Ολόκληρη η προεκλογική εκστρατεία των μονομάχων συμπυκνώθηκε σε μία ημέρα, τη χθεσινή. Ο δυνατός αέρας και η αδύναμη βροχή δεν ενόχλησαν κανέναν. Τα πολύχρωμα battle-buses (λεωφορεία μάχης) των υποψηφίων πήραν τους δρόμους από τα ξημερώματα για την τελευταία περιοδεία πριν από τις κάλπες. Η χθεσινή ημέρα προσφέρεται και για συμπεράσματα: ο Ντέιβιντ Κάμερον έδειχνε μάλλον να έχει πανικοβληθεί από την προοπτική της ήττας, όπως μαρτυρά η ένταση των τελευταίων του επιθέσεων στον Εντ Μίλιμπαντ. Αργότερα, θέλοντας να δώσει μια πιο φωτεινή πινελιά στην εκστρατεία του, αναζήτησε την επαφή με τους ψηφοφόρους, επισκεπτόμενος με το μπλε λεωφορείο του ένα κέντρο μέριμνας παιδιών, όπου υποσχέθηκε στις συγκεντρωμένες μητέρες αυξήσεις στις κοινωνικές παροχές τους.

Από την άλλη, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Εντ Μίλιμπαντ, που σύμφωνα με πολλούς αναλυτές θα είναι ο επόμενος ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ, επισκέφθηκε με το κόκκινο λεωφορείο του τις περιφέρειες-κλειδιά. Ενώ ο αρχηγός των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Νικ Κλεγκ, εταίρος στην κυβέρνηση του Κάμερον και βασικός μπαλαντέρ για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης, έφθασε με το κίτρινο λεωφορείο του ως τη Σκωτία για να υπερασπιστεί την περιφέρεια του εκπροσώπου του σκωτσέζικου Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος.

Εκεί, βορείως των αγγλικών συνόρων, τα μάτια, οι κάμερες και τα κινητά είναι στραμμένα στην αρχηγό του SNP, το οποίο αναμένεται να λάβει μέχρι και 50 έδρες από τις έξι που κατέχει σήμερα. Ως σταρ της επόμενης ημέρας, η Νικολά Στέρτζον προσγειώθηκε με ελικόπτερο σε μία από τις δημόσιες εμφανίσεις της και αγκαλιάστηκε από ένα θερμό κοινό. Ο αντίπαλός της, πάλι, αρχηγός του σκωτσέζικου Εργατικού Κόμματος, Τζιμ Μέρφι, που φέρεται να οδηγείται σε μια ιστορική ήττα σ’ ένα από τα παραδοσιακά προπύργια του Εργατικού Κόμματος, συνάντησε ένα αρκετά διαφορετικό κλίμα. Στη Γλασκώβη ήρθε αντιμέτωπος με πολίτες που διαδήλωναν κατά της λιτότητας παίζοντας μουσική και φωνάζοντας με ντουντούκες «έξω οι κόκκινοι Τόρις».

Την ίδια ώρα ο αρχηγός τον αυθεντικών Τόρις δεχόταν μια ιδιαίτερη ερώτηση από το πλήθος: «Μήπως η παράλυτη βρετανική δημοκρατία και η αποχή από τις κάλπες προκύπτουν από το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός της χώρας, ο δήμαρχος της πρωτεύουσας και ο υπουργός Οικονομικών φοίτησαν στο ίδιο σχολείο; (σ.σ.: στο Κολέγιο του Ιτον)». Η νεαρή ψηφοφόρος έπιασε απροετοίμαστο τον Κάμερον, αλλά επενέβη ο Μπόρις Τζόνσον, ο δήμαρχος του Λονδίνου, επισημαίνοντας ότι και ο Εντ Μίλιμπαντ έχει φοιτήσει στο ίδιο δημοτικό σχολείο που πήγαινε κι αυτός.

Και ο Μίλιμπαντ τι έκανε για να αποδείξει στο κοινό του ότι δεν είναι ένας από τους προνομιούχους αποφοίτους των ελιτίστικων σχολείων και πανεπιστημίων που όταν βρεθούν στην εξουσία ξεχνούν τις υποσχέσεις τους; Τις χάραξε σε πέτρα. «Οι έξι δεσμεύσεις είναι χαραγμένες σε πέτρα. Θα τις εκπληρώσουμε, θα αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη στην πολιτική» δήλωσε. Κάποιοι σχολίασαν ότι το «μνημείο» του ηγέτη των Εργατικών μοιάζει με ταφόπλακα. Απόψε, λίγο μετά τις δέκα, θα μάθουμε ποιος θα ταφεί πολιτικά από κάτω.

Ολοι τρέμουν αυτό πουκανένας δεν μπορεί να αποκλείσει με απόλυτη βεβαιότητα: μια επανάληψη της άγευστης προεκλογικής εκστρατείας σε βάθος ενός χρόνου. Γιατί εάν, τελικά, συσταθεί μια κυβέρνηση μειοψηφίας είναι πιθανό μέχρι τα Χριστούγεννα να στηθούν και πάλι κάλπες