Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μπει ψαλίδι και στις καταβαλλόμενες συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ αφήνει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος. Ο υπουργός δήλωσε χθες, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, ότι «θα λάβουμε κάθε δυνατό μέτρο ώστε να μην υπάρξει μείωση των συντάξεων που είναι κάτω από τα 1.000 ευρώ». Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας δεν αποκλείουν στο ποσό των 1.000 ευρώ να περιλαμβάνονται τόσο η κύρια όσο και η επικουρική σύνταξη, διευκρινίζοντας ότι δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις. Οι περικοπές και στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις θα ενταχθούν στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του Νοεμβρίου, θα εφαρμοστεί από το 2016 και θα προβλέπει περικοπές και για τους νέους συνταξιούχους.

Το νέο ψαλίδι στις συντάξεις, σύμφωνα με κύκλους του ασφαλιστικού συστήματος, είναι καθ’ οδόν δεδομένου ότι:

1. Η κυβέρνηση θα πρέπει να κόψει σχεδόν 4 δισ. ευρώ ή το 12,7% από φέτος μέχρι το 2018 από τις συνταξιοδοτικές δαπάνες, βάσει της μνημονιακής συμφωνίας. Κατά 1,5% πρέπει να περικοπούν φέτος, 5,8% το 2016 και 5,4% το 2016-17. «Αυτά δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθούν με ισοδύναμα και θα γίνει περικοπή συντάξεων» εκτιμούν στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης, προσδιορίζοντας μάλιστα το μεσοσταθμικό ποσοστό της περικοπής για συντάξεις άνω από των 1.000 ευρώ στο 11%-13%.

2. Καταγράφεται (σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2016) εκτροχιασμός του ελλείμματος των ασφαλιστικών ταμείων το 2015, που αναμένεται να εκτιναχθεί σε 1,5 δισ. ευρώ (έναντι προϋπολογισμού 750 εκατ.) και αντίστοιχα υπέρογκο έλλειμμα 2,8 δισ. ευρώ το 2016, το οποίο θα περιοριστεί τελικά στο -1,6 δισ. ευρώ, χάρη στα μέτρα που ψηφίστηκαν ήδη και εφαρμόζονται βάσει του τρίτου Μνημονίου. Η εκτίμηση για τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης είναι ότι για φέτοςθα καταγράψουν έλλειμμα 1,672 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 704 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον αρχικό προϋπολογισμό για την τρέχουσα χρονιά.

«ΔΙΚΑΙΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ». «Είμαστε μια κυβέρνηση της Αριστεράς που θέλει να προστατεύσει αυτούς που έχουν τις χαμηλότερες συντάξεις» είπε ο Κατρούγκαλος και τόνισε πως η Αθήνα θέλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στους εταίρους δανειστές, αλλά ταυτόχρονα επιδιώκει να προωθήσει μεταρρυθμίσεις με «κοινωνικό πρόσημο». Ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι ακόμα δεν έχει καθοριστεί πώς θα γίνει η «δίκαιη κατανομή» των αλλαγών ανάμεσα στις εισοδηματικές κατηγορίες των συνταξιούχων και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση έχει ζητήσει την τεχνική υποστήριξη των θεσμών, ώστε να υπάρχει εξ αρχής συμφωνία για το ζήτημα.

Παραδέχτηκε ότι τα χρονικά περιθώρια για τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού είναι στενά, καθώς το επίμαχο νομοσχέδιο θα πρέπει να είναι έτοιμο μέσα στον Νοέμβριο.

Επισήμανε ότι στόχος είναι να διαμορφωθεί ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο όμως δεν θα δίνει «συντάξεις – φιλοδωρήματα». Αναφερόμενος στη συνένωση των ασφαλιστικών ταμείων είπε ότι θα πρέπει υπάρξει και ενιαίος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων, και όχι να διατηρούνται εκατοντάδες διαφορετικοί κωδικοί υπολογισμού, ακόμα και μετά την ενσωμάτωση οργανισμών στο ΙΚΑ.

ΕΝΙΑΙΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ. Τονίζεται ότι το σχέδιο για το νέο ασφαλιστικό οικοδόμημα που προωθεί το υπουργείο Εργασίας προβλέπει την εφαρμογή «ενιαίων κανόνων» για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων από την 1/1/2016 σε συνδυασμό με την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων.