Στη συνάντηση της γαλάζιας ομάδας, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα εντοπίστηκαν σημεία σύγκλισης και απόκλισης για το Προσφυγικό, αλλά βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέρουσα μια σύσκεψη που προηγήθηκε νωρίς προχθές το πρωί μεταξύ των γαλάζιων επιτελαρχών, προκειμένου να καθορισθεί η τελική στάση της ΝΔ.

Σε σύγκριση με πρόσφατες συσκέψεις της Συγγρού, το κλίμα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί έως και ειδυλλιακό. Δεν άναψαν τα αίματα ούτε κατέφυγε κανείς στη «γαλλικήν» όπως μου επισημάνθηκε. Ωστόσο, η σύσκεψη θα μπορούσε να καταγραφεί ως η πρώτη απόπειρα αποσαφήνισης –για να το διατυπώσω κομψά –των γαλάζιων τάσεων στη νέα εποχή του κόμματος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προέκρινε μια γραμμή κατευνασμού των πολιτικών παθών για το Προσφυγικό –συνεπικουρούμενος από την Ντόρα Μπακογιάννη, τον Γιώργο Κουμουτσάκο αλλά και τον Βασίλη Κικίλια, οι οποίοι τόνισαν την ανάγκη να διαμορφωθεί ένα εθνικό μέτωπο απέναντι στους ευρωπαίους εταίρους και στην Τουρκία. Η προεδρική γραμμή προφανώς επιβλήθηκε σε όλους, αλλά πληροφορούμαι ότι υπήρξαν ενστάσεις από συντονιστές και τομεάρχες που θα ήθελαν αντιπολίτευση κατά μέτωπο και στο Προσφυγικό –με μόνιμη επωδό στην μπαλάντα τους ότι «ο δικός μας κόσμος αυτό πιστεύει…».

Οι γραμμές της αντιπολίτευσης

Σκληρότερος όλων ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος δεν σηκώνει μύγα στο αντιπολιτευτικό σπαθί του. Από κοντά, έστω σε ηπιότερους τόνους, και ο αντιπρόεδρος Αδωνις Γεωργιάδης, επιμένοντας ότι το Προσφυγικό είναι πρωτίστως πρόβλημα του Τσίπρα. Αντιπολίτευση πολλών ντεσιμπέλ ώστε να μην υπάρξει σύγχυση για τον σχεδιασμό της ΝΔ ζήτησε και η Σοφία Βούλτεψη, αλλά και ο Σίμος Κεδίκογλου που διαχειρίζεται πλέον τους λιμενικούς. Κάπου ανάμεσα στις δύο τάσεις στάθηκε ο –επί των Εσωτερικών –Χαράλαμπος Αθανασίου. Το αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν ο Κυριάκος να προσθέσει στις δηλώσεις του κάποιες αναφορές για «αργά αντανακλαστικά, λάθος αποφάσεις και λάθος μηνύματα» από την πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα. Αλλά για ευθύνες έδειξε προς την Ευρώπη και την Τουρκία, ενώ στο «διά ταύτα» απευθύνθηκε και στο εσωτερικό του κόμματος διαμηνύοντας ότι το Προσφυγικό δεν μπορεί να γίνει «πεδίο μικροκομματικής αντιπαράθεσης». Ακόμη και σε μια πολυτασική ΝΔ οι αποφάσεις υπογράφονται από τον πρόεδρο.

Η Ντόρα και το άγχος του Πάνου

Η κινητοποίηση της ΝΔ για το Προσφυγικό, στο πλαίσιο και της επιχειρούμενης συνεννόησης με την κυβέρνηση, έστειλε χθες το πρωί την Ντόρα Μπακογιάννη στο «Πεντάγωνο» προκειμένου να ενημερωθεί και για τον σχεδιασμό του Πάνου Καμμένου, τώρα που οι Ενοπλες Δυνάμεις αναλαμβάνουν κεντρικό ρόλο για την ταχεία ολοκλήρωση των hotspots. Η Ντόρα που βλέπει ζεστά τον νέο ρόλο της κομματικής συντονίστριας, συνοδευόταν από τους γαλάζιους τομεάρχες Γιάννη Κεφαλογιάννη (Εξωτερικών) και Θανάση Δαβάκη (Αμυνας), ενώ στο «Πεντάγωνο» τους υποδέχθηκαν και ο Γιάννης Μουζάλας με τον αναπληρωτή υπουργό Αμυνας Δημήτρη Βίτσα. Το συμπέρασμα από όσα συζητήθηκαν είναι ότι όλα πλέον θα προχωρήσουν με «στρατιωτική διαταγή», αφού στην κυβέρνηση αντελήφθησαν πως με τους ρυθμούς της δημόσιας διοίκησης στα τέλη Φεβρουαρίου η χώρα θα βρισκόταν πολλαπλά εκτεθειμένη απέναντι στους ευρωπαίους εταίρους.

Ο Πάνος Καμμένος ο οποίος μέχρι πρότινος προσπαθούσε με κάθε τρόπο να κρατήσει τον Στρατό μακριά από τους προσφυγικούς καταυλισμούς, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι έως τα μέσα Φεβρουαρίου θα έχουν ολοκληρωθεί τα πέντε σημεία καταγραφής και τα δύο στρατόπεδα μετεγκατάστασης προσφύγων (σε Σχιστό και Σίνδο), αλλά η γαλάζια αντιπροσωπεία διέκρινε άγχος από το βαρύ φορτίο που ανέλαβε το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Το «Πεντάγωνο» εξάλλου δεν αναλαμβάνει μόνο το κατασκευαστικό κομμάτι αλλά και τον συντονισμό κάθε εμπλεκόμενου φορέα (Αστυνομία, Λιμενικό, υπουργείο Μετανάστευσης, εκπρόσωποι ΕΕ, Υπατη Αρμοστεία ΟΗΕ κ.ά.). Καθήκοντα γενικού συντονιστή ανατέθηκαν στον υποστράτηγο Κωνσταντίνο Φλώρο. Κατά τον Καμμένο, η Ελλάδα «δεν θα μετατραπεί σε αποθήκη ανθρώπων». Ωστόσο, ο πήχης της επιτυχίας για την κυβέρνηση δεν ορίζεται μόνο από τη διασφάλιση της θέσης της στη ζώνη Σένγκεν, αλλά –όπως ανέφερε –και από το πόσοι πρόσφυγες θα παραμείνουν εγκλωβισμένοι στη χώρα μας.