Παράθυρο για εξώσεις θα ανοίξει η νέα ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις μετά τη συνάντησή τους χθες το πρωί.
Χαρακτηριστικά, σε συνέντευξη Τύπου χθες ο Τσακαλώτος εγκατέλειψε το πολεμικό κλίμα των προηγούμενων ημερών και έκανε αναφορά στην ανάγκη να υπάρξει ένας «έντιμος συμβιβασμός» σε αυτό το θέμα. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, ο οποίος συναντήθηκε και με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, επιβεβαίωσε ότι «υπάρχει βούληση να βρούμε μια λύση συμβιβαστική η οποία θα ικανοποιεί όλα τα μέρη».
Ο Ντομπρόβσκις, όμως, κατέστησε σαφές ότι η Κομισιόν δεν εγκαταλείπει τις θέσεις της και ότι άποψη των δανειστών είναι να προστατευθούν μόνο τα νοικοκυριά που έχουν πραγματικά ανάγκη. Ανάλογα θέματα, είπε, έχουμε αντιμετωπίσει και σε άλλα κράτη και «η λύση που προκρίνουμε είναι η στοχευμένη στήριξη για τα νοικοκυριά τα οποία περισσότερο βρίσκονται σε κίνδυνο». Πρόσθεσε ότι η δουλειά στο θέμα αυτό θα συνεχιστεί και εξέφρασε αισιοδοξία ότι θα βρεθεί λύση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η θέση των δανειστών όπως την ανέπτυξαν στην κυβέρνηση είναι πως το ενέχυρο αποτελεί θεμέλιο του δανεισμού. Οπως υποστήριξαν, ούτως ή άλλως δεν προβλέπεται να γίνουν μαζικές εξώσεις. Ωστόσο, είπαν, οι τράπεζες πρέπει να έχουν αυτή τη δυνατότητα ως μέσο πίεσης για να πάρουν αυτό που μπορούν. Οι ίδιες πληροφορίες από πηγές των δανειστών αναφέρουν ότι στο θέμα πιέζει ιδιαιτέρως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Σε σχέση με το πρόβλημα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, εξάλλου, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει να βρει ισοδύναμα τα οποία να μην υποσκάπτουν τους δημοσιονομικούς στόχους.

Πιέζουν με όπλο τις καταθέσεις

Ο Ντομπρόβσκις ανέσυρε χθες την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ως όπλο για να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση και να τελειώσει γρήγορα την αξιολόγηση. Συγκεκριμένα, θύμισε τη δήλωση του Eurogroup ότι πρώτα πρέπει να τελειώσει η αξιολόγηση και μετά να γίνει ανακεφαλαιοποίηση, και πάντως όχι αργότερα από τις 15 Νοεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι αν αργήσει η αξιολόγηση και μπούμε στο 2016, θα κινδυνεύσουν με κούρεμα οι καταθέσεις.
Αυτή είναι και η θέση που υποστηρίζει η Γερμανία, ενώ αντίθετα η ΕΚΤ θέλει να αποσυνδεθεί η αξιολόγηση από την ανακεφαλαιοποίηση, που και αυτή θέλει να κλείσει ώς τις 15 Νοεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση, οι δανειστές έχουν προγραμματίσει να επιστρέψουν για την αξιολόγηση στο διάστημα 9-25 Νοεμβρίου. Επομένως, αποκλείεται να έχει ολοκληρωθεί πριν τις 15 Νοεμβρίου. Ενα σενάριο προβλέπει να δοθεί έγκριση από το Eurogroup για την ανακεφαλαιοποίηση αν διαπιστώσει επαρκή πρόοδο.

Αγώνας δρόμου

Η κυβέρνηση θα κάνει αγώνα δρόμου για να ρυθμίσει όλες τις εκκρεμότητες για τα 2 δισ. ευρώ, ει δυνατόν ώς το τέλος της εβδομάδας. Εως το τέλος της εβδομάδας (ίσως και αύριο) αναμένεται να κατατεθεί και το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το ΤΧΣ. Σήμερα αναμένεται να εκδοθεί, εξάλλου, η νέα παράταση στην αναστολή της εφαρμογής του ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση.

Θα ακολουθήσει μια ακόμη δέσμη προαπαιτουμένων για το 1 δισ. ευρώ, που εκτιμάται ότι θα είναι κυρίως χρηματοπιστωτικά.

Το Ασφαλιστικό και κάποια φορολογικά θα αντιμετωπιστούν στη διάρκεια της αξιολόγησης.

«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο» είπε χαρακτηριστικά χθες ο Ντομπρόβσκις στη συνέντευξη Τύπου.

«Η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα βελτιώσει την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας και θα την αναθερμάνει» τόνισε ο Ντομπρόβσκις.