Η Κούβα υπέγραψε συμφωνία τηλεφωνικής περιήγησης με την αμερικανική εταιρεία Sprint σε ετήσια εμπορική έκθεση – την πρώτη από την επανάκτηση των διπλωματικών σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες – και δήλωσε σε 600 εταιρείες από 70 χώρες ότι ενδιαφέρεται για περισσότερες συνεργασίες.

Η Διεθνής Εκθεση Αβάνας (FIHAV), η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, προωθεί το καινούργιο επιχειρηματικό κλίμα της χώρας και αναζητά άμεσα αναγκαία ξένα κεφάλαια. Στην διάρκεια της περσινής έκθεσης, η χώρα προώθησε έναν νέο επενδυτικό νόμο που μειώνει τους φόρους ξένων επενδύσεων, ενώ η φετινή διαφήμισε τις βελτιωμένες σχέσεις της Κούβας με τις ΗΠΑ, μετά την ιστορική απόφαση των δυο χωρών στις 17 Δεκεμβρίου 2014 να ομαλοποιήσουν τις σχέσεις τους. (Το εμπάργκο των ΗΠΑ εναντίον της Κούβας δεν έχει όμως αρθεί.)

Οι επικριτές της Κούβας κατήγγειλαν την έκθεση ως φούσκα δημοσίων σχέσεων και σημείωσαν ότι όλες οι επιχειρηματικές συμφωνίες πρέπει να περάσουν από την κομμουνιστική κυβέρνηση ή μια από τις δημόσιες εταιρείες που βρίσκονται κάτω από στενό έλεγχο.

Η Κούβα, από την πλευρά της, αναγνώρισε τον κεντρικό ρόλο του κράτους αλλά προώθησε και τον αναδυόμενο ιδιωτικό τομέα, ο οποίος αποτελείται κυρίως από αγροτικούς συνεταιρισμούς και μικρές επιχειρήσεις.

«Συνεχίζουμε να δημιουργούμε τις συνθήκες για τον διαχωρισμό κράτους και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και να βελτιώνουμε τον ρόλο που θα πρέπει να παίζουν οι επιχειρήσεις ενός σοσιαλιστικού κράτους […], εγγυόμενοι πιο ευέλικτες διαδικασίες», είπε ο υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου Ροντρίγκο Μαλμιέρκα στα εγκαίνια της έκθεσης.

«Εκπληκτος» για την ταχύτητα υπογραφής

Η Sprint, μια από τις περίπου 30 αμερικανικές εταιρείες που συμμετείχαν στην εκδήλωση, έχει εκμεταλλευτεί το περιορισμένο εμπορικό άνοιγμα του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος έχει αφαιρέσει σταδιακά τους περιορισμούς στις εμπορικές συναλλαγές με την Κούβα, δημιουργώντας μια εξαίρεση για τις τηλεπικοινωνίες.

«Υπογράψαμε αυτήν τη συμφωνία σε χρόνο-ρεκόρ», είπε ο επικεφαλής της Sprint Μαρσέλο Κλάουρε στους δημοσιογράφους, δηλώνοντας «έκπληκτος» με την ταχύτητα με την οποία διαπραγματεύτηκε τη συμφωνία η κυβέρνηση της Κούβας.

«Ηταν χαρά μας να συνεργαστούμε μαζί τους. Οπως και με οποιονδήποτε άλλον, υπήρχαν στιγμές έντασης. Θα θέλαμε να πληρώσουμε χαμηλότερη τιμή. Αλλά είναι μια αρχή», πρόσθεσε.

Οι αμερικανικές εταιρείες βρίσκονται πίσω σε σχέση με τους στρατηγικούς συμμάχους της Κούβας όπως η Βενεζουέλα, η Κίνα και η Ρωσία, ενώ η Ισπανία έχει διατηρήσει μακροχρόνιες εμπορικές σχέσεις με το νησί και έχει την μεγαλύτερη παρουσία στην έκθεση, με 150 εταιρείες.

«Δεν φοβόμαστε τον ανταγωνισμό», είπε ο Χοσέ Μανουέλ Σορία, υπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τουρισμού της Ισπανίας και συμπλήρωσε: «Νομίζουμε πως όσο περισσότερες χώρες έρθουν, τόσο το καλύτερο».