«Το χιούμορ σε βοηθάει να αντιμετωπίζεις τις δύσκολες στιγμές και να τις περνάς ένα τσικ πιο ελαφριά. Και το γέλιο χαρίζει ζωή, πού το πας αυτό; Απ’ όσο βλέπω, οι Έλληνες έχουμε χιούμορ και μάλιστα πολύ καλύτερο απ’ ότι νομίζουμε», λέει στα ΝΕΑ η Κατερίνα Βρανά. Ένα χρόνο μετά την «Φέτα με τη βασίλισσα», η κωμικός που βρίσκεται στη λίστα με τις δεκατρείς Γυναίκες Κωμικούς Παγκοσμίως κατά το CNN, παρουσιάζει την δεύτερη σόλο της παράσταση με τίτλο «About Sex».

Γιατί επιλέξατε αυτό το θέμα;

«Είναι μια παράσταση που αγαπάω πάαααρα πολύ! Ασχολείται με το σεξ και την ανησυχία μου ότι κάπου έχουμε χάσει την ουσία του. Νοιώθω ότι κάπου έχουμε «χάσει την μπάλα» με το σεξ. Κι, επίσης, νομίζω ότι ποτέ σχεδόν δεν μιλάμε πραγματικά, αληθινά γι’ αυτό. Μιλάμε γύρω από το σεξ, κάνουμε πλάκα κι αναφερόμαστε σε αυτό πολύ συχνά, αλλά νομίζω σπάνια μιλάμε ειλικρινά γι’ αυτό. Επίσης, όπως και να το κάνεις είναι κι αστείο θέμα. Που είναι κι ένας από τους λόγους που πολύ συχνά κάνουμε πλάκα με το σεξ – είναι πολύ πλούσιο σε κωμικό υλικό!».

Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης;

«Είναι πάρα πολλά τα πράγματα που με ώθησαν σ’ αυτή την θεματολογία: συζητήσεις με έφηβους, διαφημίσεις, η μόδα στα παπούτσια, η πανταχού παρούσα πορνογραφία στο διαδίκτυο, τα τηλεφωνικά app όπως το Tinder και βέβαια συζητήσεις με ταξιτζήδες. Αλλά νομίζω ότι όλα αυτά ξεκινήσανε με ένα ντοκιμαντέρ που είδα στην Αγγλία για το πόσο έχει αλλάξει η βιομηχανία παραγωγής πορνό στην Αμερική, λόγω διαδικτύου. Έλεγε ότι ενώ παλιά έπρεπε να πας κάπου και να πληρώσεις για να αγοράσεις ή να νοικιάσεις πορνογραφικό υλικό, τώρα είναι όλα δωρεάν και δεν χρειάζεται να βγεις απ΄ το σπίτι σου. Όλη αυτή η αλλαγή έχει αντίκτυπο στο πώς βλέπουμε πορνό ταινίες και κλιπάκια, στο πώς γυρίζονται αυτά τα κλιπάκια και στην γενικότερη αισθητική τους. Μου έκανε πολύ εντύπωση αυτό το ντοκιμαντέρ κι άρχισα να το συζητάω με τις παρέες μου. Οι αντιδράσεις των φίλων μου ήταν που άρχισαν να μου δίνουν ιδέες για υλικό. Εκεί ήταν που είδα και την διαφορά αντιμετώπισης ανάλογα με την ηλικία. Οι νεότεροι αν και πιο «ξεβγαλμένοι» στο σεξ, έχουν μια εντυπωσιακή αφέλεια γύρω από το θέμα».

Κάνατε κάποια έρευνα σχετικά;

«Αφού είδα αυτό το ντοκιμαντέρ που ανέφερα, παρατήρησα ότι γενικά είχε αρχίσει να συζητιέται πολύ η επιρροή της τεχνολογίας στην σεξουαλική μας ζωή κι από κει άρχισα να κάνω έρευνα. Διάβασα άρθρα, παρακολούθησα ντοκιμαντέρ πάνω στο θέμα και διάβασα όσες επιστημονικές έρευνες μπορούσα να βρω. Υπάρχει πάρα πολύ υλικό που δεν μπήκε στην παράσταση γιατί αλλιώς δεν θα τελείωνε ποτέ! Έκανα και μια έρευνα για το σεξ των εντόμων και των ζώων κι εκεί έριξα πολύ γέλιο! Μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία αυτών τα αναφέρω και στην παράσταση».

Πιστεύετε ότι οι Έλληνες έχουμε ανάγκη να μάθουν περισσότερα για το σεξ;

«Όχι, δεν νομίζω ότι είναι θέμα εθνικότητας, ούτε θέμα μαθήματος καινούριων «σεξουαλικών κόλπων». Πιστεύω ότι όλος ο κόσμος έχει ανάγκη την καλή σωματική επαφή. Είναι από τις δραστηριότητες που επειδή από ένα σημείο και μετά το παίρνεις ως δεδομένο, καμιά φορά ξεχνάμε κάπως ότι είναι εκεί κι ότι μας κάνει καλό. Συγκεκριμένα, αυτή την χρονική στιγμή, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά νομίζω και σε όλο τον κόσμο, έχουμε απομακρυνθεί από την ουσία της σωματικής επαφής και εστιάζουμε πολύ στο επιφανειακό και στην τεχνολογία».

Οι θεατές θα φύγουν με λίγες παραπάνω πληροφορίες για το σεξ;

«Και βέβαια! Με επιστημονικά επιβεβαιωμένες μάλιστα πληροφορίες! (Ε τί, τσάμπα την έκανα τόση έρευνα;».

Πώς βλέπετε το stand up comedy στην Ελλάδα σήμερα;

«Απ’ ό,τι έχω παρατηρήσει, η κωμωδία σε όλο τον κόσμο περνάει μια άνθηση και ιδίως όσον αφορά στο stand up comedy. Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω διαδικτύου. Υπάρχει άμεση πρόσβαση σε stand up μέσω του youtube κι έτσι πολύς κόσμος είναι πιο ενήμερος και πιο καταρτισμένος επί του θέματος απ’ ό,τι παλαιότερα. Πολύ περισσότερος κόσμος θέλει να δοκιμάσει να το κάνει. Μάλιστα η άνθηση αυτή δεν σχετίζεται μετο αν υπήρχε εγχώρια παράδοση στο είδος. Κι αυτό γιατί είναι ευέλικτο είδος κωμωδίας που προσαρμόζεται κι έρχεται στα μέτρα της κάθε κουλτούρας. Ίσως και γενικά ανά τον κόσμο να υπάρχει και μεγαλύτερη ανάγκη γέλιου. Ζούμε πολύ περίεργες καταστάσεις παγκοσμίως και όταν γίνεται κάτι σε μια χώρα έχει πια άμεσο αντίκτυπο σε όλο τον κόσμο».

Πληροφορίες

«About Sex» κάθε Σάββατο και Κυριακή στο Θέατρο 104 (Ευμολπιδών 41, Γκάζι, τηλ. 210-3455.020) στις 21.15. Έως 27 Δεκεμβρίου.