Oι δανειστές δεν τόλμησαν καν να το προτείνουν στη λίστα με τα προαπαιτούμενα του Δεκεμβρίου για το 1 δισ. ευρώ, θεωρώντας ότι χρειάζεται κι άλλο χρόνο. Η κυβέρνηση, ωστόσο, εμφανίζεται αποφασισμένη να το «τρέξει» και να το ψηφίσει μαζί με τα προαπαιτούμενα, δηλαδή ώς τα μέσα Δεκεμβρίου. Ο λόγος για το Ασφαλιστικό, το οποίο έχει αποκτήσει ξαφνικά πρώτη προτεραιότητα. Μετά τη συνεδρίαση, μάλιστα, του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ) προχθές, στην οποία εγκρίθηκε η πρόταση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, η κυβέρνηση αποφάσισε ουσιαστικά να φέρει μπροστά τη βαριά αυτή υποχρέωση, παρότι οι δανειστές έχουν αποδεχθεί να συζητηθεί στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του Μνημονίου τον Ιανουάριο.

Ετσι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να βάλει την πρότασή της στο τραπέζι με το κουαρτέτο μόλις αυτό επιστρέψει στην Αθήνα, στις 7 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με υψηλά ιστάμενη πηγή του οικονομικού επιτελείου, από τις μέχρι τώρα επαφές των δυο πλευρών προκύπτουν σημεία συμφωνίας, «αλλά γνωρίζουμε και πού θα διαφωνήσουν».

Συγκεκριμένα οι δανειστές διαφωνούν, όπως λέει, με την πρόταση της κυβέρνησης να αυξηθούν οι εργοδοτικές εισφορές προκειμένου να περιοριστούν οι περικοπές συντάξεων. Η πρόταση προβλέπει μια αύξηση της τάξης του 1% και η κυβέρνηση θα επιμείνει σ’ αυτήν, υποστηρίζει η πηγή. Οι δανειστές, ωστόσο, αρνούνται να «ξηλώσουν» μια μεταρρύθμιση στην οποία οι ίδιοι είχαν επιμείνει επί προηγούμενης κυβέρνησης, οπότε και μειώθηκαν οι εργοδοτικές εισφορές προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και να αυξηθούν οι θέσεις απασχόλησης.

Οι δανειστές υπολογίζεται ότι θα παραμείνουν στην Αθήνα για περίπου δυο εβδομάδες, ώς τις 20 Δεκεμβρίου. Η κυβέρνηση θέλει να συμφωνήσει μαζί τους μέχρι τότε ώστε να φέρει το νομοσχέδιο για ψήφιση στη Βουλή.

Κυβέρνηση και δανειστές συμφώνησαν χθες στο πλαίσιο του EuroWorking Group, το οποίο συνεδρίασε στις Βρυξέλλες, τις άλλες υποχρεώσεις της κυβέρνησης που πρέπει να καλυφθούν μέχρι τα Χριστούγεννα ως προαπαιτούμενα για το 1 δισ. ευρώ. Πρόκειται για μια λίστα με 13 προαπαιτούμενα που συνοδεύονται κι αυτά από σημαντικό βαθμό δυσκολίας.

Το δυσκολότερο και με το μεγαλύτερο πολιτικό κόστος είναι αυτό για τα κόκκινα δάνεια. Πρόκειται για τη ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων και το καυτό σημείο είναι η πώλησή τους σε funds.

Στο θέμα αυτό ανοιχτό παραμένει το όριο πάνω από το οποίο θα μπορούν να πωλούνται τα δάνεια, καθότι η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει αυτή τη λύση για τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αντίθετα, οι δανειστές θέλουν να πωλούνται όλα τα δάνεια χωρίς περιορισμούς. Η κυβέρνηση θέλει επιπλέον να εφαρμόσει ένα σύστημα αδειοδότησης των φορέων που θα αγοράζουν τα δάνεια από την Τράπεζα της Ελλάδος. Κάτι ανάλογο έχει εφαρμοστεί και στην Κύπρο.

ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ. Επίσης, στη λίστα περιλαμβάνεται το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο είναι δημοσιονομικά ουδέτερο, δηλαδή δεν προβλέπει μειώσεις μισθών βραχυπρόθεσμα, ούτε αποσκοπεί στην εξοικονόμηση δαπανών αλλά στην καλύτερη αξιοποίηση των δημοσίων υπαλλήλων με προσόντα.

Από τα «ευαίσθητα» πολιτικά προαπαιτούμενα είναι η σύσταση ομάδας δράσης που θα προετοιμάσει το νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, στο οποίο θα ενταχθούν το ΤΑΙΠΕΔ και το ΤΧΣ. Επίσης, δύσκολα θα περάσουν και η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και η μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ μέσω του μοντέλου δημοπρασιών (τύπου NOME).

Ερωτηματικά δημιουργούνται εξάλλου για το θέμα της ΓΓΔΕ. Ως προαπαιτούμενο, οι δανειστές θέλουν την πλήρη ανεξαρτητοποίησή της. Ωστόσο, η κυβέρνηση μόλις χθες προκήρυξε διαγωνισμό για την κάλυψη της κενής θέσης του επικεφαλής της με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, κατόπιν εισήγησης του υπουργού Οικονομικών.