Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για την άνοδο του αντισημιτισμού στη Γαλλία και στη Γερμανία, ενώ κατήγγειλε τη θρησκευτική καταπίεση από τη τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στις περιοχές της Συρίας και του Ιράκ που έχει καταλάβει, στην ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις θρησκευτικές ελευθερίες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στην έκθεσή του για τις «θρησκευτικές ελευθερίες» σε σχεδόν 200 χώρες το 2014, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ αναφέρεται εκτενώς σε μη κρατικούς παράγοντες, όπως το ΙΚ, κατηγορώντας το για «βάρβαρους διωγμούς» εναντίον μη μουσουλμανικών μειονοτήτων, όπως οι χριστιανοί στη Συρία και στο Ιράκ.

«Κανένα έθνος δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά εάν ο πληθυσμός του στερείται το δικαίωμα να ασκεί (…) και να έχει το δικαίωμα να ασκεί αυτό που πιστεύει βαθιά», επισήμανε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι παρουσιάζοντας στον Τύπο την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Ελπίζουμε να παρακινήσουμε τις κυβερνήσεις να τιμήσουν τα δικαιώματα και την ελευθερία των πολιτών τους όσον αφορά τη θρησκεία τους», πρόσθεσε ο Κέρι, καθώς η κυβέρνηση των Δημοκρατικών υπό τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα επιδεικνύει προσήλωση στην προάσπιση των θρησκευτικών ελευθεριών.

Σκιαγραφώντας έναν πίνακα με μελανά χρώματα στην έκθεση αυτή, η οποία δημοσιεύεται κάθε χρόνο το φθινόπωρο, η αμερικανική διπλωματία καταφέρεται εναντίον των συνηθισμένων της μαύρων προβάτων -Κίνα, Ιράν- για τις «τερατώδεις» πολιτικές τους και τις διακρίσεις βάσει του θρησκεύματος, διατυπώνει ωστόσο επικρίσεις και εναντίον σουνιτικών αραβικών κρατών που αποτελούν συμμάχους των ΗΠΑ, όπως το ιδιαίτερα συντηρητικό βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, καθώς και συμμάχων της Ουάσινγκτον στην Ευρώπη, όπως η Γερμανία και η Γαλλία.

Το αμερικανικό ΥΠΕΞ υπενθυμίζει ότι «το καλοκαίρι του 2014, στη Γαλλία και στη Γερμανία καταγράφηκε ένα κύμα εκδηλώσεων αισθημάτων εναντίον του Ισραήλ που εισήλθαν στα όρια του αντισημιτισμού».

Η αμερικανική διπλωματία αναφέρεται στις διαδηλώσεις, κυρίως στο Παρίσι, εναντίον του Ισραήλ και των Εβραίων, μετά την επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας το καλοκαίρι του 2014.

Η έκθεση, η οποία καλύπτει μόνο την περασμένη χρονιά, δεν αναφέρεται στις επιθέσεις στο Παρίσι τον Ιανουάριο του 2015, ιδίως σε ένα εβραϊκό πολυκατάστημα, αναφερόμενη στις οποίες η Ουάσινγκτον είχε επίσης κάνει λόγο για μια ανησυχητική «αύξηση του αντισημιτισμού» στη Γαλλία.

«Το να γίνεται κριτική στην πολιτική μιας χώρας (…) είναι δικαιολογημένο. Αποτελεί μέρος της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών», έκρινε ο Αμερικανός πρεσβευτής αρμόδιος για τις θρησκευτικές ελευθερίες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Ντέιβιντ Σάπερσταϊν.

Όμως, επιχειρηματολόγησε ο ίδιος διπλωμάτης, εκεί που «ξεπερνιέται το όριο είναι όταν (διάφορες πολιτικές) οργανώσεις λένε πως το κράτος του Ισραήλ είναι παράνομο, ότι δεν έχει το δικαίωμα να υπάρχει».

Ο Σάπερσταϊν, η χώρα του οποίου είναι αταλάντευτος υπερασπιστής του Ισραήλ και αριθμεί τους περισσότερους Εβραίους από κάθε άλλο κράτος σε διεθνές επίπεδο, δεν αναφέρθηκε τόσο στις φραστικές επικρίσεις εναντίον του Ισραήλ στην Ευρώπη, αλλά περισσότερο στις εκδηλώσεις «ρατσισμού» και «αντισημιτισμού».

Ως προς αυτό η έκθεση έκανε λόγο περί μεγάλης «αύξησης του αντισημιτισμού στη δυτική Ευρώπη το 2014», σε βαθμό που «εγείρεται το ερώτημα της βιωσιμότητας των εβραϊκών κοινοτήτων σε ορισμένες χώρες».

Η Γαλλία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη κοινότητα Εβραίων στην Ευρώπη.

Η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάνει λόγο για μια αύξηση που ξεπερνά το 100% στις αντισημιτικές ενέργειες το 2014 εν σχέσει με το 2013 και τον διπλασιασμό της μετανάστευσης Εβραίων της Γαλλίας στο Ισραήλ.

Για πρώτη φορά στην έκθεσή του για τις θρησκευτικές ελευθερίες σε παγκόσμιο επίπεδο, η διπλωματία των ΗΠΑ εκφράζει έντονη ανησυχία για ενέργειες «τρομοκρατικών οργανώσεων όπως το Ντάες (σ.σ. ακρωνύμιο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος), η Σεμπάμπ (σ.σ. της Σομαλίας) και η Μπόκο Χαράμ (σ.σ. στη Νιγηρία)».

Στα εδάφη «υπό τον έλεγχό τους, όσοι είναι φυλακισμένοι εκεί μπορούν να διαλέξουν ανάμεσα στον προσηλυτισμό τους (στο Ισλάμ), τη σκλαβιά ή τον θάνατο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τζον Κέρι.

Στις περιοχές που κατέχει το ΙΚ ειδικά «ολόκληροι πληθυσμοί που ανήκουν σε θρησκευτικές μειονότητες έγιναν στόχοι σφαγών. Νέα κορίτσια υπήχθησαν στη σκλαβιά», πρόσθεσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Στο Ιράκ ειδικά «υπήρχε χριστιανική κοινότητα εδώ και 1.600 χρόνια», στους ναούς της οποίας οι καμπάνες «σήμερα σιωπούν», ανέφερε ο Σάπερσταϊν.