Τα περιττά κιλά στο τέλος της εφηβείας μπορεί να διπλασιάζουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου στο παχύ έντερο πολλές δεκαετίες αργότερα, σύμφωνα με μία νέα, μεγάλη μελέτη.

Όπως έδειξε, οι εθελοντές που ήσαν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι σε ηλικία 16-20 ετών, είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν τη νόσο στα 50-55 τους.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 239.658 άντρες από τη Σουηδία, τους οποίους παρακολούθησαν οι ερευνητές επί σχεδόν 35 χρόνια.

Όταν άρχισε, οι άντρες είχαν ηλικία 16 έως 20 ετών και η συντριπτική πλειονότητα (το 81%) είχαν φυσιολογικό σωματικό βάρος. Όμως το 6,5% ήσαν υπέρβαροι, το 1% παχύσαρκοι, ενώ ένα 12% είχαν σωματικό βάρος κατώτερο από το φυσιολογικό.

Έως το τέλος της μελέτης, 855 από αυτούς είχαν εκδηλώσει κολοορθικό καρκίνο, όπως είναι η επιστημονική ονομασία του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι πιθανότητες εμφάνισής του αυξάνονταν κατ’ αναλογίαν με το σωματικό βάρος στην εφηβεία, με τους εθελοντές που ήσαν παχύσαρκοι να έχουν 2,38 φορές περισσότερες πιθανότητες να τον εκδηλώσουν.

Την μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, το Πανεπιστήμιο Καρολίνσκα και άλλα ερευνητικά κέντρα των ΗΠΑ, της Σουηδίας και της Βρετανίας.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Gut», , είναι καλά τεκμηριωμένο ότι η παχυσαρκία στην ενήλικη ζωή είναι παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου, αλλά λίγα είναι γνωστά για τον δυνητικό ρόλο της στην εφηβεία.

Επιπλέον, υπάρχει τάση αύξησης των κρουσμάτων του στη μέση ηλικία, αλλά έως τώρα δεν είναι γνωστό που οφείλεται αυτό.

Η εφηβική παχυσαρκία θα μπορούσε να είναι μία πιθανή εξήγηση, λένε οι ερευνητές.

«Η εφηβεία σηματοδοτεί τη μετάβαση από την παιδική ηλικία στην ενήλικη και αποτελεί μία περίοδο επιταχυμένης ανάπτυξης, ιδίως για τους άντρες», γράφουν.

«Η ισχυρή συσχέτιση που παρατηρήσαμε μεταξύ της εφηβικής παχυσαρκίας και του κολοορθικού καρκίνου στην μέση ηλικία, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη συχνότητα της εφηβικής παχυσαρκίας, μπορεί να ρίξει φως στην αυξημένη επίπτωση του συγκεκριμένου καρκίνου στους νεαρούς ενήλικες».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από