Με μια διαγραφή του βουλευτή Ηρακλείου Κώστα Δαμαβολίτη –, επιχείρησε ο Πάνος Καμμένος να βάλει φρένο στο χθεσινό μπαράζ διαφοροποιήσεων από βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων που ξορκίζουν πλέον ως διχαστικό και αδιέξοδο το δημοψήφισμα.

Το ρήγμα που προκάλεσαν συνολικά τέσσερις βουλευτές αναδεικνύει πλέον τους ΑΝΕΛ ως «αδύναμο κρίκο» στην κυβερνητική αλυσίδα – και η εικόνα δεν αποκλείεται να καταγραφεί εντονότερα μετά τις κυριακάτικες κάλπες.

Εκτός από τον Δαμαβολίτη, τη θέση τους διαχώρισαν και οι βουλευτές Βασίλης Κόκκαλης (Λάρισας) Δημήτρης Καμμένος (Β’ Πειραιά) και Νίκος Μαυραγάνης (Εύβοιας) καταγγέλλοντας τους κυβερνητικούς χειρισμούς και τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και καλώντας την κυβέρνηση να επιστρέψει άμεσα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους για την επίτευξη συμφωνίας.

Ο Κώστας Δαμαβολίτης έκανε ένα βήμα παραπάνω, αναφέροντας ότι ψηφίζει Ναι στο δημοψήφισμα – και αυτό προβλήθηκε από την κομματική ηγεσία ως δικαιολογία για τον διαχωρισμό του από τους άλλους τρεις βουλευτές και τη διαγραφή του.

Ο ρόλος του Στρατού

Σχετικό μήνυμα είχε φροντίσει να στείλει ο Πάνος Καμμένος, την ώρα που ξεπροβόδιζε τον Αλέξη Τσίπρα από το Πεντάγωνο, λέγοντας ότι «έχουμε πόλεμο, δεν κάνουμε εκπτώσεις κι όποιος δεν τον αντέχει, φεύγει».

Στο ΥΕΘΑ όμως ο υπουργός Αμυνας έκανε και μια επιεικώς παρεξηγήσιμη δήλωση, λέγοντας ότι «οι Ενοπλες Δυνάμεις διασφαλίζουν» μεταξύ άλλων και «τη σταθερότητα στο εσωτερικό (!) της χώρας». Επρόκειτο για lapsus; Οχι, σύμφωνα με τη ΝΔ που αντέδρασε στη δήλωση Καμμένου. «Η πολιτική του κολιγιά με τον ΣΥΡΙΖΑ τον μετέτρεψε σε οπαδό σοβιετικού τύπου καθεστώτων, όπου πράγματι ο Στρατός ελέγχει την εσωτερική ασφάλεια» ήταν το σχόλιο του τομεάρχη Εξωτερικών και Αμυνας Κώστα Τασούλα.

Για να γυρίσω στους ΑΝΕΛ, ο μεταμελημένος Δαμαβολίτης αναγνώρισε ξαφνικά χθες ότι «το Οχι οδηγεί στη δραχμή». Ανέφερε δε ότι είχε ενημερώσει για τις ενστάσεις του και προσωπικά τον Καμμένο, αλλά ήλπιζε ότι η κυβέρνηση θα χρησιμοποιούσε διαφορετικά το δημοψήφισμα για να αλλάξει τη ροή των πραγμάτων.

«Το διά ταύτα, έτσι όπως αποτυπώνεται, είναι ότι το δημοψήφισμα τελικά είναι ευρώ εναντίον δραχμής. Είμαι υπέρ του Ναι και την Κυριακή καλώ τον κόσμο να ψηφίσει Ναι» κατέληξε και αποχαιρέτησε τους ΑΝΕΛ και τη Βουλή καθώς τη θέση του καταλαμβάνει ο Γρηγόρης Μακαρώνας, διατηρώντας στους 162 βουλευτές την κυβερνητική πλειοψηφία.

Οι κλειστές τράπεζες ήταν αυτές που οδήγησαν στην αναδίπλωση του Βασίλη Κόκκαλη. «Ακουσα τον κ. Σακελλαρίδη να διαβεβαιώνει ότι δεν θα γίνει capital control, γι’ αυτό ψήφισα υπέρ του δημοψηφίσματος» είπε, ενώ με γραπτή δήλωση συνέστησε «αποχή» από τις κάλπες – που προφανώς αντέχεται από τον Καμμένο.

«Η διενέργεια του δημοψηφίσματος καθίσταται άνευ αντικειμένου και μόνο διχασμό θα φέρει στους Ελληνες. Πρέπει ο Πρωθυπουργός να συγκαλέσει άμεσα τη Βουλή των Ελλήνων και να ακυρώσει το δημοψήφισμα, ανεξάρτητα με την αποδοχή ή μη της πρότασης από τους δανειστές, διότι η ακύρωση του δημοψηφίσματος θα αποτελέσει δείγμα γνήσιας διάθεσης εξεύρεσης λύσης εντός ευρωζώνης και τρανταχτή απόδειξη του σταθερού προσανατολισμού της κυβέρνησης στην ευρωπαϊκή οικογένεια» ήταν το δικό του στίγμα.

Ακολούθησε ο – απλώς συνεπώνυμος του προέδρου Πάνου – Δημήτρης Καμμένος, ο οποίος χαρακτήρισε «εθνικό μονόδρομο» τη θέση της χώρας στο ευρώ και ανέφερε ότι κατόπιν της τελευταίας επιστολής του Πρωθυπουργού στους πιστωτές «δεν υφίσταται πλέον κανένα ζήτημα δημοψηφίσματος, καθώς σε συνθήκες πόλωσης καλείται πλέον ο ελληνικός λαός να αποφασίσει Ναι ή Οχι πάνω σε μια πρόταση των θεσμών που η ίδια η κυβέρνηση την έχει ήδη αποδεχθεί ως βάση συνέχισης της διαπραγμάτευσης».

Ο τέταρτος των διαφωνούντων, Νίκος Μαυραγάνης, αναζήτησε τις δικές του ισορροπίες, καθώς δήλωσε «υπέρμαχος του Οχι», αλλά ζήτησε να αποσυρθεί το δημοψήφισμα επειδή «έπρεπε να γίνει με ανοιχτές τις τράπεζες».

Κατήγγειλε δε τους διαπραγματευτικούς χειρισμούς του Γιάνη Βαρουφάκη, χωρίς όμως να μπορεί να τους αποδώσει «σε δόλο ή βαριά αμέλεια».

Η συνέχεια στους ΑΝΕΛ, όπως εκτιμούσαν και συνεργάτες του Πάνου Καμμένου, αναμένεται από Δευτέρα, εάν δεν μεσολαβήσουν κι άλλες μεταμέλειες.