Τη χειρότερη πολιτική κρίση της μετά την απόκτηση της ανεξαρτησίας της, το 1991, διέρχεται η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση αλληλοκατηγορούνται ότι προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν ή να κερδίσουν την εξουσία. Σε αυτό το κλίμα, 8 αστυνομικοί και 14 «τρομοκράτες» σκοτώθηκαν το Σάββατο σε πολύωρες συγκρούσεις στο Κουμάνοβο, μια πόλη με μεικτό πληθυσμό 80.000 κατοίκων, που βρίσκεται 40 χιλιόμετρα βορειοανατολικά των Σκοπίων, κοντά στα σύνορα με το Κόσοβο και τη Σερβία.

Σύμφωνα με τις Αρχές, μια ομάδα 40 ανθρώπων που φορούσαν στολές του Στρατού για την Απελευθέρωση του Κοσόβου (UCK) επιτέθηκε πριν από δύο εβδομάδες σε αστυνομικό φυλάκιο στο Γκόσιντσε, στα σύνορα με το Κόσοβο, και κράτησε για λίγο ομήρους τέσσερις αστυνομικούς. Καθώς υπήρχαν πληροφορίες ότι το Σάββατο θα γινόταν και νέα επίθεση από μέλη της ίδιας ομάδας που κρύβονταν στο Κουμάνοβο, ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας με τεθωρακισμένα οχήματα και ελικόπτερα εισέβαλαν στην πόλη, όπου έγιναν δεκτοί με βόμβες και ρουκέτες. Η υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε ότι μερικοί από τους «τρομοκράτες» ήταν ντόπιοι, ενώ άλλοι προέρχονταν από «γειτονική χώρα», υπονοώντας ότι ήταν Αλβανοί από το Κόσοβο.

Η ΠΓΔΜ διολισθαίνει λοιπόν σε έναν νέο κύκλο συγκρούσεων ανάλογο με εκείνο που την οδήγησε στα πρόθυρα της διάλυσης το 2001; Η Ιβάνα Ζορντανόφκα, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου των Νέων Ευρωπαίων Φεντεραλιστών, δεν είναι τόσο σίγουρη. Οπως γράφει στον ιστότοπο Balkanist.net, τους τελευταίους μήνες το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE δεχόταν μεγάλη πίεση μετά τη δημοσιοποίηση από την αντιπολίτευση συνομιλιών που παγιδεύτηκαν από τη μυστική αστυνομία και δείχνουν εμπλοκή κυβερνητικών στελεχών σε υποθέσεις διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας. Την ίδια ώρα πλήθαιναν οι διαδηλώσεις για μία σειρά ζητημάτων όπως ο νόμος για την ανώτατη εκπαίδευση, ο νέος νόμος για τη φορολογία, η άδικη φυλάκιση του δημοσιογράφου Τομισλάβ Κεζαρόφσκλι και ο θάνατος της Ταμάρα Ντιμόφσκα επειδή δεν υποβλήθηκε εγκαίρως σε χειρουργική επέμβαση. Οι διαδηλώσεις θα κορυφώνονταν τη 17η Μαΐου. Ετσι, για την κυβέρνηση ήρθε κουτί η υπόθεση των αλβανών «τρομοκρατών».

Θεωρία συνωμοσίας; Ισως. Η κυβέρνηση πάντως γνωρίζει ότι την ημέρα που θα παραδώσει την εξουσία θα κινδυνεύσει με βροχή αγωγών για δωροδοκίες, αλλοίωση εκλογικών αποτελεσμάτων, παρακολούθηση πολιτών, εκβίαση επιχειρήσεων, φυλάκιση πολιτικών αντιπάλων, έλεγχο της δικαστικής εξουσίας. Εχει λοιπόν κάθε λόγο να καθυστερήσει αυτή την ημέρα.

Διώξεις και κατηγορίες

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της ΠΓΔΜ Ιβο Κοτέφσκι κατονόμασε πέντε ηγετικά στελέχη της ομάδας των «τρομοκρατών», που είναι όλοι πολίτες του Κοσόβου. Τριάντα μέλη της ομάδας, που παραδόθηκαν το Σάββατο, παραπέμπονται σε δίκη με την κατηγορία της τρομοκρατίας. Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Ντιτμίρ Μπουσάτι καταδίκασε τις πράξεις βίας στο Κουμάνοβο, αλλά χαρακτήρισε απαράδεκτο να ταυτοποιούνται εθνικά οι ένοπλοι.