Το επερχόμενο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, μετά την ιστορική ήττα των τελευταίων εκλογών, πρέπει να φέρει το σπέρμα της αναγέννησης. Να είναι συνέδριο αυτοκριτικής, προβληματισμού και αναζήτησης της πορείας στο μέλλον. Συνέδριο που δεν θα εξυπηρετήσει τα ίδια πρόσωπα στους ίδιους περίπου ρόλους. Θα έπρεπε, εξάλλου, να είχαν προηγηθεί δύο άλλα συνέδρια, με θέμα «Τις ή τι πταίει» για το 44% που σε δύο χρόνια έγινε 13%. «Τις ή τι πταίει» για το 13% που έγινε 4,5%.

Οι σύνεδροι είναι ηρωικά μέλη που προσέρχονται με δικά τους έξοδα γιατί το κόμμα δεν μπορεί να τους καλύψει οικονομικά. Το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα της Βουλής, η επιχορήγηση του οποίου πηγαίνει κατευθείαν στα χρέη του. Το μόνο κόμμα χωρίς στοιχειώδη ποσά για τις βασικές ανάγκες του. «Τις ή τι πταίει;» για την υπερχρέωσή του σε τέτοιο βαθμό;

Οι ηρωικοί σύνεδροι θα ήθελαν να δουν όσους ετίμησαν με θέσεις πρωθυπουργών, υπουργών, βουλευτών να κάθονται στις πρώτες σειρές και να εξηγούν τι προσέφερε το ΠΑΣΟΚ στην ελληνική κοινωνία. Κι αφού κάνουν κριτική και αυτοκριτική, να προτείνουν τι πρέπει να γίνει τώρα. Θα ήθελαν να λεχθεί ξεκάθαρα ότι με τη συγκρότηση του κοινωνικού κράτους στην Υγεία και στην Πρόνοια, με την επανάσταση στην Παιδεία, με την ανακατανομή των εισοδημάτων υπέρ των φτωχών, με τους νόμους της ισότητας των δύο φύλων σε εργασία και κοινωνία, το ΠΑΣΟΚ κατακτά δικαιωματικά την πρώτη θέση στην πολιτική ιστορία της χώρας. Θα ήθελαν επίσης να αποδοκιμάσουν όσους τιμήθηκαν από το κόμμα με αξιώματα αλλά το εγκατέλειψαν τυχοδιωκτικά, αναζητώντας πολιτική επιβίωση σε άλλα κόμματα. Αυτούς, δηλαδή, που ο Γεώργιος και ο Ανδρέας Παπανδρέου χαρακτήριζαν «αποστάτες» και «προδότες των ιδεολογικών αρχών της παράταξης».

Μοναδική υποχρέωση των υγιών στελεχών του ΠΑΣΟΚ είναι να αναδείξουν νέο πρόεδρο που θα διασφαλίσει την ενότητα, θα υιοθετήσει καταστατικό ανάλογο των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων της Ευρώπης, απαλλαγμένο από αρχηγισμούς, βάσει του οποίου για τα μεγάλα θέματα θα αποφασίζει η βάση.

Το συνέδριο πρέπει να είναι προγραμματικό. Συνέδριο προσδιορισμού της ιδεολογικής βάσης που θα στοχεύει στην ανασυγκρότηση ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους, με οικονομική και τεχνολογική ανάπτυξη, εντός της ΕΕ, απαλλαγμένου από εθνικολαϊκιστικές αγκυλώσεις. Πρέπει τέλος να διασφαλίσει την ενότητα, σεβόμενο τους όρους της προκήρυξής του, που προβλέπει εκλογή νέου προέδρου από τη βάση σε συγκεκριμένη ημερομηνία. Χωρίς τη διασφάλιση της ενότητας, το σημερινό ΠΑΣΟΚ δεν έχει μέλλον.

Ο καθηγητής Δημήτρης Κρεμαστινός είναι βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, πρώην υπουργός