Για μια ακόμη φορά αποφεύχθηκε μια άμεση κρίση στην Ελλάδα. Ετσι τουλάχιστον ερμηνεύουν τα περισσότερα ΜΜΕ την πληρωμή της δόσης των 750 εκατ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η απόφαση αυτή ελήφθη καθώς το Eurogroup εξέφραζε κάποια ικανοποίηση για τη μεγαλύτερη σοβαρότητα που δείχνει η ελληνική κυβέρνηση, ζητώντας της να κάνει περισσότερα και πιο γρήγορα.
Η ερμηνεία αυτή είναι σωστή. Είναι όμως και λίγο παραπλανητική. Η συμφωνία αυτή δεν φέρνει πολύ πιο κοντά τις δύο πλευρές στην προσπάθεια να επιλυθεί η κρίση που προκαλεί ανθρώπινες τραγωδίες στην Ελλάδα να υπονομεύει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Μια χρεοκοπία απέναντι στο ΔΝΤ θα προκαλούσε διακοπή της χρηματοδότησης στην Ελλάδα, περιλαμβανομένου και του ELA από την ΕΚΤ. Μια τέτοια χρεοκοπία απέναντι στο ΔΝΤ θα ήταν επίσης επιβλαβής και για το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Ωστόσο, αν και η Ελλάδα κάνει το σωστό πληρώνοντας τη δόση στο ΔΝΤ, λαμβάνει πολύ λίγα ως αντάλλαγμα. Η Ελλάδα στο Eurogroup δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει μια αρκετά ισχυρή δήλωση στήριξης από τους Ευρωπαίους, πόσω μάλλον να λάβει τα κεφάλαια που χρειάζεται άμεσα.
Η Ελλάδα, η ευρωζώνη και ο κόσμος χρειάζονται μια επείγουσα και διατηρήσιμη εφαρμογή σημαντικών πολιτικών όπως είναι μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό της χώρας, μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους από τους πιστωτές και μέτρα υπέρ της ανάπτυξης. Δυστυχώς, πιστεύω ότι υπάρχουν πολύ λίγες πιθανότητες να γίνει αυτό –περίπου 5%. Αντίθετα, έχει μεγαλώσει η απειλή του Graccident –στο 50% περίπου.

Το σενάριο αυτό είναι τρομακτικό. Η Ελλάδα και η Ευρώπη μπορεί να χάσουν τον έλεγχο της πορείας της χώρας. Μπορεί η υπόλοιπη Ευρώπη να είναι σε καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο σενάριο, αλλά οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές για τον πληθυσμό της Ελλάδας που ήδη υποφέρει πολύ καιρό.

© Bloomberg News

Ο Μοχάμεντ Ελ-Εριάν είναι επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz και πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ανάπτυξης του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Εχει διατελέσει επικεφαλής της PIMCO