Τον λόγο για τον οποίο οι γυναίκες παχαίνουν πιο εύκολα από τους άνδρες και αδυνατίζουν πιο δύσκολα πιστεύουν ότι βρήκαν επιστήμονες από τη Σκωτία.

Το κλειδί ως φαίνεται κρύβεται στον εγκέφαλο και στις διαφορές που υπάρχουν στα δύο φύλα στη δράση ορισμένων ορμονών οι οποίες αποκαλούνται πεπτίδια POMC και παίζουν ρόλο στη ρύθμιση της όρεξης.

Σε πειράματα με ποντίκια, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Αμπερντήν ανακάλυψαν ότι η αύξηση των επιπέδων αυτών των πεπτιδίων έκανε τα παχύσαρκα ζώα να αδυνατίζουν.

Ωστόσο τα αρσενικά ποντίκια αδυνάτισαν πολύ και απέκτησαν φυσιολογικό σωματικό βάρος, ενώ τα θηλυκά έχασαν λίγο βάρος με συνέπεια να παραμείνουν στην κατηγορία της παχυσαρκίας, αν και αυτή ήταν μικρότερου βαθμού.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Molecular Metabolism», η διαφορά οφειλόταν στο ότι τα πεπτίδια έκοβαν εξίσου την όρεξη στα ποντίκια, αλλά στα αρσενικά επιτάχυναν επίσης τον μεταβολισμό και τα καθιστούσαν πιο δραστήρια.

Έτσι, τα αρσενικά ζώα ουσιαστικά αδυνάτιζαν με συνδυασμό λιγότερου φαγητού και γυμναστικής.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την δρα Λόρα Χάισλερ, καθηγήτρια στο Τμήμα Διατροφής & Υγείας του πανεπιστημίου, εκτιμούν ότι η ίδια διαφοροποίηση ισχύει και στους ανθρώπους, και εξηγεί γιατί τόσο πολλές γυναίκες ταλαιπωρούνται μια ζωή από τα περιττά τους κιλά.

Επιπλέον, πιστεύουν ότι η διαφορά αυτή πιθανώς σημαίνει ότι θα πρέπει να επινοηθούν φάρμακα για αδυνάτισμα ειδικά προσαρμοσμένα στα δύο φύλα, με εκείνα για τις γυναίκες να δρουν σε διαφορετικά τμήματα του εγκεφάλου.

Επειδή, πάντως, θα χρειασθούν χρόνια για να δημιουργηθούν τέτοιου είδους φάρμακα, η δρ Χάισλερ τόνισε ότι στο μεσοδιάστημα το μόνο που μπορούν να κάνουν οι γυναίκες είναι να μειώσουν τις θερμίδες τους και να περπατάνε περισσότερο.