Δεν αποτελεί διπλή κύρωση, το χρηματικό πρόστιμο και η ποινικήκαταδίκη, σε υποθέσεις λαθρεμπορίας, όπως αποφάνθηκε η Ολομέλεια τουΣυμβουλίου της Επικρατείας.

Υπό αυτό το πρίσμα και θεωρώντας ότι οι διπλές «ποινές» δεναντιβαίνουν στην ελληνική ή την ευρωπαϊκή νομοθεσία οι ανώτατοιδικαστές αναίρεσαν απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά που είχεκρίνει τα αντίθετα.

Ετσι υποχρέωσε ουσιαστικά εταιρείαπετρελαιοειδών να πληρώσει το ποσό των 35.406 ευρώ που τις επιβλήθηκε

από το Ζ΄ Τελωνείο Ελευθέρων Τελωνειακών Συγκροτημάτων Πειραιώς, λόγωλαθρεμπορίας. Και αυτό παρά το γεγονός ότι από τα Ποινικά Δικαστήριααθωώθηκε η επίμαχη εταιρεία λόγω αμφιβολιών.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ ξεκαθαρίζει ότι «το πολλαπλό τέλος όχι μόνο κατάτον τυπικό χαρακτηρισμό του στην Ελληνική νομοθεσία αλλά και κατά τηφύση και το χαρακτήρα του διαφέρει από τις κυρώσεις ποινικής φύσεως».

Δεν παραλείπουν μάλιστα οι δικαστικοί λειτουργοί να επισημάνουν ότιη αμετάκλητη αθώωση του κατηγορουμένου από τα ποινικά δικαστήρια δεναποκλείει την – κατόπιν συνεκτιμήσεως της αθωώσεώς του αυτής –αιτιολογημένη διαφορετική κρίση στο πλαίσιο της διοικητικής δίκης περίεπιβολής πολλαπλού τέλους λόγω λαθρεμπορίας».