Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιστεύει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε αναταραχή εκδηλωθεί σε περιφερειακές αγορές μετά το δημοψήφισμα στην Ελλάδα. Με δύο προγράμματα αγοράς στοιχείων ενεργητικού, ανοικτές γραμμές διεθνούς χρηματοδότησης και στήριξη σε τράπεζες της Ανατολικής Ευρώπης, η ΕΚΤ διατηρεί σειρά από επιλογές στο οπλοστάσιό της.

Μάλιστα η Τράπεζα ετοιμάζεται να επεκτείνει τη χορήγηση ρευστότητας σε χώρες όπως η Βουλγαρία –όπου μεγάλο ποσοστό στοιχείων ενεργητικού χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ελέγχεται από ελληνικές τράπεζες –και δηλώνει έτοιμη να βοηθήσει άλλες χώρες της περιοχής για να αντιμετωπιστεί τυχόν επέκταση της κρίσης, όπως λένε πηγές με γνώση της κατάστασης.

Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να παράσχει στη Βουλγαρία και σε άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης πρόσβαση σε αναχρηματοδοτήσεις, προσφέροντας μεγάλα ποσά σε ευρώ στις τράπεζες των χωρών αυτών με αντάλλαγμα εγγυήσεις, ανέφεραν οι ίδιες πηγές που θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Η ΕΚΤ και η κεντρική τράπεζα της Βουλγαρίας αρνήθηκαν να κάνουν επίσημα σχόλια.

Οι ελληνικές τράπεζες δεν θα μπορέσουν να ανοίξουν εάν η ΕΚΤ δεν παράσχει περισσότερη ρευστότητα. Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να πιστέψουν ότι η Αθήνα θα μπορέσει να προχωρήσει σύντομα στο κλείσιμο συμφωνίας.

«Η σύνδεση με την υπόλοιπη ευρωζώνη είναι σχετικά μικρή, αν και μπορεί μερικές από τις πιο ευάλωτες χώρες να βρίσκονται στην Ανατολική Ευρώπη και η παροχή βοήθειας σε αυτές βρίσκεται στα χέρια της ΕΚΤ» ανέφερε ο οικονομολόγος της Oxford Economics Τζέιμς Νίξον. «Τίποτε από όλα αυτά βέβαια δεν βοηθά την Ελλάδα. Βρισκόμαστε σε πολύ βαθιά νερά» συμπλήρωσε.

Η ΕΚΤ θα συνεδριάσει σήμερα για να συζητήσει τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών. Οπως έχει πει ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βίτορ Κονστάνσιο, «το μόνο που έχει σημασία» είναι η πιθανότητα να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της.

Προς το παρόν οι Ευρωπαίοι έχουν προετοιμαστεί για το χειρότερο. Η ΕΚΤ έχει περισσότερα εργαλεία στη διάθεσή της για να αντιμετωπίσει τυχόν κινδύνους σταθερότητας σε άλλες τράπεζες, ιδιαίτερα τώρα που το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την έχει στηρίξει με την απόφασή του για την αγορά ομολόγων.

© Bloomberg News