Με κενά τα εδώλια των φερομένων ως πρωταγωνιστών στην υπόθεση για τα μαύρα ταμεία της Siemens, εννέα χρόνια μετά την αποκάλυψή της άνοιξε χθες η αυλαία της πολύκροτης δίκης, το ενδιαφέρον της οποίας ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα.

Για πρώτη φορά υψηλόβαθμα στελέχη του γερμανικού κολοσσού βρίσκονται αντιμέτωπα με κατηγορίες που συνδέονται με δωροδοκίες και διακίνηση μίζας για την υπογραφή σύμβασης με το ελληνικό Δημόσιο. Οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας καλούνται να ερευνήσουν κάθε πτυχή της ιστορίας αυτής, που έχει εκτός από ποινικό και πολιτικό αντίβαρο, ενώ στο παρελθόν είχε βρεθεί στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.

Ωστόσο, η εκδίκαση της υπόθεσης άρχισε μετ’ εμποδίων, καθώς η αίθουσα δεν επαρκούσε ούτε για να καθήσουν οι δικηγόροι των 64 ελλήνων και γερμανών κατηγορουμένων. Το ακροατήριο ήταν κατάμεστο από κόσμο, αν και κανένας από τους γερμανούς εμπλεκομένους δεν ήταν παρών, επιλέγοντας να εκπροσωπηθούν από τους συνηγόρους τους. Δικονομικό δικαίωμα που άσκησαν και πολλοί έλληνες κατηγορούμενοι.

Από τις πλέον ηχηρές απουσίες ήταν των πρώην στελεχών της Siemens Ελλάς Μιχάλη Χριστοφοράκου, ο οποίος βρίσκεται ακόμη στη Γερμανία, και του Χρήστου Καραβέλα, ο οποίος παραμένει καταζητούμενος. Αντίθετα, παρόντα ήταν το άλλοτε υψηλόβαθμο στέλεχος της γερμανικής εταιρείας Πρόδρομος Μαυρίδης και το πάλαι ποτέ στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Τσουκάτος.

Τα χρόνια που μεσολάβησαν από τότε που άνοιξε ο καυτός φάκελος για τα μαύρα ταμεία δυο κατηγορούμενοι απεβίωσαν, ενώ ο μοναδικός που παραμένει, για άλλη όμως υπόθεση –εξοπλιστικά προγράμματα –στη φυλακή ειναι το τραπεζικό στέλεχος Ζαν Κλοντ Οσβαλντ. Δυο κατηγορούμενοι δήλωσαν οικονομική αδυναμία να καλύψουν τα έξοδα παράστασης δικηγόρου και έτσι το δικαστήριο διόρισε αυτεπαγγέλτως συνηγόρους.

Η δίκη λόγω έλλειψης κατάλληλης αίθουσας διέκοψε για τις 15 Δεκεμβρίου. Ολοι οι παράγοντες ανανέωσαν το ραντεβού τους στη μοναδική αίθουσα του Εφετείου που φιλοξενεί εκ περιτροπής όλες τις πολυπρόσωπες δίκες. Ωστόσο, είναι αμφίβολο αν η υπόθεση θα προχωρήσει καθώς υπάρχουν και ανοιχτά θέματα που απειλούν την εξέλιξή της με κυρίαρχο θέμα τους «γερμανούς κατηγορουμένους», στους οποίους δεν έχει δοθεί επίσημη μετάφραση για το κατηγορητήριο που καλούνται να αντικρούσουν. Μέχρι στιγμής οι προσπάθειες από την πλευρά των 15 γερμανών υπηκόων να λάβουν επίσημη μετάφραση των χιλιάδων σελίδων με τα στοιχεία της δικογραφίας δεν ευοδώθηκε λόγω κόστους, γεγονός που εκτιμάται πως δημιουργεί σοβαρά θέματα ακυρότητας.

Πόσοι παραπέμπονται στο εδώλιο

– 19 κατηγορούμενοι για ενεργητική δωροδοκία με την επιβαρυντική περίσταση του Νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου που επισύρει ποινική ισόβιας κάθειρξης.

– 14 κατηγορούμενοι, πρώην στελέχη του ΟΤΕ για παθητική δωροδοκία, επίσης με τον Νόμο 1608/50 και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

– 8 κατηγορούμενοι υπάλληλοι εταιρείας συμβούλων για απλή συνέργεια σε παθητική δωροδοκία.

– 14 κατηγορούμενοι για άμεση συνέργεια σε παθητική δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

– 8 κατηγορούμενοι για άμεση συνέργεια σε ενεργητική δωροδοκία

– Μία κατηγορούμενη για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.