Διάφοροι τομείς δράσεις του Ισλαμικού Κράτους χρηματοδοτούνται από ιδιωτικά κεφάλαια, ακόμη και χωρών που συμμετέχουν στο G20, ενώ το λαθρεμπόριο πετρελαίου στο οποίο επιδίδονται οι τζιχαντιστές έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις, αποκάλυψε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα μετά τη λήξη των εργασιών της συνόδου Κορυφής του G20στην Αττάλεια της Τουρκίας.

«Εδωσα στους ομολόγους μου παραδείγματα τα οποία στηρίζονται σε στοιχεία που έχουμε συλλέξει και αποδεικνύουν ότι το Ισλαμικό Κράτος χρηματοδοτείται από ιδιωτικά κεφάλαια, τα οποία προέρχονται από σαράντα χώρες ανάμεσα στις οποίες και μερικές που συμμετέχουν στο G20» δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος.

Πρόσθεσε επίσης ότι τους έδειξε φωτογραφίες οι οποίες καταδεικνύουν το μέγεθος της παράνομης οικονομικής δραστηριότητας του Ισλαμικού Κράτους μέσω του λαθρεμπορίου πετρελαίου από τις εγκαταστάσεις που έχει καταλάβει στην Συρία και το Ιράκ.

«Εδειξα φωτογραφίες που έχουν ληφθεί από το διάστημα και από αεροσκάφη και από τις οποίες αποκαλύπτεται το εύρος του παράνομου εμπορίου πετρελαίου και των παραγώγων του στο οποίο επιδίδεται το ISIS» τόνισε ο Πούτιν.

«Οι οχηματοπομπές από τα ανεφοδιαζόμενα οχήματα εκτείνονται σε δεκάδες χιλιόμετρα, ώστε από ύψος 4000 και 5000 μέτρων να φαίνεται σαν να επεκτείνονται πέρα από τον ορίζοντα» συμπλήρωσε.

«Να συγκροτήσουμε έναν διεθνή συνασπισμό»

Ο ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε στις επιθέσεις της Παρασκευής στο Παρίσι, λέγοντας ότι η Ρωσία είχε «δίκιο» που καλούσε να συγκροτηθεί ένας διεθνής συνασπισμός κατά της τρομοκρατίας και προέτρεψε τη Γαλλία να αναθεωρήσει τη θέση της σχετικά με την ανάγκη να αποχωρήσει άμεσα από την εξουσία ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ.

«Είναι επιτακτικό» να συγκροτήσουμε ένα διεθνή συνασπισμό κατά της τρομοκρατίας, δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν και πρόσθεσε: «Μίλησα σχετικά με αυτό κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΟΗΕ με την ευκαιρία της 70ής επετείου του. Μίλησα ακριβώς για αυτό και τα τραγικά γεγονότα που ακολούθησαν επιβεβαίωσαν ότι είχαμε δίκιο».

Συμπλήρωσε ότι η αποχώρηση του Ασαντ δεν θα προστατεύσει το Παρίσι από μια τρομοκρατική επίθεση και γι αυτό πρότεινε να «μην προτάσσουμε θέματα που από την φύση τους είναι δευτερεύουσας σημασίας. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε, είναι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας και τις τρομοκρατικές οργανώσεις. Και ακριβώς σε αυτή τη βάση πρέπει να συνάψουμε μια συμφωνία σχετικά με μια πολιτική μεταρρύθμιση».

Υπογράμμισε πως η χώρα του είναι σε θέση να προσφέρει στήριξη στην συριακή αντιπολίτευση, επιβεβαιώνοντας ότι βρίσκεται σε επαφή μαζί της και ότι «μας έχει ζητήσει να διεξάγουμε αεροπορικές επιδρομές».