Στη Φρανκφούρτη στρέφονται τώρα όλα τα βλέμματα αναμένοντας την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μετά το χθεσινό ναυάγιο των διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών στις Βρυξέλλες.

Η νέα απογοήτευση και η αβεβαιότητα επιβαρύνουν σοβαρά το κλίμα στην οικονομία, με τις τράπεζες να ξεκινούν μια δύσκολη εβδομάδα. Οι ελληνικές τράπεζες περίμεναν κανονικά μια νέα ένεση ρευστότητας από τον ELA, αλλά οι κεντρικοί τραπεζίτες της ευρωζώνης, που συνεδριάζουν στη Φρανκφούρτη την Τετάρτη, ενδέχεται να αντιδράσουν διαφορετικά.

Αν και οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ δεν θα τραβήξει την πρίζα στην Ελλάδα ούτε αυτή τη φορά, όπως δεν έκανε όλο το προηγούμενο διάστημα αναμένοντας τα οριστικά αποτελέσματα από τις διαπραγματεύσεις, θεωρούν πιο πιθανό να αναλάβει μια πρωτοβουλία που θα συνιστά αυστηρή προειδοποίηση.

Στο τραπέζι βρίσκονται δυο σενάρια, είτε να μην εγκρίνει νέα αύξηση του ELA είτε να αυξήσει το κούρεμα των ομολόγων που δέχεται ως ενέχυρα από τις ελληνικές τράπεζες. Και τα δυο καταλήγουν σε κλείσιμο της κάνουλας της ρευστότητας, με διαφορετικό τρόπο και χρονικό ορίζοντα.

Αναλυτές εκτιμούσαν χθες ότι η απόφαση της ΕΚΤ μπορεί να ληφθεί και πριν από την προκαθορισμένη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου την Τετάρτη αν αποφασιστεί ότι συντρέχει λόγος. Ακόμα και σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης. Η κατάσταση, σύμφωνα και με χθεσινά δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, αρχίζει να θυμίζει την περίπτωση της Κύπρου προ διετίας όταν επιβλήθηκαν περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times, στην περίπτωση εκείνη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είχε προειδοποιήσει ότι αν δεν έκλεινε η συμφωνία, η Τράπεζα θα σταματούσε την έκτακτη χρηματοδότηση στις κυπριακές τράπεζες. Αντίστοιχες πιέσεις, σημειώνει το δημοσίευμα, ασκήθηκαν στην ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα σε σχέση με την Ελλάδα.