ετσι, στις 14.30 οι απώλειες του Γενικού Δείκτη ξεπέρασαν το 7% και στη συνέχεια ανήλθαν σε 8,3%. Στο κλείσιμο ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε μια από τις μεγαλύτερες ημερήσιες πτώσεις όλων των εποχών αφού σύμφωνα με στελέχη χρηματιστηριακών εταιρειών μεταξύ των πωλητών ήταν ακόμη και επενδυτές που τοποθετούνται στην αγορά με μακροχρόνια προοπτική. Ο συνολικός όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 97 εκατ. ευρώ.

Τα διεθνή χρηματιστήρια δέχονται νέο γύρο πιέσεων και υποχωρούν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών λόγω αναταραχών που αποδίδονται κατά κύριο λόγο στις ανησυχίες για πτώση της κερδοφορίας μεγάλων εταιρειών όπως είναι οι αμερικανικές πετρελαϊκές.

Η κερδοφορία των εταιρειών αυτών απειλείται από τη συνεχιζόμενη υποχώρηση των τιμών του μαύρου χρυσού. Αστάθμητος παράγοντας εξακολουθεί να είναι ακόμη σε διεθνές επίπεδο η Κίνα όπου η ζήτηση συνεχώς μειώνεται και αυξάνεται ο κίνδυνος για επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας.