Υπήρξε ο πιο αμφιλεγόμενος μνημονιακός φόρος. Αποτέλεσε τη βασική αιτία που έχασαν τη δημοφιλία τους και στο τέλος κατέρρευσαν δύο κυβερνήσεις. Κι όμως, ο πρώην ΕΕΤΗΔΕ και νυν ΕΝΦΙΑ, παρά τις κατάρες της κοινής γνώμης και βουλευτών όλων των κομμάτων, επιβίωσε ακόμη και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η οποία μεταθέτει πλέον την αναμόρφωσή του για το 2016, όπως ανακοίνωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

Μάλιστα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύθηκε ότι οι αλλαγές δεν θα θίξουν το ύψος των εσόδων. Οσο να ‘ναι, μιλάμε για 2,650 δισ. ευρώ. Από πού αλλού να βρεθούν; Αυτό ήταν πάντοτε το πρόβλημα. Αυτή ήταν και η αιτία γέννησης του φόρου. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος, ως υπουργός Οικονομικών το 2011, αναζητούσε απεγνωσμένα μια πηγή για να κλείσει ένα μεγάλο δημοσιονομικό κενό και να ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Κατέληξε στον ΕΕΤΗΔΕ, έναν φόρο στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, που πληρωνόταν μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ.
Ο νέος φόρος χαρακτηρίστηκε αμέσως ως χαράτσι κι έγινε κόκκινο πανί για την αντιπολίτευση, ένα μέρος της οποίας δικαιολογούσε, αν δεν ενθάρρυνε, τη μη εξόφλησή του.
Ο Αντώνης Σαμαράς ήρθε στην κυβέρνηση με υποσχέσεις για κατάργηση του ΕΕΤΗΔΕ, αλλά ύστερα από έναν χρόνο στην εξουσία κατάφερε μόνο να τον αφαιρέσει από τα τιμολόγια της ΔΕΗ και να τον μετονομάσει σε ΕΝΦΙΑ, επεκτείνοντας την εφαρμογή του και σε μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, οικόπεδα και αγροτεμάχια. Κάποια λάθη στην αρχή, που οδήγησαν σε φόρους – τέρατα (εκ των υστέρων διορθώθηκαν) και μεγάλη δόση λαϊκισμού, στους κόλπους της ίδιας της ΝΔ έκαναν, όμως, τον ΕΝΦΙΑ πιο μισητό κι από τον ΕΕΤΗΔΕ.
Εννοειται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα τον καταργούσε όταν θα ερχόταν στην εξουσία. Θα τον αντικαθιστούσε από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Ο Αλέξης Τσίπρας στις προγραμματικές του δηλώσεις έβαλε, ωστόσο, λίγο νερό στο κρασί του ζητώντας να πληρωθεί ο φόρος για το 2014, αλλά να μην ανησυχούμε, το 2015 θα καταργούνταν οπωσδήποτε.

Από τότε είναι σαν να πέρασε ένας αιώνας. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης μιλώντας χθες στο Mega ανακοίνωσε ότι «για το 2016 δυστυχώς ο ΕΝΦΙΑ θα είναι όπως ήταν περίπου και για το 2014», συμπληρώνοντας πως «δεν μπορέσαμε μέσω της διαπραγμάτευσης να πάμε σε έναν πιο δίκαιο ΕΝΦΙΑ για φέτος».

Οι μοναδικοί που μπορούν να ελπίζουν φέτος σε μειώσεις και απαλλαγές είναι όσοι έχουν ιδιαίτερα χαμηλά εισοδήματα, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι ή άτομα με αναπηρία.

Οι εκπτώσεις και οι απαλλαγές που ίσχυαν και πέρυσι προβλέπουν ότι ιδιοκτήτες με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα (κάτω από 9.000 ευρώ προσαυξανόμενο κατά 1.000 ευρώ για κάθε τέκνο) και μικρή περιουσία (κάτω από 85.000 ευρώ για τον εργένη, 150.000 ευρώ για τον παντρεμένο με ένα παιδί και 200.000 ευρώ για την οικογένεια με δύο παιδιά) δικαιούνται έκπτωση 50%, ενώ πολύτεκνοι με εισόδημα έως 12.000 ευρώ και άτομα με αναπηρία άνω του 80% δικαιούνται πλήρη απαλλαγή.

ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΑ ΣΠΙΤΙΑ. Επίσης, με διάταξη η οποία ψηφίστηκε με το τελευταίο Μνημόνιο χορηγείται και φέτος η μείωση φόρου 20% στον ΕΝΦΙΑ των κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων εφόσον αυτά παρέμειναν για όλο το 2015 κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα.

Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ αναμένεται να αναρτηθούν στο Taxisnet μετά τις εκλογές, στις αρχές Οκτωβρίου, και η εξόφληση του φόρου θα γίνει σε πέντε δόσεις από τον Οκτώβριο του 2015 έως τον Φεβρουάριο του 2016.

Στο Μνημόνιο αναφέρεται ότι έως τον Σεπτέμβριο του 2016 οι Αρχές θα εναρμονίσουν όλες τις αντικειμενικές αξίες με τις τιμές της αγοράς και θα ισχύσουν από τον Ιανουάριο του 2017.