Οι Τούρκοι είναι απρόβλεπτοι χαρακτήρες. Μπορεί, βέβαια, να είναι και προβλέψιμοι στον «αυθορμητισμό» τους. Το απέδειξε η εμπειρία πολλών επισκέψεων ελλήνων αξιωματούχων στην Αγκυρα τα τελευταία χρόνια. Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να ανταποκριθεί στην πρόσκληση του Αχμέτ Νταβούτογλου να παρακολουθήσουν σήμερα μαζί τον φιλικό αγώνα ποδοσφαίρου Τουρκία – Ελλάδα στο γήπεδο Φατίχ Τερίμ της Κωνσταντινούπολης θύμισε σε πολλούς το ατυχές περιστατικό με τα ανθελληνικά συνθήματα και τις καρέκλες που εκτοξεύθηκαν από τούρκους οπαδούς στο 2002, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου ως υπουργός Εξωτερικών παρακολουθούσε τον αγώνα του Παναθηναϊκού με τη Φενέρμπαχτσε.

Οχι ότι δεν υπήρξαν και χειρότερα. Η επίσκεψη του Πέτρου Μολυβιάτη ως υπουργού Εξωτερικών στην Αγκυρα τον Απρίλιο του 2005, όταν είχε συναντηθεί και με τον τότε πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, είχε στιγματιστεί από την προσέγγιση τουρκικής ακταιωρού στα Ιμια, την ώρα ακριβώς που πραγματοποιούνταν οι επίσημες ελληνοτουρκικές συναντήσεις.

Η ΑΤΖΕΝΤΑ. Η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Κωνσταντινούπολη και στην Αγκυρα σήμερα και αύριο δεν είναι, βέβαια, διμερής. Τουλάχιστον αυτό διακηρύττει η ελληνική πλευρά, επιμένοντας στη στοχευμένη ατζέντα (εξού και επίσκεψη εργασίας) των συζητήσεων που θα έχει ο έλληνας Πρωθυπουργός και οι οποίες θα αφορούν το Προσφυγικό. Οι ανησυχίες εξάλλου για τη σπουδή της επίσκεψης που είχαν εκφραστεί από ανώτερες διπλωματικές πηγές, είχαν να κάνουν με αυτό ακριβώς το ζήτημα: με τον κίνδυνο η επίσκεψη σε αυτή τη συγκυρία να αξιοποιηθεί από την Αγκυρα ως ευκαιρία για να μετατρέψει ένα ευρωπαϊκό σε διμερές πρόβλημα.

Η αλήθεια είναι ότι αμφότερες οι χώρες δέχονται μεγάλες ροές προσφύγων και ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει πως η Τουρκία έχει επωμιστεί μεγάλο ανθρωπιστικό βάρος. Bέβαια, οι τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία αργά ή γρήγορα θα θέσουν το Προσφυγικό και τη φύλαξη των συνόρων σε νέα βάση. Εξίσου αλήθεια, όμως, είναι το γεγονός ότι ουδέποτε η τουρκική πλευρά άφησε ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία μιας ελληνοτουρκικής συνάντησης για να διευρύνει την ατζέντα και με άλλα ζητήματα, τα οποία αγγίζουν ευαίσθητα κυριαρχικά δικαιώματα. Πόσω μάλλον αφού παρότι οι Ευρωπαίοι αρνούνται ότι υπάρχει επίσημη πρόταση για κοινές περιπολίες στο Αιγαίο, αυτό που επί της ουσίας εννοούν –είσοδος των τουρκικών διασωστικών σε ελληνικά χωρικά ύδατα προκειμένου να εμποδιστούν οι προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα –θα βόλευε τους Τούρκους.

ΜΟΕ. Παρά την εκφρασμένη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει και τις διαβουλεύσεις για την υιοθέτηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο που ανακοινώθηκαν κατά την επίσημη επίσκεψη του Νίκου Κοτζιά στην Αγκυρα τον περασμένο Μάιο, αλλά και τις προθέσεις για επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών για το Αιγαίο, ουδεμία συνάντηση έγινε. Τυχαίο δεν πρέπει να θεωρείται ούτε ότι στην έκθεση Προόδου της Κομισιόν για την Τουρκία γίνεται ειδική μνεία στο γεγονός πως κατά το 2015 δεν υπήρξαν συναντήσεις για τις διερευνητικές επαφές.

Σε κάθε περίπτωση, ανώτερες διπλωματικές πηγές χαρακτήρισαν την επίσκεψη Τσίπρα στην Αγκυρα «επίσκεψη επανεκκίνησης», εξού και θα πρέπει να αναμένονται ανακοινώσεις για την αναθέρμανση του διαλόγου για το Αιγαίο (επανεκκίνηση διερευνητικών επαφών) αλλά και για την επόμενη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας.