Δριμεία επίθεση στην αναπληρώτρια υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου, την οποία χαρακτηρίζοντάς «ανεύθυνη, ανύπαρκτη, καταστροφέα και κατ’ επίφαση υπουργό» εξαπέλυσε ο δήμαρχος της Κω.

Αφορμή φαίνεται ότι αποτέλεσαν δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού στην Εφημερίδα των Συντακτών με τις οποίες καλούσε τον δήμαρχο Γιώργο Κυρίτση ασχοληθεί με το νησί και να συνεργαστεί με τους κρατικούς φορείς για τη λύση του προβλήματος που έχει προκύψει από την αυξημένη ροή μεταναστών και προσφύγων.

«Ο δήμαρχος της Κω έχει το πανελλήνιο ρεκόρ αδιαφορίας για την πόλη του. Σαμπόταρε τη λύση του ξενοδοχείου Captain Elias και κάθε άλλη λύση φιλοξενίας, πιστεύοντας ότι έτσι θα αποφύγει τις ροές. Και τώρα που κατάλαβε ότι μ’ αυτήν την τακτική δεν κατάφερε τίποτα, απειλεί, υβρίζει και παραπληροφορεί. Ας ασχοληθεί επιτέλους με το νησί όπως έχει καθήκον και ας συνεργαστεί με τους κρατικούς φορείς για τη λύση του προβλήματος, με τη δημιουργία μόνιμου χώρου φιλοξενίας των προσφύγων στην Κω» είχε δηλώσει η κ. Χριστοδουλοπούλου.

Με ανακοίνωση του, ο δήμος της Κω κατηγορεί την αναπληρώτρια υπουργό ότι «δημιούργησε μια υγειονομική βόμβα , στοιβάζοντας εκατοντάδες μετανάστες σε ένα ακατάλληλο και εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο», «χωρίς τροφή, υγειονομική παρακολούθηση και χωρίς να τηρούνται οι στοιχειώδεις κανόνες ασφάλειας».

Ακόμη, ο δήμος ανακοινώνει ότι θα κινήσει τις νομικές διαδικασίες για τη σφράγιση του ξενοδοχείου Captain Elias και τονίζει: «Μόνιμος χώρος φιλοξενίας όπως τον εννοεί η κ.Χριστοδουλοπούλου, δηλαδή ένας ανεξέλεγκτος καταυλισμός στον οποίο σε 10 μέρες μπορεί να έχουν συγκεντρωθεί 10.000 παράνομοι μετανάστες και πρόσφυγες, δεν θα δημιουργηθεί στην Κω».

Στέλνουν πλοίο στην Κω

Ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, δήλωσε την Τετάρτη σχετικά με το θέμα που έχει δημιουργηθεί στην Κω, ότι «στο νησί, όπου δεν έχει διατεθεί χώρος πρώτης υποδοχής και προσωρινής παραμονής, αποφασίσαμε να μεταφερθεί άμεσα ένα πλοίο τουλάχιστον 2000-2500 θέσεων το οποίο θα σταθμεύσει στο Λιμάνι. Στο πλοίο θα καλύπτονται οι βασικές ανάγκες διαμονής, θα γίνεται η ταυτοποίηση και έτσι θα αποφορτιστεί σε μεγάλο βαθμό η δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στο νησί.

Το απόγευμα της Πέμπτης, έγινε γνωστό ότι την Παρασκευή θα καταπλεύσει στο λιμάνι της Κω το πλοίο της ΑΝΕΚ «Ελευθέριος Βενιζέλος», χωρητικότητας 2.500 ατόμων όπου θα εγκατασταθούν μετανάστες, στους οποίους θα παρέχεται πλήρης σίτιση. Το πλοίο ναύλωσε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σε συνεργασία με την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Βολές από Γεννηματά

«Ανίκανοι, να διαχειριστούν αποτελεσματικά την κρίση που εντείνεται καθημερινά με τις συνεχώς αυξανόμενες προσφυγικές ροές σε πολλά παραμεθόρια νησιά, αποδεικνύονται κυβέρνηση και πρωθυπουργός».

Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, η οποία επισημαίνει ότι η κατάσταση που επικρατεί αγγίζει τα όρια της ακραίας ανθρωπιστικής, αλλά και της βαθιά κοινωνικής κρίσης, δεδομένου ότι η κυβερνητική απραξία είναι πλέον εξοργιστική και δοκιμάζει τις αντοχές τόσο των κατοίκων των νησιών, όσο και των ίδιων των προσφύγων.

Η Φώφη Γεννηματά αναφέρει ότι πρόθεσή της είναι μετά την ολοκλήρωση των τρεχουσών κοινοβουλευτικών διαδικασιών, επικεφαλής κλιμακίου του ΠΑΣΟΚ να συναντηθεί με φορείς και να παρουσιάσει δέσμη προτάσεων για την επίλυση του προβλήματος.