Η Κομισιόν υιοθέτησε χθες ένα φιλόδοξο σχέδιο για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης, που προβλέπει τη δικαιότερη γεωγραφική κατανομή των προσφύγων. Ο αριθμός εκείνων που θα γίνουν δεκτοί είναι πολύ μικρός σε σχέση με τους εκατοντάδες χιλιάδες που αναμένεται να ζητήσουν φέτος άσυλο. Το σχέδιο όμως παρακάμπτει για πρώτη φορά το δυσλειτουργικό και άδικο Δουβλίνο ΙΙ. Και αποτελεί μια οργανωμένη αντίδραση σε ένα από τα πιο εκρηκτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη.

Η Βρετανία και μερικές ακόμη χώρες διαφωνούν. Το επιχείρημα μάλιστα του Λονδίνου είναι ότι ο βρετανικός λαός εξέλεξε μόλις μια κυβέρνηση που υποσχέθηκε να περιορίσει τη μετανάστευση και να μην παραχωρήσει περισσότερες εξουσίες στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Πολύ καλά, απαντούν οι Βρυξέλλες. Θα προχωρήσουμε χωρίς εσάς. Και αφού η Συνθήκη του Αμστερνταμ σας δίνει το δικαίωμα να μην εφαρμόσετε τον συγκεκριμένο νόμο, μπορείτε να κάνετε εδώ ένα επί μέρους Brexit. Το ζήτημα δεν είναι νομικό, αλλά πολιτικό, ανθρωπιστικό και ηθικό. Γνωρίζετε βέβαια ότι έτσι απομακρύνεστε από την Ευρώπη.

Η Αθήνα επικαλείται συχνά το επιχείρημα ότι ο ελληνικός λαός εξέλεξε μια κυβέρνηση που υποσχέθηκε να ακολουθήσει μια ριζικά διαφορετική πολιτική. Η απάντηση της Ευρώπης είναι ότι οι συμφωνίες που υπογράφονται έχουν συνέχεια, δεν αλλάζουν κάθε φορά που αλλάζει μια κυβέρνηση, οπότε πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να τηρηθούν. Αν όμως ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να κάνει ένα επιμέρους Grexit στην Παιδεία, αλλάζοντας το σύστημα που διέπει την απονομή ενός πτυχίου από τα ΑΕΙ, μπορεί να το κάνει. Γνωρίζει βέβαια ότι έτσι απομακρύνεται από την Ευρώπη.

Το πρόβλημα είναι ότι όταν αρχίσουν να σπάνε οι κρίκοι κάποια στιγμή μπορεί να σπάσει και όλη η αλυσίδα. Το πρόβλημα είναι ότι πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αρχίζουν να εξοικειώνονται με την ιδέα ότι η Ευρώπη τού αύριο μπορεί (ίσως μάλιστα και να πρέπει) να κτιστεί χωρίς την αλαζονική Βρετανία και την απείθαρχη Ελλάδα. Ισως να είναι δύσκολο να βρεθεί ένα αρκτικόλεξο που να συνδυάζει το Brexit και το Grexit. Αλλά αυτό είναι μάλλον το τελευταίο που θα επηρεάσει τις αποφάσεις.