Πόσες πιθανότητες υπάρχουν να βγει η Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ενωση; Το ερώτημα θα μας απασχολούσε, λίγες ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές της ερχόμενης Πέμπτης, αν δεν είχαμε βασιλικά γεννητούρια στο Λονδίνο.

Το πρωί του Σαββάτου η δούκισσα του Κέιμπριτζ, η Κέιτ Μίντλτον, γέννησε ένα υγιέστατο κοριτσάκι (βάρους 3,734 κιλών), που είναι τέταρτο στη σειρά διαδοχής μετά τον παππού του Κάρολο, τον πατέρα του Γουίλιαμ και τον δίχρονο αδελφό του Τζορτζ. Καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως είναι δύσκολο για τα δύο μεγάλα κόμματα, τους Συντηρητικούς και τους Εργατικούς, να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία, το νέο ερώτημα είναι: θα επηρεάσει η γέννηση της πριγκίπισσας τις εκλογές στη Βρετανία;

Οι Τόρις του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον είχαν μια ανησυχία: μήπως ο τοκετός γινόταν μετά τις εκλογές και έτσι χανόταν η θετική επίδραση που πιστεύεται ότι θα έχει το βασιλικό μωρό στους ψηφοφόρους, αυτό το feel good factor που υπολογίζουν ότι θα τους βοηθήσει εκλογικά.

Τα στοιχήματα. Τουλάχιστον ένα πρακτορείο στοιχημάτων υποστηρίζει πως η πλειονότητα του πληθυσμού ίσως σκέπτεται τώρα ότι θα κερδίσουν οι Συντηρητικοί –μια τέτοια πεποίθηση θα επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα. Το πρακτορείο βλέπει ότι ήδη, μετά τα γεννητούρια, αυξάνονται τα στοιχήματα για νίκη του κυβερνώντος κόμματος, γεγονός που σημαίνει ότι θα υπάρξει και στροφή κάποιων ψηφοφόρων οι οποίοι θα θελήσουν να βάλουν την ψήφο τους εκεί όπου έχουν τοποθετήσει και το στοίχημά τους.

Ο πρώτος που συνεχάρη τους ευτυχείς γονείς ήταν φυσικά ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. Και ο Τύπος θυμήθηκε την αδικοχαμένη Νταϊάνα. «Γεννήθηκε η νέα πριγκίπισσα του λαού» έγραψαν οι «Σάντεϊ Τάιμς». Και τα τέσσερα κόμματα που θα «μετρήσουν» στις εκλογές της ερχόμενης Πέμπτης –οι Τόρις, οι Εργατικοί, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και οι Σκωτσέζοι εθνικιστές –σέβονται απολύτως τη βασιλική οικογένεια. Ακόμη και αν περιλαμβάνουν μερικούς αντάρτες, σε γενικές γραμμές είναι πιστοί στην κορόνα.

Το Συντηρητικό Κόμμα, όμως, είναι χωρίς αμφιβολία το πιο στενά συνδεδεμένο με τις αξίες της παράδοσης, του πατριωτισμού και της υποστήριξης της μοναρχίας. Η γέννηση της πριγκίπισσας θυμίζει στους Βρετανούς ότι η μοναρχία είναι ο θεσμός που κρατά ενωμένα τέσσερα έθνη: το αγγλικό, το σκωτσέζικο, το ουαλικό και το ιρλανδικό. Και όπως επισημαίνει ο γνωστός αναλυτής Τζον Λόιντ στη «Ρεπούμπλικα», η αίσθηση της ενότητας ευνοεί τους Συντηρητικούς.

Εχει όμως ενδιαφέρον να κοιτάξουμε πώς επηρέασε τις δημοσκοπήσεις η γέννηση του πρίγκιπα Τζορτζ τον Ιούλιο του 2013. Εκείνη την περίοδο οι δημοσκοπήσεις έδιναν προβάδισμα στους Εργατικούς. Μετά την γέννηση του Τζορτζ το κόμμα της αντιπολίτευσης αύξησε τη διαφορά του από τους Τόρις κατά αρκετές μονάδες. Παρά την κοινή πεποίθηση πως ένα νέο βασιλικό μωρό προμοτάρει τους Συντηρητικούς, η Ζόε Ουίλιαμς στον «Γκάρντιαν» πιστεύει ότι θα έπρεπε να γίνει το αντίθετο.

Τα τελευταία στοιχεία της Eurostat δείχνουν πως επί της διακυβέρνησης των Τόρις έχει πέσει το βιοτικό επίπεδο πολλών Βρετανών, οι οποίοι σε ποσοστό 49% απαντούν ότι δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα με ένα απρογραμμάτιστο έξοδο. «Οταν ο Κάμερον λέει πως οι Εργατικοί θα φέρουν χάος, δεν σκέφτεται πως το χάος για πολλούς Βρετανούς έχει έρθει ήδη και έτσι αισθάνονται ότι δεν έχουν να χάσουν κάτι αν ψηφίσουν τον Μίλιμπαντ» παρατηρεί. «Και για όλους αυτούς, το βασιλικό μωρό μπορεί να μεταφραστεί ως ελπίδα για κάτι καινούργιο».

Υπάρχει βέβαια και η άλλη άποψη –ότι η γέννηση της μικρής, το όνομα της οποίας ακόμα δεν γνωρίζουμε, δεν θα επηρεάσει την ψηφοφορία. Η ευρύτατη κάλυψη που γνωρίζει η έλευση του νέου μωρού θα αφήσει στην άκρη αρκετά ρεπορτάζ για τις εκλογές και έτσι μπορεί να περιοριστεί η πιθανότητα τα λόγια του ενός ή του άλλου υποψηφίου να αλλάξουν την πρόθεση ψήφου.

Οι πολιτικοί ηγέτες πάντως έσπευσαν να χαιρετίσουν την άφιξη του νέου βασιλικού μωρού με μια μπίρα ή ένα ουίσκι στο χέρι, μπροστά τις κάμερες και να του ευχηθούν τα καλύτερα, ενώ η προγιαγιά του βασίλισσα Ελισάβετ εμφανίστηκε με ροζ ταγέρ. Με ροζ φώτα «βάφτηκαν» και πολλά αξιοθέατα του Λονδίνου.

Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν Εργατικούς και Συντηρητικούς να δίνουν μάχη στήθος με στήθος, ίσως τελικά η αγωνία για το αποτέλεσμα των εκλογών αποδειχθεί μεγαλύτερη από αυτή των τελευταίων ημερών για την έλευση της πρώτης πριγκίπισσας που γεννιέται στη βρετανική βασιλική οικογένεια τα τελευταία 25 χρόνια.