Προβληματικές συνθήκες κράτησης των παράνομα εισερχόμενων αλλοδαπών στην Ελλάδα, οι οποίοι βρίσκονται σε διάφορα κέντρα ή αστυνομικά τμήματα ενόψει της επιστροφής τους στις χώρες καταγωγής ή σε χώρες-ενδιάμεσους σταθμούς, καταγράφει σε ειδική έκθεσή του ο Συνήγορος του Πολίτη.

Ελλείψεις αναφέρονται και ως προς τη διενέργεια ιατρικών ελέγχων στους αλλοδαπούς κατά την είσοδό τους στη χώρα, αλλά και παροχής στη συνέχεια ιατροφαρμακευτικής υποστήριξης καθώς και διασφάλισης της απαιτούμενης νομικής συνδρομής.

«Η πιο προβληματική πρακτική που διαπιστώθηκε σε όλα τα κέντρα που επισκέφθηκε ο Συνήγορος ήταν η κράτηση πέραν του ορίου των 18 μηνών του νόμου, η οποία αποτελεί συνάμα και παράβαση κοινοτικού κανόνα Δικαίου».

Ιδιαίτερα προβλήματα εντοπίζει ο Συνήγορος στα νησιά, όπου – όπως επισημαίνεται στην έκθεση – δεν λειτουργούν τα κατάλληλα προαναχωρησιακά κέντρα παρά την κατακόρυφη αύξηση των παρανόμως εισερχομένων από τα θαλάσσια σύνορα.

Οπως σημειώνεται, η απουσία τέτοιων κέντρων «οδηγεί σε λύσεις κράτησης αλλοδαπών εκ των ενόντων, που  είναι προβληματικές τόσο ως προς την ομαλή κίνηση της διαδικασίας επιστροφής όσο και από πλευράς συνθηκών διαβίωσης και διαφύλαξης των δικαιωμάτων των αλλοδαπών».

Κόκκινη κάρτα βγάζει ο Συνήγορος και ως προς τη διαχείριση των ανήλικων αλλοδαπών. Ενα από τα κυρίαρχα προβλήματα που εντοπίζει είναι η απουσία αξιόπιστου συστήματος για τη διακρίβωση της ηλικίας. «Στην πλειονότητα των περιπτώσεων ο συλλαμβανόμενος αλλοδαπός αντιμετωπίζεται από τις αστυνομικές Αρχές ως ενήλικος» σημειώνεται.