Εως 500.000 νέες θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να δημιουργηθούν στην Ελλάδα μέσα στην ερχόμενη δεκαετία, εφόσον η χώρα αξιοποιήσει το ανθρώπινο δυναμικό και την προνομιακή της θέση, για να γίνει πόλος έλξης για διεθνείς επενδύσεις στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ).

Με βάση εκτιμήσεις, που δείχνουν ότι μέχρι το 2020 θα υπάρξουν περισσότερες από 800.000 κενές θέσεις εργασίας στην Ευρώπη στον τομέα των νέων τεχνολογιών και της Πληροφορικής, η Ελλάδα θα μπορούσε να καλύψει με δικούς της εργαζόμενους περίπου 500.000 θέσεις ως το 2025.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει μελέτη που εκπονήθηκε με πρωτοβουλία του προέδρου του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Επαγγελματιών Ενώσεων Πληροφορικής (CEPIS) Βύρωνα Νικολαΐδη και την υποστήριξη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του ALBA Graduate Business School at the American College of Greece και της HePIS.

Σύμφωνα με τη μελέτη, φέτος οι θέσεις εργασίες που δεν καλύπτονται στην Ευρώπη φτάνουν τις 337.000, ενώ υπολογίζεται ότι έως το 2020 θα έχουν ξεπεράσει τις 825.000. Οι κενές θέσεις εργασίας στις επιχειρήσεις Τεχνολογίας Πληροφορικής στην Ελλάδα είναι σήμερα 1.300 με προοπτική να φτάσουν τις 1.800 τα επόμενα έξι χρόνια. Στις χώρες με τις μεγαλύτερες ανάγκες σε προσωπικό με τεχνολογικές δεξιότητες συγκαταλέγονται η Αγγλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Γαλλία.

Οι κενές θέσεις εργασίας για θέσεις πληροφορικής και ευρύτερα ψηφιακές δεξιότητες (e-skills), θα μπορούσαν να καλυφθούν από νέους εργαζόμενους που διαμένουν στην Ελλάδα μέσω:

* Της ίδρυσης στην Ελλάδα υποκαταστημάτων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, όπως το παράδειγμα μεγάλων πολυεθνικών που ιδρύουν κέντρα τεχνολογικής υποστήριξης στην Ελλάδα.

* Της παροχής υπηρεσιών πληροφορικής και ανάπτυξης εφαρμογών από ελληνικές εταιρίες σε ξένες, με βάση το μοντέλο του outsourcing

* Της εργασίας από απόσταση, ιδιαίτερα στο χώρο της ανάπτυξης εφαρμογών, όπου το νέο αυτό μοντέλο απασχόλησης αρχίζει να καθιερώνεται με συστηματικό τρόπο.

Η προοπτική αυτή, όπως επεσήμανε ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Δουκίδης είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Ελλάδα, η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται στην προτελευταία θέση στην Ευρώπη των 28 στις ψηφιακές δεξιότητες δεδομένου ότι εξαιτίας της κρίσης κάθε χρόνο προστίθενται κατά μέσο όρο περίπου 100.000 άνεργοι. Υπολογίζεται μάλιστα ότι από το σύνολο των ανέργων περίπου 650.000, είναι νέοι ηλικίας κάτω των 35 ετών.

«Επιπλέον, θέτοντας έναν τέτοιο εθνικό στόχο, θα μπορούσε η μεγάλη πλειοψηφία όσων φοιτούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (68.345 νέοι εισαχθέντες το 2015-16) να αναπτύσσει τις σχετικές δεξιότητες, ώστε να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις του νέου ψηφιακού περιβάλλοντος», προσέθεσε ο κ. Νικολαΐδης.

Άλλωστε, σύμφωνα με άλλη έρευνα που διεξήχθη τον Ιούλιο 2015 (δύο εβδομάδες μετά την επιβολή των capital controls) μεταξύ 33 επιχειρήσεων στον κλάδο πληροφορικής, το 51% των επιχειρήσεων δηλώνει μεγάλη έως πολύ μεγάλη δυσκολία στο να βρει άτομα να καλύψει θέσεις προγραμματιστών, ενώ στην ίδια έρευνα προκύπτει ότι οι μισθοί των προγραμματιστών είναι υψηλότεροι από αυτούς των άλλων θέσεων με αντίστοιχη προϋπηρεσία ή πεδίο ευθύνης. Πρόκειται άλλωστε για έναν κλάδο, ο οποίος-όπως σημείωσαν και οι ομιλητές-κατάφερε να αυξήσει την απασχόληση ακόμα και μέσα στην περίοδο της κρίσης.