«Τη διαβεβαίωση για τελευταία προθεσμία δεν μπορεί πλέον κανείς να την ακούει στη Γερμανία, ούτε την παίρνει κανείς στα σοβαρά» έλεγε χθες στο γερμανικό ραδιόφωνο ο Πέτερ Ραμσάουερ, ένας από τους γνωστότερους επικριτές της Μέρκελ στην ελληνική κρίση. Ανήκει στη Χριστιανοκοινωνική Ενωση της Βαυαρίας, έχει χρηματίσει υπουργός Μεταφορών σε προηγούμενη κυβέρνηση της Μέρκελ και σήμερα θα έδινε στην καγκελάριο μια συμβουλή: «Τέλος. Να βάλει τέλος» είπε ο Ραμσάουερ. Η Μέρκελ θα τον βρει μπροστά της μαζί με τους άλλους «αντάρτες» βουλευτές από το κόμμα της όταν θα χρειαστεί να περάσει από τη γερμανική Βουλή την έναρξη της διαπραγμάτευσης για ένα τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα. Μέχρι τότε πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα. Και η Μέρκελ «δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη» ότι θα γίνουν όλα τα προηγούμενα βήματα μέχρι να φτάσει η υπόθεση στην Μπούντεσταγκ.

Το πρώτο βήμα είναι η αίτηση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία πρέπει να είναι «ολοκληρωμένη και λεπτομερής», είπε χθες ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε στο Βερολίνο. Πρέπει να περιλαμβάνει τις εκτιμήσεις για τις χρηματοδοτικές ανάγκες, όπως επίσης τα μέτρα, τις μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζει, τα οποία είναι «συστατικά στοιχεία» της αίτησης. Ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε δεν μπήκε σε λεπτομέρειες, άφησε τον υπουργό του Λουξεμβούργου Πιερ Γκραμένα να χαρακτηρίσει την πρώτη ελληνική πρόταση «πολύ ασαφή», κυρίως στα σκέλη φορολογίας και συντάξεων.

Η σειρά προτεραιοτήτων για τα βήματα που πρόκειται να γίνουν είναι για τη Μέρκελ σαφής: Πρώτα θα συμφωνηθεί ένα τρίτο πρόγραμμα και μετά θα αναζητηθεί μια χρηματοδότηση – γέφυρα για το διάστημα της διαπραγμάτευσης. Επίσης η Μέρκελ αποκλείει το άμεσο κούρεμα. Δεν επιτρέπεται από τις συνθήκες της ΕΕ, είπε. Ισχύει, όμως, η δέσμευση του Eurogroup τον Νοέμβριο του 2012 ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα εξεταστεί στο τέλος της υλοποίησης του προγράμματος.

Θα χρειαστούν προαπαιτούμενα για να εγκρίνει η γερμανική Βουλή την έναρξη διαπραγμάτευσης, δηλαδή να περάσουν πρώτα από την ελληνική Βουλή μέτρα υλοποίησης. Πάντως η γερμανική Βουλή μπορεί να αποφασίσει και την ερχόμενη εβδομάδα, υπό την προϋπόθεση ότι η Σύνοδος Κορυφής την ΕΕ την Κυριακή θα καταλήξει σε θετικό αποτέλεσμα. Και αυτό είναι το καλό σενάριο. Διότι, αν την Κυριακή δεν υπάρξει λύση, «ενδεχομένως να χρειαστεί να σκεφτούμε και άλλα σενάρια» είπε ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε ευθυγραμμιζόμενος με τον πρόεδρο της Κομισιόν Γιούνκερ που έβαλε ρητά το δίλημμα του Grexit.