Καθ’ όλα διδακτικά αποδεικνύονται τα όσα διαδραματίστηκαν μέσα και έξω από τις τέσσερις γραμμές του Γεώργιος Καραϊσκάκης στο ντέρμπι Ολυμπιακού – ΑΕΚ.

Το σημαντικότερο, μάθαμε πως Ζοζέ Μουρίνιο δεν υπάρχει μόνο στην Αγγλία αλλά και σ’ αυτή την εσχατιά της ποδοσφαιρικής Ευρώπης.

Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί η στάση του Τραϊανού Δέλλα να εκφράσει παράπονα για τη διαιτησία ύστερα από μία βαριά ήττα με 4-0.

Πιθανόν να παρασύρθηκε από την πολιτική που ακολουθεί ο πορτογάλος ομόλογός του. Φαίνεται δε πως έχει ταυτιστεί τόσο μαζί του ώστε το μοιραίο, όπως αποδείχτηκε, λάθος του να αντικαταστήσει τον Σιμόες με τον Μπουονανότε το έκανε να μοιάζει με αλατόνερο σε πρησμένες αμυγδαλές.

Μάθαμε επίσης ότι όποια ομάδα είναι ανώτερη στα 60 πρώτα λεπτά του αγώνα δεν δικαιούται να φεύγει από τον αγωνιστικό χώρο σαν δαρμένο σκυλί –ή κάπως έτσι.

Στη Βαυαρία που πληροφορήθηκαν τις δηλώσεις του προπονητή της ΑΕΚ, οι οπαδοί της Μπάγερν διεκδικούν το Τσάμπιονς Λιγκ που έχασαν από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 1999 γιατί ενώ η ομάδα τους ήταν καλύτερη για 90 λεπτά δέχτηκε δύο γκολ στις καθυστερήσεις.

Αφήστε δε τους Τσέχους που θέλουν να παίξουν στον τελικό του Euro 2004 γιατί ενώ ήταν ανώτεροι για 105 λεπτά δέχτηκαν «ασημένιο» γκολ από τον Δέλλα, ο οποίος μάλλον το έχει ξεχάσει.

Οπως έλεγαν, αγαπητέ Τραϊανέ, και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι «αδεές δέος» (φόβος χωρίς φόβο).