Η αλλεργιολόγος Καλλιόπη Κόντου – Φίλη απαντά ότι από την πορεία του προβλήματος και τη συμπτωματολογία σας προκύπτει πως μάλλον πρόκειται για χρόνια πλέον επιπεφυκίτιδα μεικτής αιτιολογίας. Δηλαδή, ξεκίνησε ως εποχική επιπεφυκίτιδα αλλεργικής αιτιολογίας, αλλά μετεξελίχθηκε σε λοιμώδους αιτιολογίας.

Αυτό είναι εύκολο να συμβεί σε ένα πρόβλημα που συνοδεύεται από κνησμό και μάλιστα όταν έχουν χρησιμοποιήσει επανειλημμένα τοπικά κορτικοστεροειδή που μειώνουν – έστω και τοπικά – την άμυνα του οργανισμού. Ετσι εξηγείται και η παράταση των συμπτωμάτων πέραν της άνοιξης.

Η λοιμώδους αιτιολογίας χρόνια επιπεφυκίτιδα πιθανώς να είναι σταφυλοκοκκικής αιτιολογίας (που συχνά χρονίζει πολύ), χωρίς να παραβλέπεται και πιθανή υποτροπή της αναφερόμενης εποχικής επιπεφυκίτιδας, που φέτος, λόγω του παρατεταμένου χειμώνα, μπορεί να κρατήσει και ολόκληρο τον Μάιο.

Η προσφυγή σε πολλούς γιατρούς πιθανώς να έχει συμβάλει στο πρόβλημα, αφού η συνεχής παρακολούθηση και επανεκτίμηση της καλής απάντησης ή μη σε κάθε θεραπευτικό σχήμα βοηθάει πολύ στο να προσαρμόσει ο θεράπων την αγωγή.

Συνιστάται χρήση δύο κολλυρίων (φουσιδικό οξύ, αντισταφυλοκοκκικό) και λεβοκαβαστίνη (αντιισταμινικό) για εβδομάδες και με σταδιακή μείωση. Κορτιζόνη δεν συνιστάται, γιατί έχει ανεπιθύμητες δράσεις (π.χ. αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης).