Οι πιέσεις που δέχονται οι τράπεζες της Ελλάδας μπορεί να μην αφήσουν πολλές επιλογές στην Αθήνα από το να εισαγάγει ένα νέο, παράλληλο νόμισμα, όπως πιστεύουν ευρωπαίοι αξιωματούχοι, μετέδωσε το Reuters.

Μια τέτοια κίνηση θα πάγωνε για κάποιο διάστημα τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, αλλά θα δημιουργούσε τελικά τον κίνδυνο να βγει οριστικά η χώρα μας από τη ζώνη του ευρώ, αναφέρει ακόμη το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Στην ιδέα να παγώσει η συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη –κάτι που σηματοδοτεί ουσιαστικά ένα προσωρινό Grexit –αναφέρθηκε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης που παραιτήθηκε τη Δευτέρα από τη θέση του υπουργού Οικονομικών είχε αναφέρει ότι η Αθήνα θα μπορούσε να εκδώσει υποσχετικές (IOU), όπως είχε κάνει το 2009 η Πολιτεία της Καλιφόρνιας όταν είχε βρεθεί σε οικονομικό αδιέξοδο.

«Ο ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΤΗΣ». Ο τότε κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ είχε εκδώσει περισσότερες από 300.000 υποσχετικές που είχαν αξία περίπου 2 δισ. δολάρια. Τα IOU εκδόθηκαν από την Καλιφόρνια για να καταβάλει η πολιτεία επιστροφές φόρου και άλλες υποχρεώσεις προς τους πολίτες.

Επειτα από μερικούς μήνες η Καλιφόρνια κατάφερε να βγει από το οικονομικό αδιέξοδο και εξόφλησε τις υποσχετικές. Σε αντίθεση όμως με την Καλιφόρνια, η Ελλάδα δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματά της με το να παρουσιάσει απλά έναν νέο προϋπολογισμό. Η Αθήνα δεν θα μπορέσει να εξοφλήσει τυχόν IOU που θα εκδώσει εάν πρώτα δεν επιτευχθεί μια νέα συμφωνία με τους πιστωτές της. Σε αντίθετη περίπτωση, οι υποσχετικές αυτές μπορεί να μετατραπούν σε ένα μόνιμο, παράλληλο νόμισμα, αναφέρει ακόμη το Reuters.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο ανέφερε ακόμη ότι αξιωματούχοι της ΕΚΤ που εξέτασαν το ενδεχόμενο έκδοσης IOU κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι θα μπορούσε να πληρωθεί με αυτά το 30% των Ελλήνων. Με IOU θα μπορούσαν να πληρωθούν μεταξύ άλλων συντάξεις και μισθοί του Δημοσίου. Επίσης οι υποσχετικές θα γίνονταν έπειτα δεκτές από το Δημόσιο για την πληρωμή φόρων.