Η θετική ψήφος της ελληνικής Βουλής στη συμφωνία της Δευτέρας ανοίγει τον δρόμο και για τη συζήτηση στη γερμανική Βουλή για την εντολή διαπραγμάτευσης του τρίτου προγράμματος της Ελλάδας. «Για μας εκείνο που μετράει είναι η δήλωση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι θέλει να υλοποιήσει τη συμφωνία. Ζητούμενο είναι μία θετική ψήφος της ελληνικής Βουλής για τις μεταρρυθμίσεις και τη συνολική συμφωνία των Βρυξελλών, που θα ανοίξει τον δρόμο για όλα τα υπόλοιπα» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

Η πλειοψηφία στη γερμανική Βουλή υπέρ της διαπραγμάτευσης είναι διασφαλισμένη, καθώς θα υπερψηφίσουν οι βουλευτές του συγκυβερνώντος σοσιαλδημοκρατικού κόμματος SPD και των Πρασίνων της αντιπολίτευσης. Στη Χριστιανοδημοκρατική Ενωση CDU-CSU, παρά την γκρίνια βουλευτών που είχαν καταψηφίσει και την παράταση του δεύτερου προγράμματος τον Φεβρουάριο, η καγκελάριος Μέρκελ θα έχει μαζί της τη μεγάλη πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της.

Η σκληρή διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες επικροτείται από τους υποστηρικτές της και αναγνωρίζεται από τους επικριτές της. Ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CDU-CSU, Χανς-Πέτερ Φρίντριχ, από τους αντάρτες του κόμματος της Μέρκελ, όπως είπε, θα εξαρτήσει τη στάση του από την έγκριση της ελληνικής Βουλής και από την αυριανή τοποθέτηση Σόιμπλε στη γερμανική Βουλή. «Μέρκελ και Σόιμπλε πέρασαν τις θέσεις τους όχι μόνο κόντρα στην Αθήνα, αλλά εμφανώς και κατά των σοσιαλιστών σε Παρίσι και Ρώμη που θέλουν αναδιανομή στην Ευρώπη» είπε ο συντηρητικός πρώην υπουργός της Μέρκελ.

ΤΟ ΧΡΕΟΣ. Στο Βερολίνο φτάνουν όλα όσα λέγονται στην Αθήνα. Αλλά δεν απαντούν σε όλα. Οταν μάλιστα πρόκειται για τις τηλεφωνικές συνομιλίες της καγκελαρίου με άλλους ηγέτες, ο εκπρόσωπός της έχει τη μόνιμη απάντηση: «Δεν αποκαλύπτουμε το περιεχόμενο εμπιστευτικών συνομιλιών». Χθες ο Στέφεν Ζάιμπερτ παρεξέκλινε ελάχιστα από την τακτική αυτή, για να απαντήσει στην ερώτηση για τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού, όπου είπε ότι τηλεφώνησε στην καγκελάριο για τις θέσεις του Σόιμπλε, όπως η θέσπιση ευρωπαϊκού υπουργού Οικονομικών. Ο Ζάιμπερτ ούτε αυτή τη φορά είπε κάτι για το περιεχόμενο του τηλεφωνήματος, πρόσθεσε μόνον ότι το θέμα «συζητήθηκε στη συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ – Ολάντ στη Ρίγα στις 22 Μαΐου, πολύ πριν εκπνεύσει ανεπιτυχώς η διαπραγμάτευση για το δεύτερο πρόγραμμα». Πάντως «δεν υπάρχει Σχέδιο Β’» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, στόχος είναι η υλοποίηση της συμφωνίας.

Για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών περιμένει τα αποτελέσματα που θα έχει το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο πρότεινε και πέρασε το Βερολίνο.